‘Firefly Lane’ lanceert eindelijk een tweede seizoen: dit zijn de verschillen tussen de Netflix-serie en de roman

Series |

Heb je nog steeds honger na het eerste seizoen van ‘Firefly Lane’? Begrijpelijk, want het tweede seizoen laat inmiddels al bijna twee jaar op zich wachten. Maar deel één van seizoen twee is er eindelijk! Een goede gelegenheid om nog eens een blik te werpen op de verfilming van Kristin Hannahs bestseller, en op hoe de Netflix-versie verschilt van de roman.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dit tweede seizoen zal meteen ook al het laatste zijn, maar het wordt in twee delen uitgezonden, dus fans hebben nog steeds iets om naar uit te kijken. Het nieuwe seizoen telt in totaal 16 afleveringen, maar alleen de eerste negen zijn vandaag beschikbaar. De rest zal moeten wachten tot 2023.

In februari 2021 voegde het streamingplatform deze serie toe aan zijn catalogus. De reeks wordt gedragen door het duo Katherine Heigl en Sarah Chalke. De ontroerende vriendschap tussen Tully en Kate heeft de kijkersharten veroverd en is, sinds de eerste afleveringen werden uitgebracht, een enorm wereldwijd succes. Ter herinnering: de serie volgt de 30-jarige vriendschap van de twee vrouwen via flashbacks naar het verleden. De scènes wisselen af tussen het heden, wanneer beide personages in de veertig zijn, de jaren zeventig, waar ze nog maar 14 zijn, en de jaren tachtig, aan het begin van hun carrière. Alles lijkt hen te scheiden: Tully is populair op school, terwijl Kate volledig onzichtbaar is. Maar nadat Tully bij Kate in de buurt komt wonen, sluiten ze een pact om voor altijd vrienden te blijven.

Aangezien het eerste seizoen echter eindigde met de twee vrouwen die drastisch uit elkaar groeien, vraagt iedereen zich af hoe de ooit zo hechte relatie compleet uiteen kon vallen. Het tweede deel van de serie zal al onze vragen (hopelijk) beantwoorden. Voorlopig lijkt het erop dat een familieconflict heeft geleid tot de breuk.

Om de comeback te vieren, bespreekt Pickx drie grote verschillen tussen de roman en de verfilming door showrunner Maggie Friedman. En ook al is auteur Kristin Hannah co-executive producer van de serie, zijn er enkele wijzigingen aangebracht in het verhaal.

Waarschuwing: spoilers! Als je het eerste seizoen nog niet hebt gezien, lees dan niet verder.

De grootste veranderingen in het verhaal

De tweeling en de scheiding

In het eerste seizoen is de relatie tussen Kate en haar dochter Marah nogal gecompliceerd. Er is veel spanning tussen hen. De tiener heeft een hechtere band met haar peettante Tully. Deze nabijheid bestaat ook in de roman. Om zich beter te kunnen concentreren op de moeilijke moeder-dochter relatie, zijn de andere kinderen van Kate en Johnny uit de tv-bewerking weggelaten. In het boek heeft Marah broers en zussen, die een tweeling zijn. Het verhaal van Marah en haar moeder was volgens de producers echter al te complex om ook nog eens de tweeling in de mix te gooien.

Een ander belangrijk verschil is dat we getuige zijn van de scheiding van Johnny en Kate. In de roman blijven ze ondanks alle moeilijkheden bij elkaar. Uit deze scheiding ontstaan nieuwe relaties, maar die worden in het boek van Kristin Hannah nooit genoemd. Zo is er bijvoorbeeld Kate’s ontmoeting met Travis, een vader van haar dochters school. Johnny laat ons in de eerste aflevering geloven dat Kate hem ontrouw is geweest, en dus ook de oorzaak is van hun scheiding. Later, wanneer hun huwelijk daadwerkelijk op de klippen loopt, zoekt Kate toenadering tot Travis.

Tully, daarentegen, is een eenzame vogel. Ze is een carrièrevrouw en heeft geen tijd voor romantiek, op een aantal occasionele relaties na. Maar dan ontmoet ze in een bar Max Brody. De twee kunnen het goed met elkaar vinden en ze stemt in met een puur fysieke relatie. Hij wordt hevig verliefd op haar, waardoor zij het gedaan maakt. Later verneemt ze dat ze zwanger is en zoekt ze opnieuw contact met Max.

Tully’s zwangerschap

Aangezien Max door Netflix aan het verhaal is toegevoegd, ligt het voor de hand dat ook de zwangerschap van Tully is verzonnen door de producers van de serie. In het boek leren we dat Tully worstelt met het idee van moederschap omdat ze zelf is opgegroeid met een verslaafde moeder. Daardoor lijkt ze geen kinderen te willen. In de roman wordt ze dan ook niet zwanger.

De late zwangerschap gooit in de serie Tully’s leven overhoop. Nadat ze besloten heeft het kind te houden, krijgt ze een miskraam, waardoor ze in een diepe depressie belandt. Deze gebeurtenis zal vermoedelijk haar visie op het moederschap veranderen. Zal ze het in seizoen 2 opnieuw willen proberen?

De begrafenis

Aan het einde van het eerste seizoen gaan Kate en Marah naar een begrafenis, zonder dat de overledene bekend wordt gemaakt. Eerst denken we dat het Tully is, omdat moeder en dochter over haar spreken in de verleden tijd. Later ontdekken we daarentegen dat ze nog leeft en dat de overledene Bud is: Kate’s vader. Van een dergelijke wending was nooit sprake in de roman, waar Bud gewoon blijft leven.

Ontdek het eerste deel van van‘Firefly Lane’, seizoen twee, vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top