Deze vijf zaken wist je misschien nog niet over 'Saturday Night Fever'

Films | Het is 45 jaar geleden sinds de wereld kennis mocht maken met 'Saturday Night Fever'. Dankzij deze film - en misschien met wat hulp van de hits van de Bee Gees - groeide John Travolta uit tot een superster en maakte hij discomuziek razend populair bij het grote publiek. Om de 45e verjaardag van deze kaskraker te vieren, brengt Pickx over deze cultfilm vijf weetjes die je misschien nog niet kende.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Rocky'

Je zou het niet vermoeden, maar er zijn verschillende verbanden te vinden tussen 'Saturday Night Fever' en 'Rocky'. Ten eerste zou 'Saturday Night Fever' oorspronkelijk geregisseerd worden door 'Rocky'-regisseur John G. Avildsen. Maar uiteindelijk werd Avildsen slechts enkele weken voordat het filmen begon vervangen door John Badham. Voorts kan je in de film zelf een verwijzing zien naar de actiefilm. In de kamer van protagonist Tony hangt een filmposter van 'Rocky'. Ten slotte mogen we ook niet vergeten dat het vervolg op 'Saturday Night Fever', 'Staying Alive' uit 1983, geregisseerd werd door Sylvester Stallone. Hij vertolkte meerdere keren de rol van Rocky.

Lastminute

Een groot deel van 'Saturday Night Fever' was al gefilmd toen producer Robert Stigwood de Bee Gees vroeg om liedjes voor de film te componeren. De gebroeders Gibb waren toen nog niet echt bekend en werkten toen aan hun nieuwe album. Desondanks maakten ze van het aanbod gebruik om een paar nieuwe nummers te schrijven en enkele reeds gecomponeerde titels te verfijnen, waaronder 'Stayin' Alive'. Dat laatste lied werd later gebruikt tijdens de opnames van de openingsscène waarin Travolta op het ritme van de beroemde Bee Gees-hit over straat dwaalt. Misschien vraag je je nu af op welke nummers de acteurs hebben gedanst, nu je weet dat de muziek achteraf is toegevoegd. Volgens Travolta gebruikte de regisseur nummers van Boz Scaggs en Stevie Wonder om het juiste ritme aan te geven.

Records

Met 15 miljoen verkochte albums alleen al in de Verenigde Staten bleef de soundtrack van 'Saturday Night Fever' maar liefst 15 jaar lang de bestverkochte soundtrack... tot deze werd onttroond door de muziek van 'Bodyguard'. Het is ook het enige discoalbum ooit dat de Grammy Award voor Album van het Jaar heeft gewonnen. En een van de drie soundtracks (met 'Bodyguard' en 'O' Brother, Where Art Thou?') die deze prijs in dezelfde categorie hebben gewonnen.

Ingewikkeld

Het was geen sinecure om 'Saturday Night Fever' op te nemen. Hoewel Travolta pas een superster werd dankzij deze film, genoot de acteur toch al enige bekendheid dankzij de populaire jeugdreeks 'Welcome Back, Kotter'. Het was soms aartsmoeilijk om scènes op te nemen in de straten van Brooklyn omdat wanhopige fans de opnames voortdurend verstoorden. Het was zo erg dat regisseur Badham later in een interview verklaarde dat de productieploeg op de eerste dag 's middags al moest inpakken en naar huis gaan. Omdat het bijna onmogelijk was om de Travolta-fans van zich af te schudden, hebben Badham een reeks scènes ingeblikt in de nacht en vroege ochtend.

Kostuum

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het kostuum van Tony (John Travolta) zwart zou zijn. Dat was immers modieus in die tijd. Maar de kostuumontwerper overtuigde de regisseur ervan dat een wit kostuum veel beter zou uitkomen op het witte doek. Lichte kleuren zijn immers gemakkelijker te filmen in de duisternis van een nachtclub en bovendien is de kleur wit de kleur van hoop.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top