De dag dat de Duitsers een wonder verrichten met hun eerste WK-winst

Sport | In 1954 was Zwitserland gastheer van de Wereldbeker. Het WK werd het speelterrein van de Hongaren, maar toch waren het de Duitsers die met de beker gingen lopen. Het relaas van een mirakel.

In de jaren vijftig was Hongarije wellicht het beste voetballand van Europa, zo niet van de wereld. Onder leiding van wereldster Ferenc Puskas waren de Hongaren op het WK van 1954 neergestreken met een recordreeks in hun broekzak: vier jaar lang waren ze reeds ongeslagen. Sterker nog, ze hadden Engeland net een 3-6-nederlaag toegebracht op Wembley. Met andere woorden: de Hongaarse selectie was de te kloppen favoriet op dit vijfde WK.

De Hongaren namen een verschroeiende start, want ze scoorden niet minder dan 17 doelpunten in hun eerste twee wedstrijden: 9-0 tegen Zuid-Korea, 8-3 tegen West-Duitsland. Niemand leek in staat om de Oost-Europese pletwals te stoppen. In de kwartfinales en vervolgens in de halve finales legden de Hongaren er nog eens acht in het mandje, met twee 4-2-overwinningen op Brazilië en vervolgens op de regerend wereldkampioen Uruguay. En in de finale ontmoetten ze de Duitsers. Gezien hun eerdere zege tegen Helmut Rahn en co. leek het een uitgemaakte zaak. Maar West-Duitsland gaf zich niet zomaar gewonnen.

Desastreuze start

1954 was het eerste wereldkampioenschap voor de Duitsers, en de koudwatervrees was merkbaar. In de finale in Bern namen de Hongaren snel de leiding. Na 8 minuten stond het al 0-2: iedereen verwachtte een regelrechte afstraffing. De Hongaren speelden snel en vinnig, combineerden goed en met een chirurgische precisie.

In een revolutionaire 4-2-4-opstelling die waanzinnige druk uitoefent op de tegenstander, waardoor de opponent in de fout gedwongen wordt, deelden de Hongaren de lakens uit. Maar deze wedstrijd was anders: Puskas en Czibor waren de enige Hongaarse doelpuntenmakers op het scorebord. In de tiende minuut scoorde Max Morlock de aansluitingstreffer, voordat Rahn de bordjes in de 18de minuut in evenwicht zette. Knotsgek.

De Adidas-legende

Bij de pauze was de stand 2-2. De hemelsluizen gingen open en stortregens herschiepen het Zwitserse grasveld in een modderige ijsbaan. Spelers hebben geen grip meer, waardoor het spel verzandt in een partijtje vechtvoetbal. En het was in die barre omstandigheden dat de Duitsers – volgens de overlevering – in het voordeel waren dankzij… Adidas. Het Duitse merk had namelijk net schoenen ontwikkeld met aanpasbare spikes. De Duitsers pasten zich aan en hielden de Hongaren in de tweede helft op afstand.

West-Duitsland nam in de 84e minuut de leiding dankzij Rahn: een raak schot met links vanaf de rand van het strafschopgebied. Het was een doelpunt dat de Duitsers ook de wereldtitel bezorgde. Niets minder dan een mirakel, want Hongarije leek een onoverwinnelijke armada. Voor de Hongaren is de catastrofe van Bern tot op de dag van vandaag een trauma, omdat ze hun (tot nu toe) enige kans om wereldkampioen te worden en hun afspraak met de geschiedenis hebben gemist.

Nogmaals: in sport kan alles!