‘Dirty dancing’ viert 35ste verjaardag: vijf leuke weetjes die je nog niet kende

Films |

Het is dit jaar al 35 jaar geleden dat ‘Dirty Dancing’ op het witte doek kwam en op slag de harten van film- en dansliefhebbers veroverde. Met Jennifer Grey en wijlen Patrick Swayze in de hoofdrollen werd de film een begrip in de popcultuur. Pickx zet voor de gelegenheid een aantal leuke feitjes op een rij over de klassieker uit 1987.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Winona Ryder en Sarah Jessica Parker deden auditie voor de rol van Baby

Jennifer Grey was 26 toen ze de rol accepteerde om de 17-jarige Frances ‘Baby’ Houseman te spelen. Volgens de producent van de film, Linda Gottlieb, “werd Jennifer Grey door haar vader de auditiezaal ingeduwd en waren we op slag verliefd.” Ook scenariste Eleanor Bergstein herinnert zich het moment levendig: “Toen ze binnenkwam, zei ze: ‘Wish me luck, Daddy’, en ze had gewoon het gezicht van Baby in mijn gedachten. Vanaf dat moment was zij de enige persoon die ik wilde.”

Maar voordat Grey werd gecast, deden Sarah Jessica Parker en Winona Ryder al auditie voor de rol. De veel minder bekende Grey onthulde later aan The New York Times dat ze voor haar glansrol amper 50.000 dollar betaald kreeg – peanuts dus, naar Hollywood-normen.

Benicio Del Toro, Val Kilmer en Billy Zane waren in de running voor Swayze's rol

Ook de mannenlijke tegenspeler van Jennifer Grey had er compleet anders kunnen uitzien. Enkele bekende gezichten deden een gooi naar de rol. Kan je je bijvoorbeeld Billy Zane, de schurk uit ‘Titanic’, voorstellen als dansinstructeur Johnny Castle? “Maar tijdens het dansen zag hij eruit alsof hij netjes had leren dansen voor zijn bar mitswa”, verklaarde Bergstein later in de Netflix-documentaire ‘The Movies That Made Us’. De producers hadden namelijk iemand nodig die ze écht kon verkopen als danser.

Ook onder anderen Benicio Del Toro en Val Kilmer waagden een poging, maar Bergstein koos uiteindelijk Swayze… uit een Rolodex met foto’s van alleen maar ogen. “Ik wilde een specifiek type ogen”, luidt het ook in ‘ TheMovies That Made Us’. “Dus we namen foto na foto door en ik zei: ‘Ha! Dat zijn de ogen die ik wil!”

Het klikte tussen Grey en Swayze op het scherm, maar daarbuiten niet

Je zou het nooit weten door hun ongelooflijke vibe op het scherm, maar beide hoofdrolspelers waren op zijn zachtst gezegd géén vrienden. “Ze smeekte ons om iemand anders dan Patrick”, vertelde Bergstein over Greys vijandigheid tegenover haar collega. Het duo had eerder al samengewerkt voor de film ‘Red Dawn’ in 1984 en kon niet met elkaar opschieten. Toen Bergstein aan Swayze uitlegde dat Grey niet opnieuw naast hem wilde acteren, bood Swayze aan met haar te praten. “Hij ging alleen naar binnen en zat ongeveer een halfuur met Jennifer samen en ze kwamen met rode ogen naar buiten.” De rest is geschiedenis.

Maar toch wierp de samenwerking ook (spontaan) vruchten af. Ondanks de aanvankelijke vijandigheid zie je beide acteurs op een bepaald moment samen echt plezier beleven. De beroemde “Love Is Strange”-scène, met name, was eigenlijk gewoon beeldmateriaal van het paar dat repeteerde en spontaan wat gek deed voor het filmen van het echte werk.

Swayze raakte geblesseerd tijdens het filmen

Swayze weigerde een body double te gebruiken tijdens de scène waarin het paar danst op een boomstam boven een ravijn. De blessure die hij daarbij opliep door op zijn knie te vallen, hield de productie van de film op, die toch al een minuscuul budget had. Het incident verergerde bovendien een knieblessure die hij eerder had opgelopen tijdens het voetballen op de middelbare school, waardoor die laatste dans des te moeilijker voor hem werd.

Bovendien was het zo koud toen ze de scène filmden waarin Johnny Baby in het meer tilt, dat de crew geen close-ups van het paar kon filmen. De film werd namelijk in oktober opgenomen, en het water was zo koud dat de lippen van beide acteurs blauw werden.

Patrick Swayze haatte de meest iconische zin van de film.

Onder de vele onvergetelijke scènes in ‘Dirty Dancing’ zijn mensen waarschijnlijk het meest vertrouwd met het derde deel van de film. Sommige passages werden zo iconisch dat zelfs zij die de film niet gezien, de beelden kennen. We hebben het dan vooral over Swayze en Grey’s prachtige laatste dansoptreden op de tonen van ‘I Had The Time of My Life’. Voorafgaand aan deze scène levert Swayze’s Johnny echter de bekendste zin van de film: “Nobody puts Baby in a corner”, verwijzend naar Frances die aan de kant wordt gezet bij het jaarlijkse programma van het resort. Een nogal klef zinnetje misschien, en Swayze wist dat. In de autobiografie van de acteur, ‘The Time of My Life’, schreef hij: “We hebben veel herschreven voor de grote slotscène, maar één regel die ik haatte bleef erin staan. Ik kon het nauwelijks opbrengen om te zeggen: ‘Niemand zet Baby in een hoek’. Het klonk zo oubollig. Maar toen ik de uiteindelijke film zag, moest ik toegeven dat het werkte. En natuurlijk werd het een van de meest geciteerde zinnen uit de film.”

Ontdek ‘Dirty Dancing’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie ‘Pickx All Stars’ (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Ben je fan van ‘Dirty Dancing’, dan zijn ook deze dansfilms zeker iets voor jou: ‘Footloose’ of ‘Mamma Mia’ zijn eveneens terug te vinden op Netflix.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top