‘First Man’ op VTM 3: het verhaal achter de magistrale openingsscène

Films | VTM 3 zendt vanavond ‘First Man’ uit, een bekroond drama over de aanloop naar de eerste landing op de maan en de impact op het leven van Neil Armstrong (vertolkt door Ryan Gosling). Pickx duikt achter de schermen van de weergaloze openingsscène.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In een gesprek met TheWrap gaven regisseur Damien Chazelle en scenarioschrijver Josh Singer aan dat de openingsscène absoluut indrukwekkend moest zijn om de boodschap over te brengen waar deze film rond draait: de risico's die Armstrong nam en de prijs die hij betaalde om geschiedenis te schrijven. Singer zegt dat hij, naast informatie uit de biografie van James R. Hansen, ook keek naar simulaties en andere gegevens van NASA over de testvlucht die Armstrong in 1962 maakte.

Tijdens Armstrongs vlucht van 12 minuten steeg hij tot 207.000 voet (63.000 meter) boven Los Angeles en legde hij 350 mijl (563 kilometer) af, de verste en langste vlucht die door het X-15-testvluchtprogramma werd geregistreerd. Natuurlijk reisde hij een paar jaar later nog veel verder.

“In sommige opzichten is die testvlucht net zo'n opmerkelijke prestatie als de maanlanding was. Het vliegtuig boekt 50 jaar later nog steeds snelheids- en hoogterecords voor pilootvluchten, en Neils vlucht was de langste van alle testvluchten die met dat vliegtuig zijn gemaakt”, zei Singer.

Vier keer herschreven

De cockpits van de NASA-ruimtevaartuigen die Armstrong in de film bestuurt werden waarheidsgetrouw nagebouwd, en ook de vlieg- en ruimtepakken zijn op basis van archieffoto's en beeldmateriaal van NASA en Edwards Air Force Base opnieuw ontworpen.

De spanning in die openingsscène vasthouden betekende ook een testvlucht van 12 minuten comprimeren tot een sequentie van vijf minuten, die het publiek praktisch in Armstrongs hoofd zou plaatsen terwijl hij het vliegtuig bestuurt. Singer herschreef de scène vier keer voordat hij uitkwam bij de definitieve versie die Chazelle gebruikte. Chazelle en cineast Linus Sandgren filmden de scène met een 16mm-camera om de NASA-testbeelden uit de jaren zestig te evoceren.


Bekijk ‘First Man’ vanavond om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top