‘Apollo 13’ op VTM 4: Houston, we have a movie

Films | VTM 4 zendt vanavond het waargebeurde ruimtedrama ‘Apollo 13’ uit, waarin een ruimtemissie plots omslaat in een overlevingsstrijd na een explosie aan boord. Pickx ging na in hoeverre de verfilming strookt met de werkelijkheid.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De ruimterampfilm ‘Apollo 13’ kreeg veel aandacht toen hij in 1995 uitkwam. Het drama, met filmvedetten Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon, verfilmde één van de beroemdste mislukte ruimtemissies en werd genomineerd voor maar liefst negen Oscars, waaronder die voor beste film.

‘Apollo 13’ had niet alleen een geweldige cast, de film kreeg ook uitgebreide steun van de bemanning van de échte Apollo 13-missie. Bovendien sprong de NASA bij met middelen om de film zo authentiek mogelijk te maken. Regisseur Ron Howard baseerde zich voor de verfilming op het boek ‘Lost Moon: The Perilous Voyage of Apollo 13’; een goed ontvangen, nauwkeurig verslag van de spraakmakende missie.

Hollywood staat echter bekend om zijn ‘artistieke vrijheid’: zijn neiging om emotie of sensatie te laten primeren boven de werkelijkheid en die werkelijkheid iet of wat aan te dikken. Desalniettemin zijn deskundigen het erover eens dat ‘Apollo 13’ een grotendeels accurate weergave is van de feiten.

Verbazingwekkend

Niet alleen de wetenschap klopte, de film gaf de gebeurtenissen van de echte ruimteramp nauwkeurig weer door zich te houden aan de tijdlijn zoals die in het boek van Jim Lovell staat. Bovendien deden de filmmakers en decorbouwers veel moeite om de werkelijke omgeving van de ruimtecapsule en het commandocentrum na te bootsen. “Het is echt verbazingwekkend. Alles. De instrumentenpanelen, de consoleschakelaars; exact hoe het er binnenin uitziet”, vertelde Lovell aan The New York Times.

Voor de scènes met gewichtloosheid werden Tom Hanks, Kevin Bacon en Bill Paxton de lucht in gestuurd in hetzelfde type vliegtuig dat verminderde zwaartekracht reproduceert tijdens trainingsvluchten van astronauten.

Houston, we have a problem

Toch zijn er een paar details die niet stroken met de realiteit. De astronaut die op het laatste moment van de missie werd gehaald, Ken Mattingly (gespeeld door Gary Sinise in de film), merkt enkele overdrijvingen op in de scènes waarin mission control de noodlijdende bemanning van Apollo 13 oplossingen aanreikt om de crisis aan boord het hoofd te bieden. Hoewel mission control de oplossingen die het naar de Apollo 13-capsule stuurde wel simuleerde, zei Mattingly dat “in tegenstelling tot wat de film beweert, er geen problemen opgelost werden in de simulator”. NASA had veel van de gebruikte oplossingen van tevoren bedacht.

Ook enkele van de beroemdste regels tekst in het filmscript zijn niet helemaal trouw aan de werkelijkheid. Zoals de fameuze woorden “Houston, we have a problem”: in officiële verslagen van de NASA staat vermeld dat commandant Lovell eigenlijk “Okay, Houston, we've had a problem here” zei toen de bemanning een luide knal en alarmen hoorde. Missiecontrole vroeg Lovell om zijn boodschap te herhalen, waarop hij de versie uitsprak die het meest lijkt op de beroemde filmquote: “Ah, Houston, we've had a problem here.

Bekijk ‘Apollo 13’ vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top