Wie zal ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van 2023?

Muziek | De 67ste editie van het Eurovisiesongfestival komt steeds dichterbij en verschillende landen kondigen hun afgevaardigden aan. Ook in België start de selectieprocedure met het programma ‘Eurosong 2023’ op Eén en zeven Vlaamse artiesten die staan te popelen om ons land te vertegenwoordigen op het Europese podium. Een overzicht van de kandidaten die misschien wel naar Liverpool zullen trekken onder de Belgische vlag.

Door Pickx

Deel dit nieuws

 Wie wordt de opvolger van Jérémie Makiese, die in de editie van 2022 met het nummer ‘Miss You’ onze kleuren verdedigde op Eurovisie? Dat is de hamvraag van ‘Eurosong 2023’, een denderende liveshow die op 14 januari te volgen zal zijn op Eén, de preselecties waarbij heel Vlaanderen mee mag beslissen met een vakjury. We stellen de kandidaten al even aan je voor.

Vrouwelijk talent

Vier vrouwelijke artiesten zijn in de running. Ameerah, het alter ego van Astrid Roelants, schreef al muziek voor enkele groten der aarde (Jennifer Lopez, Jay Sean en DJ Tiësto, om er maar enkelen te noemen). Met haar eerste single ‘The Sound of Missing You’ lanceerde ze ook haar eigen carrière, maar één doel blijft ze voor ogen hebben. Sinds ze Sandra Kim zag winnen op Eurosong, wil ze ons land vertegenwoordigen. In 2003 nam ze, na een geslaagde deelname aan ‘Idool’, al eens deel aan de preselecties. Dit jaar waagt ze opnieuw een kans.

Chérine werd ook ontdekt dankzij een talentenjacht: ‘The Voice van Vlaanderen’ 2017. Nadien nam ze nog twee keer deel aan de Franse versie, in 2019 en 2022. Ze heeft een zachte en melodische zangstem en schrijft al jaren haar eigen, zeer persoonlijke muziek. Haar muzikale kwaliteiten staan al lang niet meer ter discussie.

De jongste deelneemster aan ‘Eurosong 2023’ is gala dragot. De 17-jarige zangeres won twee jaar geleden de finale van ‘The Voice Kids’ en bracht met ‘contagious’ haar eerste single uit. De laatste solovrouw die een worp doet naar een deelname op het grootste Europese podium, is geen onbekende. Loredana, die in 2014 al eens aan de preselecties deelnam met haar groep 2 Fabiola en het nummer ‘She’s After My Piano’ doet het tegenwoordig zonder Pat Krimson. In het programma ‘The Masked Singer’ bewees ze alvast dat haar stem ook zonder zijn beats ruimschoots overeind blijft.

Twee mannen en een duo

Bij de mannen vinden we Gustaph terug (de artiestennaam van Stef Caers), een soulzanger die al op 7-jarige leeftijd zijn eerste liedjes neerpende. Toen hij 19 was, scoorde hij met ‘Gonna Lose You’ een eerste hit, waarna hij zes jaar bij de formatie ‘Hercules & Love Affair’ zong. Hij stond al tweemaal op het Eurosongpodium; in 2018 als achtergrondzanger van Sennek en in 2021 met Hooverphonic in Rotterdam, waar hij naast achtergrondzanger ook de stemcoach was van Geike Arnaert.

Hij krijgt concurrentie van Hunter Falls, de 27-jarige Tchiah Ommar Abdulrahman. Ook hij is al van een jonge leeftijd met muziek bezig: hij zingt al sinds hij zes jaar oud is. Tchiah, die Koerdische roots heeft, deed in 2013 al mee aan ‘The Voice van Vlaanderen’ en werd in 2017 derde in de wedstrijd Rising Star van MNM. Met zijn eerste single ‘On the Move’, en de opmerkelijke clip waarin hij met een rijdende sofa door Leuven kart, gooide hij al hoge ogen.

Last, but not least. Het duo The Starlings combineert ervaring met talentenjachten met ervaring op het Eurosongpodium. Kato Callebaut werd tweede bij ‘Idool’ in 2011 en Tom Dice werd tweede in X-factor in 2008. Kato won met ‘The Joker’ de Radio 2 Zomerhit, Tom werd met ‘Me & My Guitar naar het Eurovisiesongfestival van 2010 gestuurd, waar hij zesde werd, het beste Vlaamse resultaat ooit. Als The Starlings maakt het koppel intussen al enkele jaren gevoelige, rootsy popmuziek.

Bekijk ‘Eurosong 2023’ op 14 januari op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top