Hoe Ochoa steeds meer een Mexicaanse WK-legende wordt

Voetbal |

Mexico zette zijn WK in met een 0-0 tegen Polen. Dat de Mexicanen hun netten schoon wisten te houden, was in grote mate te danken aan doelman Guillermo ‘Memo’ Ochoa. De ervaren goalie stopte onder meer een strafschop van Robert Lewandowski. Op een WK lijkt het legendarische sluitstuk van Mexico telkens wat meer te kunnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

58ste minuut: scheidsrechter Chris Beath wijst naar de penaltystip. Bij een 0-0 stand krijgt Polen dé uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Niemand minder dan Lewandowski zet zich achter de bal, voor hem een opportuniteit om zijn eerste doelpunt op een WK aan te tekenen. Maar tegenover hem staat óók een legende: Guillermo ‘Memo’ Ochoa. De Mexicaanse doelman die op een blauwe maandag nog bij Standard onder de lat stond, duikt naar de juiste hoek en houdt de Polen op 0-0.

In wat zijn vijfde WK-deelname is (waarmee hij in een zeer select groepje belandt), toont de nu 37-jarige keeper andermaal zijn gave om te pieken op de grote momenten. Tussen het WK en hem bestaat een romantische affaire. Al meermaals leverde hij vijfsterrenprestaties af op dit allermooiste voetbaltoneel.

Brazilië als keerpunt

Op de Wereldbekers van 2006 en 2010 was Ochoa nog invaller. Het is pas op het WK van 2014 in Brazilië dat hij zich openbaart als reddende engel van de natie. Op dat moment heeft hij er net drie seizoenen bij Ajaccio in de Ligue 1 opzitten. Die ervaring in Europa legt hem geen windeieren. In Brazilië krijgt hij van de Mexicaanse bondscoach de kans om te tonen dat hij stappen vooruit zette als doelman. Dat vertrouwen wordt allerminst geschonden.

In de tweede poulewedstrijd keept de Mexicaanse krullenbol een wereldpartij tegen gastland Brazilië. Liefst vier keer houdt hij een schijnbaar gemaakte goal uit zijn doel. Neymar en Thiago Silva druipen zichtbaar gefrustreerd af, Ochoa glundert als nooit tevoren. Hij wordt verkozen tot ‘Man van de match’, het zal een keerpunt in zijn carrière blijken. Vanaf dan is hij een legende in zijn land. Zeker wanneer hij ook in de daaropvolgende wedstrijden van dat WK schittert. Enkel in de achtste finales tegen Nederland moet hij zich in de ultieme slotfase toch twee keer gewonnen geven. Met opgeheven hoofd verlaat hij de Mondiale.

De nemesis van Duitsland

Vier jaar later, op het WK in Rusland, is Ochoa opnieuw van de partij. Mexico zit in een zware poule met Duitsland, Zweden en Zuid-Korea. In de topaffiche tegen de Mannschaft weet de doelman andermaal de spotlights op zich te krijgen. Ochoa, op dat moment onder contract bij Standard, houdt zijn netten proper. Ondanks al hun offensieve weelde weten de Duitsers geen gaatje te vinden. Vooral zijn enorme reflex op een vrije trap van Toni Kroos gaat de wereld rond.

In de achtste finales wacht een nieuwe krachtmeting met Brazilië. Ditmaal weten de Goddelijke Kanaries wel de weg naar doel te vinden, maar ondanks de 2-0 nederlaag krijgt Ochoa weer niets dan lof toegezwaaid voor zijn prestatie. Hij verlaat Rusland met een indrukwekkende statistiek van 25 reddingen in 4 wedstrijden (waaronder 17 in de poulefase).

En kijk, ook in 2022, in zijn vijfde WK-deelname, is Ochoa weer de ‘talk of the town’. Met zijn prima prestatie en gestopte penalty tegen Polen neemt zijn status in Mexico steeds meer legendarische proporties aan. Voegt hij komende zaterdag in de clash tegen Argentinië een nieuwe hoofdstuk toe?

Volg de wedstrijd tussen Mexico en Argentinië op het WK aanstaande zaterdag 26 november vanaf 20u op Sporza.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top