Briljante Bruno Fernandes dirigeert Portugal naar de achtste finales

Voetbal |

Maandag voegden twee teams zich bij Frankrijk met na twee WK-speeldagen al zekerheid over de volgende ronde: Portugal en Brazilië. De Europese kampioen van 2016 kon tegen Uruguay wederom rekenen op een grootse Bruno Fernandes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na de zege in de eerste groepswedstrijd tegen Ghana kreeg Portugal tegen het taaie Uruguay een kans om zich al te verzekeren van de achtste finales op dit WK. Voor de Uruguayanen was het al meteen erop of eronder na hun teleurstellende gelijkspel tegen Zuid-Korea. Maar het waren de Portugezen die zich het efficiëntst en sterkst toonden: het werd 2-0, met grote dank aan strateeg Bruno Fernandes, die de twee doelpunten voor zijn rekening nam.

Dicht bij een hattrick

De eerste helft verliep zoals vooraf verwacht werd: veel middenveldspel en zeer viriele duels. Een heel ander beeld na de pauze, toen de Portugezen het gaspedaal echt gingen induwen. Het eerste echt grote gevaar kwam van de voet van Bruno Fernandes, die vanop de linkerflank een bal voor doel zwiepte. Cristiano Ronaldo bevond zich in het traject van de voorzet, maar raakte de bal uiteindelijk niet. De Uruguayaanse doelman op het verkeerde been en 1-0. “Ik vierde de goal alsof het die van Cristiano was. Ik dacht dat hij de bal had aangeraakt. Het was ook bedoeld als een voorzet. Mij maakt het weinig uit wie uiteindelijk scoort”, gaf een goudeerlijke en altruïstische Fernandes na de wedstrijd zijn visie op die openingsgoal.

Uruguay kon daarna niet anders dan voluit de kaart van het offensief te trekken, maar -naar het beeld van zijn aanvalsleider Luis Suárez- het ontbrak hen duidelijk aan efficiëntie voor doel. Zoals zo vaak in het voetbal krijg je dan het deksel op de neus, en zo geschiedde… In de blessuretijd versierde Bruno Fernandes een strafschop en zette die zelf feilloos om. 2-0 en match gespeeld. De middenvelder van Man U kreeg zelfs nog een kans op 3-0 maar miste nipt. De zege van Portugal betekent alvast een ticket voor de achtste finales op dit WK in Qatar. Uruguay behoudt nog een waterkans als het vrijdag Ghana klopt.

Wederopstanding

Vele jaren leek het Portugese nationale elftal vooral te draaien rond één man: Cristiano Ronaldo. De wereldvedette die alle aandacht naar zich zoog en met zijn karrenvracht aan doelpunten ook steeds belangrijk was voor de ploeg. Maar dat veranderde sinds de finale van het EK in 2016. Toen pakte Portugal de Europese titel zónder CR7 op het veld -hij moest snel geblesseerd afhaken. Sindsdien zwaait Bruno Fernandes mee de scepter. Op zijn 28ste komt de getalenteerde passeur op de top van zijn kunnen. Zoals hij dit WK bewijst. Tegen Ghana was hij al goed voor twee assists, tegen Uruguay voegde hij daar twee goals aan toe.

Maar er is meer dan die uitstekende statistieken. De voormalige speler van Sporting Lissabon is in alle domeinen van het spel present: de balrecuperatie, de spelverdeling, de organisatie, de afwerking. Fernandes is een complete speler en eentje die de hele ploeg beter doet draaien.

Zijn heldenrol op dit toernooi (met maandag ook een trofee als ‘Man van de match’ erbovenop) is een mooie revanche na zijn compleet mislukte WK vier jaar geleden in Rusland. Toen vloog Fernandes na twee groepswedstrijden uit de basisploeg bij Portugal. Ook op het EK van vorig jaar was dat het geval. De man van 51 caps leek dus op het internationale toneel niet zijn volle potentieel te kunnen benutten en te onderpresteren. Tot nu. Hij nam Portugal al bij de hand tijdens de barragewedstrijden voor WK-kwalificatie door twee keer te scoren tegen Noord-Macedonië en deelt nu ook in Qatar de lakens uit. Het mag duidelijk wezen: dit Portugal is meer dan Cristiano. Wie weet waar dat eindigt?

Bekijk de groepswedstrijd tussen Portugal en Zuid-Korea vrijdag 2 december vanaf 16u op Sporza.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over het WK:

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top