Geen refs, geen geld en geen concreet plan: VAR in 1B lijkt utopie (ook voor volgend seizoen)

Sport | Het strafschopgeval tijdens Lommel - Club NXT heeft vuur in de discussie rond de toevoeging van een VAR in 1B weer maar eens even aangewakkerd. Maar zoals wel vaker dreigt het vuur ook weer even snel een waakvlammetje te worden... tot een ref bij de volgende foute beslissing alweer olie op het vuur giet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij de KBVB en scheidsrechtersbaas Stefanie Forde lijkt de urgentie rond de implementatie van een VAR in de Challenger Pro League alvast geen prioriteit te hebben. Zij haalt bij Het Belang van Limburg vooral een gebrek aan personeel én een gebrek aan investeringen bij de 1B-clubs aan om het VAR-verhaal weer op de lange baan te schuiven.

“Op dit ogenblik zitten we elk weekend al met dubbele aanduidingen in ons profvoetbal", stelt ze. "Onze refs staan één keer op het veld en zitten één keer in Tubeke. Verder gebruiken wij refs uit eerste amateur als vierde official in 1B. Als de clubs bereid zijn om de nodige investeringen te doen, willen wij maximale inspanningen doen om nog meer mensen via een versnelde opleiding klaar te stomen om te leren werken met en als VAR. Maar je moet toch minimaal negen maanden tellen om dat gereed te krijgen. We willen zeker niet inboeten op kwaliteit."

Daarnaast moeten eventuele infrastructurele problemen blijkbaar nog steeds onderzocht worden. Maar ook daar zijn geen concrete plannen voor. "We de connectiviteit van alle stadions uit 1B met de VAR in Tubeke uittesten. Dat alles neemt tijd in beslag. Als de Pro League nu zou besluiten om volgend seizoen een VAR te implementeren in 1B, wordt het kort dag. Dan zouden we daar nu al mee bezig moeten zijn.”

TV-gelden te laag

Lommel-CEO (en Pro League-vertegenwoordiger) Harm van Veldhoven erkent de financiële perikelen rond de VAR, maar schuift de toegeschoven zwarte piet over het gebrek aan financiële wil in 1B meteen weer door. Hij ziet vooral een probleem in de verdeling van de TV-gelden. Clubs uit 1B krijgen in verhouding weinig TV-gelden en moeten dus eigenlijk andere geldbronnen aanboren om de VAR te betalen. "De 1B-clubs zijn niet zomaar bereid om de bijkomende kosten voor de VAR - versnelde opleiding van refs, vergoedingen, etc. - zomaar op te hoesten. Je kan moeilijk al je tv-geld opsouperen aan de VAR. Een meer eerlijker verdeling van de tv-gelden dringt zich op.”

Van Veldhoven dringt wel aan op creativiteit bij het zoeken naar oplossingen. Zo denkt hij aan een mini-VAR (slechts één in plaats van drie refs in Tubeke) of een commerciële partner voor de VAR.

U kan het volledige artikel hier lezen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top