Blockbuster vs. verborgen filmparel van de maand: ‘Close’ vs. ‘Brokeback Mountain’

Films | Deze maand vergelijken we de nieuwe film ‘Close’ van Lukas Dhont en de klassieker ‘Brokeback Mountain’. Over een hechte band en meningen van buitenstaanders.

Door MF

Deel dit nieuws

Vriendschap of liefde?

In ‘Close’ van Lukas Dhont zijn Rémi en Léo beste vrienden. Dag en nacht zijn ze bij elkaar en na de zomer starten ze samen in het eerste middelbaar. Ze zijn onafscheidelijk , en dat zien hun klasgenoten ook. Ze vragen Léo en Rémi hoe het komt dat ze zo  close zijn en of ze toevallig geen koppel zijn. Hierdoor knakt er iets bij Léo. Hij begin Rémi af te stoten, met al de gevolgen van dien … De hamvraag in deze film: waarom is het doodnormaal dat twee meisjes beste vriendinnen zijn, maar is een hechte vriendschap tussen jongens zo raar?

‘Brokeback Mountain’ volgt dan weer het verhaal tussen twee cowboys uit de jaren 60 die verliefd worden op elkaar. In die tijd en die streek hangt er nog een heel taboe rond homoseksualiteit. Daardoor worden de cowboys verplicht om een dubbelleven te leiden. Ennis (Heath Ledger) en Jack (Jake Gyllenhaal) ontmoeten elkaar bij schapenhouder Joe, die nog werkkrachten zoekt. De schapen moeten tijdens de zomer voldoende kunnen grazen, dus brengen Ennis en Jack hen naar Brokeback Mountain. Hier zijn ze helemaal afgesloten van de buitenwereld, en krijgen ze een sterkere band.  Na de zomer keren ze terug naar hun gewone leven en trouwen ze respectievelijk met Alma en Lureen. In de jaren die daarop volgen, komen ze elkaar geregeld terug tegen en voelen ze telkens de vonk opnieuw. Overleven hun huwelijken of kiezen ze toch voor elkaar en de ware liefde?

Actueel en confronterend

Het verhaal van ‘Close’ wordt prachtig in beeld gebracht. Een Belgisch plaatje om trots op te zijn. In de film wordt Nederlands en Frans gesproken. De schitterende muziek maakt het geheel compleet. Geen wonder dat de film intussen al heel wat prijzen won. Lukas Dhont mocht zelfs de Grand Prix van het Film Festival in Cannes in ontvangst nemen.

Maar ook 'Brokeback Mountain' sleepte heel wat awards in de wacht. Zo kreeg de film een Golden Globe voor Beste Film (drama), en nog 11 andere prijzen. Het onderwerp van Brokeback Mountain blijft helaas nog steeds heel actueel. Nog steeds heerst er op heel wat plaatsen nog een taboe rond en onrecht tegenover de hele LGBTQIA+-gemeenschap.

Zowel ‘Close’ als ‘Brokeback Mountain’ zetten die taboes in perspectief en laten zien dat het een heel spijtige zaak is als je niet jezelf kan of mag zijn.

Ontdek 'Close' nu in de cinema!

Lees ook:  Lukas Dhont over ‘Close’: “Cinema over wat er niet gezegd wordt” .

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top