De dag dat Marokko WK-geschiedenis schreef tegen Portugal

Voetbal | In 1986 schreef Marokko WK-geschiedenis door als eerste Afrikaanse natie de groepsfase van een WK-eindronde te overleven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als het WK 1986 een mijlpaal was voor België, dan was het dat ook voor Marokko. De Leeuwen van de Atlas verrasten de wereld op hun tweede WK na dat van 1970. Marokko was een van de enige twee vertegenwoordigers van het Afrikaanse continent op deze editie, samen met Algerije. Maar de Marokkanen zouden het dat jaar veel beter doen dan hun Noord-Afrikaanse buren.

Taaie poule

In een groep met Engeland, Polen en Portugal waren de mannen van José Faria, van wie het gros in eigen land voetbalde, op zijn zachtst gezegd geen favorieten. En toch, na een gelijkspel tegen de Polen, die derde eindigden op de vorige editie, wist Marokko een tweede gelijkspel over de streep te trekken tegen de Three Lions van Gary Lineker. Aan de vooravond van hun derde en laatste wedstrijd kan elk team zich nog kwalificeren.

Voor 24.000 toeschouwers in het Estadio Jalisco in Guadalajara schreven de Leeuwen van de Atlas een van de mooiste bladzijden uit hun geschiedenis. Ze maakten korte metten met de Portugezen, vooral dankzij een tweeklapper van hun spits Abderrazak Khairi voor het halfuur. De Portugezen waren met stomheid geslagen. Kort na het uur scoorde Merry Krimau opnieuw, het late doelpunt van Diamantino veranderde niets aan de uitslag (3-1). Voor het eerst had een Afrikaans team de poulefase van een eindronde op een WK overleefd.

Memorabele thuiskomst

“Op het WK zijn er teams die voor de titel spelen, zoals Duitsland of Argentinië, en teams die gewoon willen meedoen. Wij zaten in die laatste categorie”, herinnerde voormalig spits Aziz Bouderbala zich enkele jaren geleden tegenover het Franse persagentschap AFP. “De groepsfase overleven was dus een hele prestatie.” Helaas eindigde het verhaal in de achtste finales tegen West-Duitsland. Na lang stand te hebben gehouden tegen de Duitsers, en zelfs gelijke tred te houden, verloren de Marokkanen met 1-0 na een laat doelpunt van Lothar Matthäus.

Het Marokkaanse volk spoelde die teleurstelling snel door en verwelkomde zijn helden thuis om die historische prestatie te vieren. “Duizenden mensen wachtten ons op de luchthaven op”, vervolgde Bouderbala. “Bijna 300.000 mensen waren aanwezig in het Stade Mohammed V en omgeving voor de huldiging die wijlen Zijne Majesteit Hassan II ter ere van ons had georganiseerd.” Die achtste finale in het Mexicaanse epos van 1986 blijft Marokko’s beste WK-resultaat tot nu toe. Voor herhaling vatbaar over een paar dagen?

Andermaal… In sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top