Superprestige Merksplas: driemaal is scheepsrecht voor Laurens Sweeck?

Sport | Terwijl de dominantie van Eli Iserbyt en Fem Van Emple die in het begin van het seizoen zo duidelijk was, geleidelijk lijkt af te nemen, zagen we in de voorbije twee weekends bij de mannen Laurens Sweeck naar de voorgrond treden: hij pakte afgelopen weekend twee overwinningen in drie dagen, in Niel en in de Beekse Bergen. Ook bij de dames zien we nieuwe gezichten op de lijst van winnaressen.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De tweede manche van de Superprestige werd vrijdag gereden in Niel en Laurens Sweeck toonde zijn grote vorm door Nederlands kampioen Lars van der Haar te verslaan na een heel mooi duel. De beslissing viel pas in de laatste passage door het zand, de grote specialiteit van de renner van Crelan-Fristads. Hij kreeg op het podium ook nog het gezelschap van Michael Vanthourenhout, die voor het eerst zijn Europese kampioenstrui mocht tonen. Eli Iserbyt, die niet meer zo fris lijkt als in het begin van het seizoen, kende een moeilijke wedstrijd en eindigde als vierde, net naast het podium.

Iserbyt verliest ook zijn eerste plaats in het algemene klassement van de Superprestige, waar Sweeck nu twee punten voorsprong telt.

Bij de dames was het bij afwezigheid van Fem Van Empel, die even rust nodig heeft na haar sterke start van het seizoen, aan de Nederlandse Ceylin Del Carmen Alvarado om voor de verrassing te zorgen: na een lange periode kon zij opnieuw de overwinning pakken. Het was van 14 februari 2021 in Brussel geleden dat ze nog eens als eerste over de finishlijn van een cross kwam. In Niel bolde ze in tranen over de streep, voor haar landgenote Denise Betsema, die de leiding in het algemeen klassement met een klein puntje behoudt, en een andere Nederlandse renster, Inge Van der Heijden.

Zaterdag is het opnieuw verzamelen geblazen voor deze crossers voor de derde manche van de Superprestige in Merksplas, voor de Aardbeiencross op een parcours dat ook een lange passage in het zand biedt. Een mogelijkheid voor een nieuwe demonstratie van Laurens Sweeck. 

Vroeger werd deze cross gereden in Hoogstraten, de Belgische hoofdstad van de aardbei, maar nu is die verhuisd naar Merksplas, naar een parcours met lange rechte stroken in weides (die bij regenweer in modder kunnen worden herschapen), voor de renners beginnen aan een lange, technische afdaling, met ook een trap. In de tweede helft van het parcours worden de cyclocrossers geconfronteerd met balken, een brug en een zandbak.

Tom Pidcock zal voor het eerst dit seizoen opnieuw van de partij zijn, terwijl Van der Poel en Van Aert een week later worden verwacht voor de Wereldbekerwedstrijd in Hulst.

Volg de derde manche van de Superprestige veldrijden op zaterdag 19 november in Merksplas (België), vanaf 13u30 op Pickx Live en Pickx+ Sports 1. De dames starten om 13.40 uur, de heren om 15.10 uur.

Ontdek het parcours van Merksplas vanuit het perspectief van de veldrijder



De top 10 van de Superprestige na 2 manches (heren)

1.    Laurens Sweeck    29
2.    Eli Iserbyt    27
3     Lars van der Haar (Ned)    27
4.    Michael Vanthourenhout    24
5.    Toon Vandenbosch    20
6.    Niels Vandeputte    17
7.    Kevin Kuhn (Zwi)    13
8.    Quinten Hermans    12
9.    Witse Meeussen    11
10.   Felipe Orts (Spa)    9

De top 10 van de Superprestige na 2 manches (dames)

1.    Denise Betsema (Ned)    29
2.    Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 28
3     Inge van der Heijden (Ned)    27
4.    Aniek van Alphen (Ned)    22
5.    Sanne Cant    20
6.    Marion Riberolle     20
7.    Perinne Clauzel (Fra)    14
8.    Annemarie Worst (Ned)    12
9.    Zoe Backstedt (GBr)    11
10.   Manon Bakker (Ned)    10

De kalender van de Superprestige 2022/2023

  • Zaterdag 29 oktober 2022: Ruddervoorde: Winnaars: Iserbyt (H)/Betsema (D)
  • Vrijdag 11 november 2022: Niel - Jaarmarktcross: Winnaars: Sweeck (H)/Alvarado (D)
  • Zaterdag 19 november 2022: Merksplas
  • Zaterdag 3 december 2022: Boom Niels Albert CX
  • Dinsdag 27 december 2022: Heusden-Zolder
  • Woensdag 28 december 2022: Diegem
  • Zaterdag 7 januari 2023: Gullegem
  • Zaterdag 11 februari 2023: Middelkerke - Noordzeecross


Volg het beste van het veldritseizoen: de acht manches van de Superprestige en de hele Wereldbeker zijn te bekijken op de kanalen van Pickx+ Sport, beschikbaar met de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top