Bundesliga in de ban van revelatie Union Berlin: bevestiging tegen Borussia?

Bundesliga |

Niet alleen in ons land is Union een volkse voetbalclub met veel traditie die het zeer goed doet bij de terugkeer in de hoogste divisie. Ook Duitsland heeft zijn successtory met dezelfde naam. Daar voert Union Berlin momenteel verrassend de Bundesliga aan. Zondag is er de topper tegen Dortmund.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De gelijkenissen zijn treffend. Net als Union St.-Gilloise is Union Berlin een club uit de hoofdstad, maar moet het daar een andere, grotere club laten voorgaan inzake sportieve merites. In Brussel is dat Anderlecht, in Berlijn is dat Hertha. En net als Union uit België moesten de supporters heel lang wachten om hun ploeg nog eens op het hoogste niveau te zien spelen.

In 2019 vierde Union Berlin de promotie naar de Bundesliga, de eerste keer sinds de eenmaking van Duitsland. En daarin toonde de ploeg die zijn thuiswedstrijden afwerkt in het Stadion An der Alten Försterei (22.000 plaatsen) zich meteen een meerwaarde. Elfde in het eerste seizoen als neofiet, 7de in 2020/2021 en vorig seizoen 5de. Daarmee dwongen ze ook Europees voetbal af, voor het eerst sinds 2001 (toen ze als verliezend bekerfinalist mochten deelnemen aan de UEFA Cup). Alsof het lot ermee gemoeid is, werden de twee Unions dan ook nog eens in dezelfde poule van de Europa League ingedeeld.

Herkenbaar tactisch systeem

Nog een parallel? Wel, net als Union St-Gillis teert Union Berlin op een herkenbaar tactisch systeem: een driemansverdediging, een werkkrachtig middenveld en een aanval met twee snelle spitsen. Voornamelijk Sheraldo Becker en Jordan Siebatcheu zijn twee speerpunten in de vaak vlijmscherpe counters. De Zwitserse coach Urs Fischer (ex-FC Basel) maakte van Die Eisernen een geoliede machine, zonder individuele uitblinkers maar met een ongelooflijke teamspirit en discipline. Geen gebrei, maar direct en verticaal spel. Net wat het publiek daar wil zien.

Als geen ander weten ze de linies kort bij elkaar te houden, waardoor er zelden een barst ontstaat in hun afweergordel. Daarvoor hebben ze niet eens veel overtredingen nodig, want na 9 speeldagen zijn ze het team met het laagste aantal begane overtredingen in de Bundesliga. Noem het dus geen cynisch afbraakvoetbal.

Doordachte scouting

Het is wonderbaarlijk hoe ze met een beperkt budget en zonder grote namen in de ploeg toch kunnen wedijveren met teams als Bayern München, Borussia Dortmund of RB Leipzig. Een belangrijke factor in het succes ligt dan ook bij de scouting. Ondanks heel wat uitgaande en ingaande transfers in de voorbije zomermercato’s blijft Union Berlin progressie maken.

De hand van technisch directeur Olivier Rhunert, zo wordt gezegd. Spelers die aangeworven worden, krijgen altijd eerst een powerpoint over de geschiedenis van de club te zien en worden ingelicht over het belang van de volkse achterban. Nog een gelijkenis met de handelswijze bij Union St-Gillis trouwens -of hebben zij misschien de mosterd bij hun Duitse naamgenoten gehaald?

De successtory van Union Berlin lijkt nog maar net begonnen. Qua populariteit en sympathie torenen ze nu al hoog boven de stadsgenoten van Hertha uit. Tegen Leipzig werd eerder dit seizoen al gewonnen. Tegen Bayern werd 1-1 gelijkgespeeld. Nu is het tijd om de scalp te pakken van Borussia Dortmund. De ploeg van Thomas Meunier en Thorgan Hazard mag zondagavond naar een kolkend Stadion An der Alten Försterei.

Het programma van speeldag 10 in de Bundesliga op Eleven:

Zaterdag 15 oktober

Zondag 16 oktober

Volg het beste van de Bundesliga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top