Messi voetbalt zich de legende in na onvergetelijke finale tegen Frankrijk

Voetbal |

Argentinië heeft zijn derde wereldtitel beet. De Argentijnen toonden zich het koelbloedigst op strafschoppen nadat een zinderende finalewedstrijd tegen titelverdediger Frankrijk op 3-3 was geëindigd. Lionel Messi vestigt zich met deze ultieme triomf helemaal bovenaan de lijst van voetbalgrootheden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het begin van dit WK in Qatar was weinig sprankelend, maar de finale maakte veel goed. Wát een wedstrijd was dat zeg?! Een finale voor de geschiedenisboeken, vol wendingen, drama en topprestaties. Met de absolute wereldvedetten Lionel Messi en Kylian Mbappé zoals verwacht in een hoofdrol. Ondanks de hattrick van Mbappé was het uiteindelijk Messi die met de meeste honneurs gaat lopen. Eens te meer was de aanvoerder en nummer 10 van Argentinië de grote roerganger van de zege, hij had een voet in alle drie de goals. Met de wereldtitel heeft Messi de laatste leemte op zijn indrukwekkende palmares ingevuld. De gedoodverfde opvolger van Diego Maradona won alles wat er te winnen viel: 42 prijzen staan er op zijn schouw.

Frankrijk bijt terug

Om er een spektakelwedstrijd van te maken, heb je twee ploegen nodig. Frankrijk lag nochtans 80 minuten tegen de touwen. Messi op penalty en Di Maria na een scherpe counter zetten Argentinië al voor de pauze op rozen: met 2-0 trokken de Albiceleste de kleedkamers in. Ook na rust hielden ze alles onder controle. Tot ook Frankrijk een penalty kreeg in de 80ste minuut en Mbappé zich achter de bal zette. Twee minuten later maakte de jonge ster van PSG er al 2-2 van met een wondermooie volley.

Zo mondde de finale uit in een ware rollercoaster, met doelmannen Lloris en Martínez in een uitblinkersrol. Hun uitstekende interventies leidden tot verlengingen. Daarin waren het opnieuw Messi en Mbappé die de netten deden trillen. Martínez hield in het absolute slot met een wereldsave nog de ingevallen Kolo Muani van de winning goal. Strafschoppen dus. Na missers van Kingsley Coman en Aurélien Tchouaméni bezegelde de Argentijnse verdediger Montiel het lot van de Fransen en schoot hij Argentinië naar de zevende hemel.

Messi doet door

Dit WK was zonder twijfel de laatste grote afspraak van Messi in het shirt van Argentinië. Het was vooraf de enige prijs die nog ontbrak op zijn indrukwekkende palmares. Na de pijnlijke nederlaag tegen Duitsland in de finale van het WK 2014, was 'De Vlo' met maar één missie in Qatar: het WK winnen. En dat was eraan te zien. “We konden niet meer verlangen”, legde de maestro zelf uit na de match. “Ik wil God bedanken voor al hetgeen hij me gegeven heeft. Ik ga nu niet de hele wedstrijd analyseren, want het is tijd om te genieten en te vieren. Dit was alleszins mijn laatste WK-wedstrijd, maar ik wil wel nog enkele wedstrijden kunnen spelen als wereldkampioen. Ik heb het geluk dat ik alles gewonnen heb in mijn carrière, dat wil ik met mijn ploegmaats kunnen delen en vieren.”

Messi zette dit WK helemaal naar zijn hand (of voet?). Met zeven goals -waarvan 4 op strafschop- en drie assists had hij een aandeel van 70% in de totale doelpuntenproductie van Argentinië. Terecht werd hij dan ook door de FIFA individueel bekroond als beste speler van het toernooi. Hij heeft zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist. Met die twee bekroningen heeft de nu 35-jarige Messi zich voor velen definitief op de troon gehesen als ‘beste ooit’ in de geschiedenis van het voetbal.

De Italiaanse krant La Gazetta dello Sport had een perfecte samenvatting in petto: “Messi is een genie in een normaal lichaam. Of toch een lichaam dat weinig atletische proporties heeft. Maar in het voetbal kan die fysiek volstaan als je het brein hebt van een artiest en de voet van God.” De Braziliaanse sportsite Uol gooide het over een andere boeg: “Het WK 2022 in Qatar stelt een einde aan de discussie over CR7 en Messi. De Argentijn is de beste voetballer van de laatste 50 jaar.” Waarmee de Brazilianen op slinkse wijze hun held Pelé in ere laten natuurlijk. Of hoe het debat toch nog een tijdje zal doorgaan...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top