Wat met een schorsing (zoals nu bij Sanusi en De Belder) als de match afgelast wordt?

Sport | Donderdag werd er beslist om de competitiewedstrijd tussen SK Deinze en Beerschot VA uit te stellen naar een latere (nog onbekende) datum. Maar hoe zit het dan met de schorsingen van Beerschotaanvoerder Ryan Sanusi en Deinzespits Dylan De Belder?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beide sterkhouders moesten normaal gezien vanaf de strafbank toezien hoe hun ploegmaats het ervan af brachten in de laatste match van 2022, maar door de afgelasting wordt ook hun schorsing opgeschoven naar een latere datum. In die optiek lijken er twee opties mogelijk: beide heren zijn geschorst voor de inhaalmatch of beide heren zijn geschorst voor de eerstvolgende competitiematch.

Een duik in het bondsreglement maakt duidelijk dat optie twee van toepassing is in een dergelijke situatie. Zo stelt paragraaf '11.6.3 Draagwijdte van schorsingen'.

De schorsing belet de betrokkene op de dag van de eerstvolgende wedstrijd ingeschreven te worden op het wedstrijdblad van elke ploeg waarvoor hij gekwalificeerd is, inbegrepen deze van het samenwerkingsverband. Schorsingen zijn allesomvattend voor de desbetreffende wedstrijddag en gelden voor alle officiële wedstrijden van dezelfde categorie die dezelfde dag gespeeld worden...

Indien de wedstrijd van de ploeg waarvoor de speler of het niet-spelend lid geschorst is op de voorziene dag van schorsing om welke reden dan ook niet plaatsvindt, worden deze schorsingsdag en de zes er op volgende dagen verplaatst naar de dag van de volgende wedstrijd van de ploeg waarvoor de speler of het niet-spelend lid geschorst is.

Volgens de huidige kalender (zonder nieuwe datum voor de inhaalmatch) zou dat betekenen dat Sanusi de topper tegen Beveren aan zich voorbij moet laten gaan terwijl De Belder er niet bij zal zijn tegen RWDM.

Schorsing vs. wintertransfer

Het schorsingsreglement staat daarin trouwens haaks op het (winter)transferreglement. Want daar wordt er wél teruggekeken naar eventuele inhaalmatchen om de beschikbaarheid van een speler te bepalen. Winterkoopjes zijn namelijk sowieso niet speelgerechtigd voor de wedstrijden die nu afgelast worden en allicht ergens begin volgend jaar ingehaald zullen worden.

Die bepalingen vindt u onder Hoofdstuk 2.2.2 Gewone transfer Artikel B4.46.

Spelers komende van gelijk welke club kunnen het voorwerp uitmaken van een transfer naar een club van het profvoetbal. In deze gevallen is de speler slechts speelgerechtigd voor officiële wedstrijden van de eerste ploeg nadat zijn contract als betaalde sportbeoefenaar (minstens tot het einde van het lopende seizoen) met de aanwervende club aan de KBVB is betekend.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top