Vijf Belgische nummers om de winterblues weg te jagen

Muziek | ‘My days are so much darker now…. A day feels like a year, yeah / Where do I go from here’, zingt Girl in Red in de song met de toepasselijke titel ‘Winter Depression’. Muziek en innemende, mooie liedjes hebben altijd al voor de nodige portie troost en medeleven kunnen zorgen, en dat geldt zeker nu de winter met zijn neerslachtige dagen er is. Pickx zet alvast een Belgische soundtrack voor je klaar om de donkere en koudere dagen makkelijker door te komen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marble Sounds – Never Leave My Heart

Vanaf februari zijn er nieuwe optredens gepland in onder meer Kortrijk, Mechelen en Hasselt van Marble Sounds, de Belgische band opgericht en geleid door Pieter Van Dessel. Maar wie op zoek is naar een streepje melancholie om de koude wintermaanden te overleven, moet zeker luisteren naar ‘Never Leave My Heart’, de tweede single van ‘Marble Sounds’, het nieuwe album van de band dat in oktober is uitgekomen. Op dat album spelen piano en strijkers een eminentere rol en dat is ook zo in dit nummer, een verstilde indiepopsong waarin Van Dessels warme stem en dito harmonieën je weemoed troostend lijken weg te masseren.BLUAI – Honey

“Hebben we de Vlaamse Phoebe Bridgers gevonden?” Die vraag werd er in april luidop gesteld bij de 23ste editie van Humo’s Rock Rally toen BLUAI, de groep rond singer-songwriter Catherine Smet, er als winnaar werd uitgeroepen. De 24-jarige Smet uit het Waasland begon in haar studentenkamer muziek op te nemen. Die intieme, fragiele sound trekt ze samen met haar all girl band door in BLUAI. Hun muziek hoort duidelijk thuis in de categorie zachte, melancholische indiefolk en een nummer zoals ‘Honey’, dat ook op hun pas verschenen debuut-ep ‘Junkyard’ staat, past perfect bij zo’n miezerige winterse dag waarop de nevels of mist van de ochtenddauw koppig weigeren om weg te trekken. BLUAI, ze waren ook de laureaten van Sound Track en de Nieuwe Lichting van Studio Brussel 2021, werd trouwens net genomineerd voor een MIA in de categorie doorbraak.


Portland – Lucky Clover

Om nog even verder in de Belgische muziekvijver te vissen, ook Portland zorgt er met hun dreampopachtige muziek voor uitdijende rimpels. Bij de release in 2018 werd het nummer ‘Lucky Clover’ al beschreven als de ‘perfecte soundtrack voor de herfst’. De harmonieën die de door strijkers begeleide stemmen van Sarah Pepels en Jente Pironet weten op te bouwen, zijn als een deken van troost waar je zo onder wilt duiken op een dag met mistroostig weer. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit breekbare nummer qua sfeer zijn inspiratie putte uit een stukgelopen relatie.


Hydrogen Sea – The Fall

Ook het Brusselse duo Hydrogen Sea staat garant voor intieme, sferische dreampop die soelaas kan bieden om je over je winterdepressie heen te helpen. De band, die bestaat uit Birsen Uçar en Pieterjan Seaux, bracht vorig jaar de ep ‘Symbiosis’ uit, maar ‘The Fall’ is een vroeger nummer dat ook al doorspekt is van hun zwevende, mijmerende sound die gedragen wordt door de zachte, engelachtige stem van Uçar. In het verleden gebruikte Hydrogen Sea dit nummer al eens om hun set af te sluiten, als een warme knuffel dus voor wie de winterse nacht induikt.The Bony King of Nowhere – Silent Days

Elke winter doet uiteraard uitkijken naar een nieuwe lente, het seizoen van een nieuw begin, van geboorte. Op de hoes van het album ‘Silent Days’ van The Bony King of Nowhere staan de takken van een winterse boom, eentje die ongetwijfeld verwijst naar de natuur in de Vlaamse Ardennen waar Bram Vanparys in een caravan tijdens een koude winter zijn pijn na een liefdesbreuk van zich afzong. Toch klinkt er ook hoop door in verschillende nummers, zoals op ‘Silent Days’. I know that there's a place by the river / Where they take you to the spring to be born again’, zingt hij. Spek voor de bek voor wie dus hoopt dat die stille, zwaarmoedige dagen snel voorbij zullen zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top