Laurent Blanc zorgt voor stijlbreuk bij Olympique Lyon

Ligue 1 | Olympique Lyon stelde Laurent Blanc voor als de nieuwe coach. De Fransman volgde de ontslagen Peter Bosz op en tekende tot medio 2024. Wat gaat er veranderen onder Blanc?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Olympique Lyon kende een zeer teleurstellende voorbereiding op het seizoen met zware nederlagen tegen RSC Anderlecht (3-0) en Willem II (5-0). Er dook toen al onvrede op, maar de competitiestart was degelijk. Nadien ging het echter van kwaad naar erger en de spelers begonnen zich ook vragen te stellen bij de aanpak van Peter Bosz. Alexandre Lacazette uitte openlijk kritiek. Enkele dagen later werd de ex-trainer van Ajax en Bayer Leverkusen ontslagen.

Compleet andere visie dan Bosz

Lyon handelde snel en haalde Laurent Blanc in huis als opvolger. Die heeft een heel andere visie op voetbal dan Bosz, die vooral voor de aanval koos. Bosz wordt soms aanzien als een naïeve trainer, die te romantisch denkt over voetbal. Zijn passages bij Lyon, Leverkusen en Dortmund waren geen succes. Blanc is een heel ander type en hij staat vooral voor een strakke organisatie.

De spelersgroep zal het hard te verduren krijgen de komende weken en maanden. De fysieke paraatheid zal beter moeten en Blanc liet op zijn persvoorstelling al weten dat de spelers heel hard zullen moeten gaan werken. "Ik denk dat de spelers verrast zullen zijn, want er zal veel werk geleverd worden. De basis moet goed zijn, waarmee ik wil zeggen dat je als speler een zeer goede fysieke basis moet hebben om het type voetbal te spelen dat ik wil hanteren. Dit zal veel tijd en vooral veel inspanningen kosten", liet Blanc zeer duidelijk weten.

Opvallend parcours

Blanc kiest dus voor een totaal andere aanpak. Lyon staat negende in de competitie en voor de Franse coach ligt er dus veel werk op de plank. Blanc is ondertussen 55 jaar en de voormalige topspeler van het nationaal elftal, FC Barcelona, Inter en Manchester United heeft er toch een hoogst opmerkelijk parcours als trainer opzitten. In 2010 startte hij bij Bordeaux, waar hij net geen drie jaar coach was. Nadien was hij bondscoach van Frankrijk en dat avontuur duurde net geen twee jaar. Na een sabbatical van een jaar trok hij naar PSG. Blanc was er drie jaar trainer. Daarna was hij maar liefst 4,5 jaar afwezig en verraste hij iedereen met een job bij Al-Rayyan, waar hij bijna anderhalf jaar voor de groep stond.

Olympique Lyon wist hem na 8 maanden thuiszitten te overtuigen om terug te keren naar de Ligue 1. Blanc deed het als coach zeker niet onaardig. Bij zijn vorige werkgevers was hij in totaal 409 matchen de sportieve baas. Daarin boekte hij 255 overwinningen, verloor hij 79 keer en speelde Blanc 75 keer gelijk. Daarmee haalde hij 68,45% op zijn rapport en bij Lyon zouden ze meteen tekenen voor dergelijke balans aan het einde van het seizoen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top