De catch-22 van Lukaku: moet onze recordspits koste wat kost starten tegen Marokko?

Rode Duivels | Voetbalminnend België slaakt een collectieve zucht van verlichting: Romelu Lukaku traint opnieuw met de rest van de groep in Qatar. “Al denk ik niet dat hij klaar zal zijn om tegen Marokko al te starten”, verklaarde bondscoach Roberto Martinez op een persmoment met Sporza en de RTBF. Moet Lukaku koste wat kost starten tegen Marokko om het niveau van de Duivels op te krikken?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Daags na de 1-0 zege tegen Canada werkte Lukaku voor het eerst een training met de groep af. De Belgische topschutter aller tijden herstelde de voorbije weken van een kwetsuur aan de linkerhamstring. Het Belgische WK-openingsduel tegen Canada kwam te vroeg voor Big Rom.

Het einde van de groepsfase was altijd het mikpunt voor de aanvaller van Inter, die sinds 29 oktober niet meer op het veld stond. Dit seizoen kwam hij door blessureleed dan ook niet verder dan 256 minuten in vijf duels voor de Italianen. Daarin was hij goed voor twee doelpunten en een assist.

Een plaats op de bank en een eventuele invalbeurt tegen Marokko lijkt de volgende logische stap, als alles de komende dagen zoals verhoopt gaat. “De terugkeer van Rom kan alleen maar positief zijn, het zal een boost zijn voor de hele groep”, vertelde Kevin De Bruyne. “Hij staat al een tijdje aan de kant, maar zelfs als invaller kan hij de tegenstand schrik aanjagen. Hij geeft ons opties, die we anders niet hebben. Al moet ik zeggen dat ik niet denk dat één speler alles kan veranderen, ook al gaat het om een spits van zo'n kaliber.”

Waakzaamheid geboden 

Naast optimisme is ook enige waakzaamheid geboden rond de fitheid van Lukaku. Het geval-Benzema geldt als een stevige waarschuwing. Onlangs onthulde sportkrant L'Équipe dat de Franse medische staf nog vóór de blessure van de Gouden Bal-winnaar twijfelde aan zijn wedstrijdfitheid.

De aanvaller van Real Madrid was opgeroepen, ondanks pijn in zijn knie en dij, en volgde een persoonlijk trainingsprogramma in de aanloop naar de openingswedstrijd van Les Bleus tegen Australië. Tijdens zijn eerste volledige trainingssessie kreeg hij last van de quadricepsspier. Een MRI-scan liet er geen twijfel over bestaan: door een dijbeenblessure moest Benzema een kruis maken over zijn WK. De topspits stond zijn plaats in de Franse WK-selectie vervolgens af aan AC Milan-spits Olivier Giroud, die twee keer raak trof tegen Australië.

Benzema had in een wedstrijd tegen Elche op 19 oktober een letsel aan dezelfde spier opgelopen. Het roept de vraag op of hij op 2 november tegen Celtic niet te vroeg in actie is gekomen. In de wedstrijd tegen de Schotten zou hij namelijk een hamstringblessure oplopen die hem tot het WK aan de kant hield. Zijn entourage zou naar verluidt vragen hebben over de manier waarop met zijn blessure is omgegaan.

Werkmier Lukaku

Zou Lukaku niet hetzelfde kunnen overkomen als Martinez hem te snel in de strijd werpt? Anderzijds kan onze recordspits de o zo kwetsbare verdediging van de Rode Duivels deels ontlasten, want Lukaku weegt meer op een verdediging van de tegenstander dan Michy Batshuayi, en ‘aanval is de beste verdediging’, zo luidt de voetbalwijsheid.

Bovendien is Lukaku meer een werkmier dan Batshuayi. Big Rom zal er niet voor terugdeinzen om zich tot het bittere einde in het zweet te werken om de tegenstander onder druk te blijven zetten. Daarnaast kan hij de bal beter bijhouden, waardoor de hele ploeg kan opschuiven. En met de rug naar doel behoort hij tot de beste spitsen op deze planeet. De Rode Duivels hebben hem dus nodig, maar een nieuwe blessure kunnen ze missen als kiespijn. Aan Martinez om die moeilijke knoop door te hakken.

Volg de tweede wedstrijd van de Rode Duivels tegen Marokko op het WK 2022 op zondag 27 november vanaf 14u op Eén. De voorbeschouwing start reeds om 13u25.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top