Julian Alvarez kan uitgroeien tot een Argentijnse held

Sport | Met twee doelpunten in de halve finale is Julian Alvarez een van de aangename verrassingen van Argentinië tijdens dit WK. Met vier doelpunten sinds de start van het toernooi is wordt hij een van de sleutelfiguren in de finale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aanvankelijk werden namen als Lautaro Martinez en zelfs Paulo Dybala genoemd als speerpunten van de Argentijnse ploeg op het WK, maar eigenlijk gaat een derde speler met de roem lopen: Julian Alvarez. De spits van Manchester United is de Argentijnse revelatie van het toernooi en trapte al vier keer raak. Hij zou wel eens de nieuwe held van het voetballand kunnen worden als hij zondag tijdens de finale nog een keer schittert. 

Het derde wiel

De 22-jarige Julian Alvarez speelde slechts elf keer voor de nationale ploeg. Voor dit WK kon hij maar drie keer scoren, dus veel ervaring deed hij nog niet op. Toch groeide hij snel uit tot een van de vaste waarden in de basis van de nationale ploeg. Voor hem in de pikorde stonden grote namen als Lautaro Martinez en Paulo Dybala, dus hij had het absoluut niet gemakkelijk om zijn rol tegenover hen op te eisen.

Voor de start van het WK was één ding duidelijk: Lautaro Martinez zou dé man voorin zijn. Tegen Saoedi-Arabië en Mexico startte hij inderdaad op die positie in de basis, maar tot twee keer toe mocht Julian Alvarez de speler van Inter vervangen. Bovendien kon de Argentijnse aanvalslinie niet echt overtuigen in de eerste twee wedstrijden.

Doorslaggevende basisspeler?

Voor de beslissende wedstrijd tegen Polen besloot Lionel Scaloni zijn oorspronkelijke plannen te wijzigen. Hij liet de jonge Alvarez startten, een goede beslissing zo zou later blijken. Kort na het uur kon hij een doelpunt maken waardoor de Zuid-Amerikanen gekwalificeerd waren voor de volgende ronde. De coach was tevreden over Alvarez en stelde hem in de achtste finales opnieuw in de basis op. Die keuze bleek opnieuw succesvol, want Alvarez scoorde het tweede doelpunt van Argentinië. In de kwartfinale tegen Nederland scoorde hij niet, maar dat maakte hij ruimschoots goed in de halve finale tegen Kroatië. Hij maakte 2 goals en 1 assist en toonde aan dat hij definitief een plek in de basis verdient. Bovendien zag iedereen dat het jonge talent goed kon omgaan met druk tijdens belangrijke wedstrijden.

De reden dat Alvarez zo snel uitgroeide tot een belangrijke speler in de ploeg, is dat hij zich niet beperkt tot het scoren van doelpunten. In wedstrijden waarin Scaloni zijn ploeg collectief voorin laat spelen, is Alvarez de ideale speler. Hij werkt hard en luistert naar zijn teamgenoten om het goed voorbereide tactisch plan perfect uit te voeren. Zelfs als hij defensief aan de slag moet, paslijnen moet doorbreken of counters moet opvangen, hij kan het allemaal. De maturiteit in het spel van de 22-jarige speler is sterk aanwezig.

"Scaloni besloot Julian in te zetten omdat hij beter combineert met Messi, Di María en Alexis Mac Allister. Hij weet hoe hij het spel moet verbinden en kan Messi langs de flanken perfect bedienen. Scaloni zocht iemand met dit profiel en vond dat in Julian”, vertelde de voormalige Argentijnse voetbalster Gabriel Batistuta over de nieuwe Argentijnse voetballer. Als Batigol je een compliment geeft, dan wil dat al wat zeggen…

Volg de eindfase op het WK via Sporza op Eén. Halve finales op dinsdag 13 en woensdag 14 december, telkens om 20u. Finale op zondag vanaf 16u.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK-voetbal?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top