Twintig jaar na lancering van ‘The Ring’: waar verschilt de film van het boek?

Films | Sinds kort kan je in de VOD-catalogus van Pickx kijken naar ‘The Ring’. Die Amerikaanse film is een remake van een Japanse horrorfilm die vier jaar eerder werd gelanceerd. De makers van die Japanse film baseerden zich dan weer op een boek uit 1991. Maar hoe verschillen die versies van elkaar? Hoe ver wijken de films af van het boek? Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Schrijver Koji Suzuki zal het ongetwijfeld jammer vinden. We moeten eigenlijk meteen toegeven dat zowel de Japanse versie als de Amerikaanse remake op verschillende vlakken verschillen van het originele verhaal. Suzuki schreef een trilogie over het verhaal terwijl de films uit 1998 en 2002 zich alleen baseren op het eerste boek. Dat zorgt dus al meteen voor verschillen. Bovendien werd er in 1995 een televisieserie van het boek gemaakt. Drie jaar later kwam er ook nog eens een Zuid-Koreaanse remake van het verhaal uit. Er zijn dus heel wat adaptaties van het boek. 

De meest bekende versie is de Amerikaanse film uit 2002, ‘The Ring’. Die werd geregisseerd door Gore Verbinski en groeide snel na de release uit tot een hit. In de film hebben onder meer Naomi Watts, David Dorfman, Martin Henderson, Brian Cox en Daveigh Chase een rol. Later werden ook nog twee sequels gemaakt. ‘The Ring Two’ kwam uit in 2005 en in 2017 kwam ‘Rings’ uit. Die ontwikkelden evenwel nooit een status zoals die van ‘The Ring’.

Vervloekte video

Het verhaal van de originele film en de Amerikaanse remake focust op een onderzoeksjournalist. Die is bezig met een onderzoek naar de mysterieuze dood van verschillende studenten. Elk van hen kwam te overlijden nadat ze zeven dagen eerder een bijzonder filmpje bekeken. Het lijkt erop dat die video behekst is en wanneer ook de journalist naar de beelden kijkt, wordt hij achtervolgd door een vrouwelijke geest. Meteen moet het hoofdpersonage op zoek naar een manier om de vloek op te heffen, voor hij het volgende slachtoffer wordt. In het boek is de reporter een nonkel van een van de overleden studenten. Bij zijn onderzoek krijgt hij in het boek hulp van een psychisch gestoorde vriend. In de films krijgen de journalisten dan weer hulp van een voormalige partner of van de ex-man van een professor. 

Het lijkt vast te staan dat de Japanse versie van de film dichter aanleunt bij het boek. Dat is ook logisch, want de Amerikaanse remake werd volledig op maat van de Amerikaanse kijker gemaakt. Alle personages zijn Amerikaans, karaktertrekken en culturele referenties die verwijzen naar Japan werden vervangen door een typisch Amerikaanse tegenhanger. Filmliefhebbers in de Verenigde Staten lieten echter wel weten dat ‘The Ring’ de beste Amerikaanse remake van een Japanse horrorfilm is. De producenten deden dus allesbehalve een slechte zaak bij hun adaptatie. 

We kunnen dus concluderen dat de Amerikaanse film heel wat meer populariteit vergaarde dankzij de Amerikaanse saus die door de producenten werd toegevoegd. Dat betekent ook dat ‘The Ring’ op heel wat vlakken verschillen toont met het verhaal uit het oorspronkelijke boek. De Japanse versie van de film leunt dichter aan bij het werk van schrijver Koji Suzuki. De scènes zijn rechtlijniger met een plot dat gemakkelijk te begrijpen is. De Amerikaanse collega’s gebruikten dan weer vaker dromerige scènes en effecten om de horror in het verhaal kracht bij te zetten. 

‘The Ring is nu verkrijgbaar bij Pickx VOD.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top