Wie zijn de outsiders op het WK voetbal in Qatar?

Sport |

Over twee dagen wordt het WK voetbal in Qatar op gang getrapt. Een maand lang gaat de voetbalwereld op zoek naar een opvolger voor Frankrijk. Welke landen maken in de schaduw van de topfavorieten kans om de trofee op 18 december in Lusail in ontvangst te nemen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Spanje

Tien jaar geleden heerste Spanje over het landenvoetbal met eindzeges op twee EK’s en tussendoor een WK. Sindsdien gaat la Roja door zwaar weer, ondanks een nieuwe generatie die zich als veelbelovend aankondigt. Maar misschien is de nieuwe lichting nog wat te jong om mee te dingen naar eremetaal in Qatar.

Luis Enrique zond enkele stevige signalen uit door Sergio Ramos, Thiago Alcantara en Iago Aspas thuis te laten. De motor van dit Spanje is het Barcelona-middenveld Sergio Busquets, Pedri en Gavi. Daarnaast kan Enrique met onder meer Dani Carvajal, Cesar Azpilicueta, Carlos Soler, Koke, Ferran Torres en Ansu Fati rekenen op ervaring en jong talent. Op een goede dag kan het team winnen van elk ander land.

Nederland

Na zijn afwezigheid in Rusland zakt Nederland af naar Qatar met een ploeg die best ver zou kunnen geraken. Louis van Gaal kan topverdedigers als Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Nathan Aké en Stefan de Vrij in de strijd gooien.

In de as van het veld vinden we Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners en Marten de Roon terug, maar ook Xavi Simons, de surprise van de chef. Voorin rust de hoop van Oranje deels op Memphis Depay, ondanks blessureperikelen en zijn bankzittersstatuut bij Barça. Luuk de Jong moet de afwerker van dienst worden. Ook Noa Lang van Club Brugge mocht zijn koffers maken.

Na een tweede plaats in 2010 en een derde in 2014 hoopt Nederland aanspraak te maken op eindwinst.

Portugal

De weg ernaartoe was lastig, maar de Europees Kampioen van 2016 sleepte zich via de barrages naar Qatar. Net zoals in het geval van Lionel Messi, zal dit WK ook het laatste kunststukje worden van Cristiano Ronaldo.

Fernando Santos heeft naast Ronaldo andere grote namen als Ruben Dias, Joao Cancelo, Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Rafael Leao en Joao Felix in de gelederen. Sinds hun halve finale in 2006 slaagden de Portugezen er niet in om de achtste finales te overleven. Wordt 2022 het goede jaar?

België

Ook de Rode Duivels maken deel uit van het lijstje outsiders. Voor verschillende spelers wordt het overigens de laatste kans om te schitteren in de Belgische kleuren.

Gevestigde waarden als Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku moeten België naar de eindoverwinning gidsen. Offensief is er voldoende slagkracht, maar defensief is de spoeling dun. De carrières van Toby Alderweireld en Jan Vertonghen lopen ten einde, terwijl het nog zoeken is naar de ideale derde man achterin.

Na de derde plaats van 2018 probeert de gouden generatie nog een laatste toernooi boven zichzelf uit te stijgen.

Kroatië

Enkel Frankrijk wist Kroatië in 2018 af te stoppen. In vergelijking met toen zwaaiden Ivan Rakitic en Mario Mandzukic af, Luka Modric en Ivan Perisic zijn dan weer nog steeds van de partij. Josko Gvardiol staat klaar om zijn talent te tonen en Lovro Majer bonkt eveneens op de deur.

België vormt voor de Kroaten in de derde en laatste groepsmatch de eerste echte test.

Volg het WK 2022 van 20 november tot 18 december via Eén en Canvas, beschikbaar in het tv-basisaanbod van Pickx. De Pickx-app laat je ook toe om van alle wedstrijden te genieten met de interactieve video. Verder vind je alle actua omtrent het WK terug op Pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top