Welke wedstrijden krijgen we te zien in de 1/8 finales van het WK?

Voetbal | De derde en laatste speeldag van de WK-groepsfase begint vandaag en duurt tot en met vrijdag. Tegen dan weten we ook welke teams zich juist geplaatst hebben voor de 1/8 finales van het WK.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Qatar is het eerste land dat is uitgeschakeld op dit WK en zal dinsdag om 16.00 uur op de derde speeldag van de groepsfase proberen om zijn eer te redden tegen Nederland. Onze noorderburen zullen echter niet op reserve gaan spelen, want Oranje is nog niet zeker van de kwalificatie. Mathematisch gezien is één punt genoeg voor de troepen van Louis van Gaal om bij de laatste 16 te behoren. Zelfs een nipte nederlaag zou genoeg zijn om alsnog door te stoten naar de volgende ronde.

De ploeg van Virgil van Dijk staat samen met Ecuador aan de leiding in Groep A en heeft één punt voorsprong op Senegal. Die twee ploegen spelen vandaag om 16u00 ook tegen elkaar. In geval van een gelijkspel wordt er eerst gekeken naar het doelpuntensaldo om te zien welk land doorgaat naar de knock-outfase.

Argentinië moet opletten tegen Lewandowski

In groep B kan iedereen zich nog kwalificeren, ook al is Engeland al zo goed als zeker van de kwalificatie omdat het de meeste punten heeft en een veel beter en moeilijk te overbruggen doelpuntensaldo heeft in vergelijking met de andere ploegen. De Three Lions (4 punten) spelen om 20.00 uur tegen Wales (1 punt), terwijl Iran (3 punten) en de Verenigde Staten (2 punten) het tegen elkaar opnemen. Wales, die dus het laatste staan in hun in groep, hebben nog een kans om zich te kwalificeren maar dan moeten ze wel de Engelsen verslaan en de Iraniërs en Amerikanen gelijk spelen.

Diezelfde situatie heb je ook in groep C, waar ook nog geen enkel land is uitgeschakeld. Polen (4 punten) staat momenteel aan de leiding vóór Argentinië en Saudi-Arabië (allebei 3 punten) en Mexico (1 punt). Polen en Argentinië kruisen woensdag om 20u00 de degens, terwijl op dat tijdstip ook de Saudi's tegen de Mexicanen spelen. De kans dat Robert Lewandowski of Lionel Messi het WK moet verlaten, is dus reëel.

Duitsland op de rand van de uitschakeling

Frankrijk daarentegen is door de twee zeges en zijn clean sheets in de eerste twee wedstrijden al (bijna) zeker van de eerste plaats in Groep D. De Blues (6 punten, +4) kunnen nog worden ingehaald door Australië (3 punten, -2) maar dan moeten de Socceroos woensdag om 16u00 uur voor een doelpuntenfestival zorgen tegen Denemarken. Iets wat we niet onmiddellijk zien gebeuren omdat ook de Denen (1 pt) nog steeds mikken op een kwalificatie en Kylian Mbappé en co de wedstrijd tegen Tunesië (1 pt) niet zullen willen verliezen. Voor de strijd om de tweede plaats ligt alles met andere woorden nog open in deze groep.

In groep E is Spanje het best geplaatst om zich bij de laatste 16 te voegen. De Spanjaarden (4 punten, +7) kunnen nog worden ingehaald door Japan (3 punten, 0), dat donderdag om 20u00 uur tegen hen speelt, maar ook door Costa Rica (3 punten, -6) en zelfs Duitsland (1 punt, -1). De Mannschaft moet sowieso winnen tegen Costa Rica en dan hopen dat Japan tegen Spanje verliest. Als Japan gelijkspeelt, moet Duitsland met 2 doelpunten verschil winnen of meer doelpunten maken dan Japan.

België heeft geen keuze

De Rode Duivels (3 pts) hebben gelukkig hun lot nog altijd in eigen handen. Ze moeten donderdag om 16u00 tegen Kroatië (4 punten) wel winnen willen ze doorstoten naar de volgende ronde. Een gelijkspel kan ook genoeg zijn, maar dan moet het reeds uitgeschakelde Canada met ruime cijfers winnen van Marokko (4 pt). Gezien de prestaties van de Leeuwen van de Atlas tegen de Belgen is het evenwel moeilijk om zich een dergelijk scenario in te beelden.

In groep G en groep H zijn Brazilië en Portugal (allebei 6 punten) al verzekerd van een plaats in de volgende ronde. Maar ze zijn wel nog niet zeker van hun eerste plaats. De Brazilianen, die vrijdag om 20u00 uur tegen Kameroen (1 pt) spelen, kunnen nog bijgehaald worden door Zwitserland (3 pt) dat een beslissende wedstrijd speelt tegen Servië (1 pt). Drie landen in deze groep komen dus nog in aamerking voor een kwalificatie. Hetzelfde geldt voor de groep van Portugal, waar Zuid-Korea (1 pt) vrijdag om 16u00 het team van Cristiano Ronaldo moet verslaan om bij de laatste 16 te behoren. Maar zelfs als Zuid-Korea wint is dat misschien niet voldoende, want als Ghana (3 punten) Uruguay (1 punt) klopt is het sowieso geplaatst. Misschien lukt het de Black Stars om wraak te nemen voor de nederlaag die het op het WK 2010 tegen Uruguay leed om een plaats in de halve finale door onder meer een flagrante handsbal van Luis Suarez?

Volg het WK 2022 van 20 november tot 18 december via Sporza op Eén, Canvas en Ketnet, beschikbaar in het tv-basisaanbod van Pickx. De Pickx-app laat je ook toe om van alle wedstrijden te genieten met de interactieve video. Verder vind je alle actua omtrent het WK terug op Pickx.be.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR! 

Lees meer over het WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top