Chelsea swingt weer onder nieuwe coach Graham Potter

UEFA Champions League |

Met een overtuigende 3-0 zege tegen AC Milan op de vorige speeldag van de CL-groepsfase heeft Chelsea zich weer in de strijd om de achtste finales geworpen. Het illustreert ook mooi de heropleving die de Londense club beleeft sinds coach Graham Potter het roer overnam van Thomas Tuchel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor Graham Potter zijn deze eerste stapjes in de Champions League zeer speciaal. Exact tien jaar geleden was hij immers nog trainer bij Ostersunds, een club die toen uitkwam in de Zweedse vierde klasse. Sindsdien legde hij een wonderlijk parcours af, waarin hij zich geheel op eigen houtje manifesteerde als topcoach. Hij leidde Ostersunds van de lagere reeksen naar de eerste klasse en in het seizoen 2017/2018 zowaar naar de groepsfase van de Europa League. De voorbije jaren maakte hij van Brighton & Hove Albion een stabiele subtopper in de Premier League. De keuze van Chelsea om hem vlak voor de interlandbreak aan te stellen als de opvolger van Thomas Tuchel mag gerust gezien worden als bekroning van dat eigengereide traject.

Bij The Blues kreeg de 47-jarige Engelsman een contract van vijf jaar aangeboden. Wat toch het vertrouwen in zijn competentie op lange termijn illustreert. Potter wordt gezien als een ijzersterke people manager, een man van het compromis. Waarmee hij de perfecte tegenpool is van Thomas Tuchel, die uiteindelijk toch te rigide werd bevonden in zijn sportieve en extra-sportieve opvattingen. Bij elk van zijn clubs kwam de principiële Duitser al vrij snel op ramkoers te liggen met spelers en bestuur. Dat was zo bij Borussia, bij PSG en nu ook bij Chelsea. “We hadden geen gemeenschappelijke visie meer op de toekomst van de club”, gat voorzitter Todd Boehly te kennen. “We willen een geoliede machine vormen over alle geledingen van de club, en we waren niet zeker dat de ideeën van Tuchel daarin pasten.” Punt gemaakt.

Tactisch flexibel

Onder Potter waait een nieuwe wind door Stamford Bridge. Er wordt offensief voetbal gepredikt, gestoeld op korte passing en met veel vrijheid voor de wingers en backs om mee op te rukken. Getuige ook de drie goals woensdag in de CL-topper tegen Milan. Het is geen toeval dat bijvoorbeeld rechtsback Reece James sinds de trainerswissel weer hoge toppen scheert. Net als zijn collega aan de overkant, Ben Chilwell.

Potter kan niet vastgepind worden op een bepaald tactisch systeem hij staat er net om gekend dat zijn teams constant van opstelling wisselen, zelfs tijdens een wedstrijd. In de voorbije wedstrijden varieerde hij tussen 4-2-3-1, 4-2-2-2, 3-4-2-1 en 3-5-2. Onder andere Pep Guardiola loofde hem al voor zijn creatieve en progressieve manier van voetballen. Leuk weetje: Potter vond als beginnend coach zijn inspiratie bij Roberto Martínez, toen die coach was bij Swansea. Echt tactisch flexibel kan je onze Belgische bondscoach nochtans bezwaarlijk noemen...

Iedereen betrokken

Naast die tactische flexibiliteit, wordt er nu ook meer samengewerkt met de academie en de scoutingscel. Potter betrekt iedereen in de staf en de club bij de prestaties van de A-ploeg. Daar zit zijn opleiding voor iets tussen: Potter heeft een universiteitsdiploma in de sociale wetenschappen en volgde een aanvullende masteropleiding over emotionele intelligentie.

Hij lanceerde zichzelf in de voetbalwereld als jeugdopleider en technisch directeur bij de Ghanese nationale vrouwenploeg. Op die manier leerde Potter werken in verschillende omgevingen en met zeer diverse karakters. Ook bij Chelsea gebruikte hij zijn eerste weken om individuele gesprekken te voeren met álle spelers in zijn kern. Hij geeft hen veel verantwoordelijkheid en laat hen meedenken over sportieve beslissingen. Dat moet ook dinsdag weer de nodige resultaten opleveren in de terugwedstrijd tegen AC Milan. Een zege in San Siro betekent dat Chelsea over de Italianen wipt in het klassement en een serieuze optie neemt op Europees overwinteren.

Volg de UEFA Champions League, met dinsdag 11 september vanaf 21u de topper tussen Milan en Chelsea, op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top