Van "scream queen" tot "comedy queen", de vijf films die het leven van Jamie Lee Curtis markeerden

Films | We zagen haar voor het eerst op het witte doek in de 'Halloween'-saga en uiteindelijk werd ze de "Scream Queen" van de jaren 1980 genoemd. Om van dat etiket af te komen, stapte Jamie Lee Curtis over naar rollen die volledig tegengesteld waren en werd ze al snel een allround filmicoon. Pickx kijkt naar vijf rollen die haar carrière en haar leven hebben gevormd. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Halloween-saga (1978 tot 2018)

De film van John Carpenter werd in 1978 uitgebracht en was een onverwacht succes. De horrorfilm die in slechts 20 dagen werd opgenomen, lanceerde de carrière van Jamie Lee Curtis op het witte doek. Ze was toen pas 20 jaar oud en speelde Laurie Strode, een 17-jarige middelbare scholiere. Om wat zakgeld te verdienen, werkte ze als babysitter. Op Halloweenavond past ze op een jongetje terwijl haar vrienden zonder haar samenkomen. Na een verontrustend telefoontje besluit het meisje toch naar de ontmoetingsplaats te gaan en ziet de lichamen van haar drie vrienden dood en uitgestald in een macaber tafereel.

Vervolgens wordt ze achtervolgd door Michael Myers, een verschrikkelijke moordenaar die uit zijn psychiatrisch ziekenhuis is ontsnapt en die een wrok tegen het meisje lijkt te koesteren. De saga telt dertien films in totaal. Jamie Lee Curtis speelt haar originele rol zeven keer. Tussen 2018 en 2022 keert een nieuwe trilogie van de franchise terug op het witte doek om het gevecht op leven en dood tussen Michael Myers en Laurie Strode af te ronden. De nu 63-jarige actrice neemt die rol opnieuw op zich, veertig jaar na hun eerste ontmoeting.

Trading Places (1983)

Na 'Halloween' richtte ze zich nog iets verder op horror met films als 'Fog' (1980), 'Prom Night' en 'Terror Train' en werd ze de nieuwe 'scream queen' van de cinema genoemd. Ze weigerde vanaf dan alle aanbiedingen voor horrorfilms, omdat ze van dat label af wilde. Ze maakte enkel uitzonderingen voor de 'Halloween'-saga

Het was uiteindelijk regisseur John Landis die haar een kans gaf in een heel andere rol. In 'Trading Places' speelt ze Ophelia, een prostituee met een hart van goud die Louis Winthorpe in huis neemt. Louis Winthorpe was directeur van een machtige bank in Philadelphia. Na een dwaze gok van zijn bazen wisselen hij en Billy Ray Valentine (Eddie Murphy), een klaploper, van sociale status. 

Jamie Lee Curtis accepteert deze kleinere rol in een komedie om haar jonge carrière een nieuwe wending te geven. Ze ging er zelfs mee akkoord om minder betaald te krijgen dan voor 'Halloween II'. De actrice won de BAFTA voor beste bijrol.

A Fish Called Wanda (1988)

In deze komedie speelt ze een van de hoofdrollen. John Cleese schreef de rol van de diamantzwendelaar op maat van de actrice. Dus werd ze Wanda. Wanda is betrokken bij een overval en wordt daarbij geholpen door drie andere mannen. De leider van de dievenbende belandt achter de tralies. De twee andere handlangers proberen de buit in handen te krijgen, maar alleen de leider weet waar die is. De vrouw daarentegen gebruikt al haar vermogen om een advocaat te verleiden om de veroordeelde vrij te krijgen. 

Voor het eerst werd de actrice zelfs uitgenodigd om mee te werken aan het script. Oorspronkelijk zou ze een naaktscène doen, maar dat weigerde ze categorisch met sterke argumenten. Het publiek zou worden afgeleid als ze haar naakt zagen, en ze zou ook haar komische geloofwaardigheid verliezen, dus stelde ze de acteur en schrijver voor dat hij de scène zelf zou spelen om het hilarisch te maken.

True Lies (1994)

In deze speelfilm deelt ze het scherm met Arnold Schwarzenegger. Hij speelt een geheim agent die een dubbelleven leidt. Zijn familie denkt dat hij een computerwetenschapper is en hij is vaak weg van huis. Zijn vrouw Helen, een juridisch secretaresse, heeft genoeg van zijn voortdurende afwezigheid en laat zich inpalmen door een oplichter die zich voordoet als geheim agent. Hij manipuleert haar om allerlei opdrachten aan te nemen, die zij aanvaardt om haar gewone leven spannender te maken. 

James Cameron schreef de rol van de moeder die per ongeluk Bond Girl wordt, speciaal om bij de actrice te passen. Deze rol van onhandige femme fatale leverde haar de Golden Globe op voor Beste Actrice in een Komedie. Ze bewees niet alleen haar acteer- maar ook haar stunttalent in de film. De scène waarin ze aan een helikopter hangt, wordt door haarzelf gespeeld! 

Freaky Friday (2003)

Naast de opkomende Disney-ster Lindsay Lohan, weet Jamie Lee Curtis nog steeds de show te stelen. In 'Freaky Friday' speelt ze een moeder die een moeilijke relatie heeft met haar tienerdochter. Door een gek toeval wisselen de twee van lichaam en moeten ze plots als de ander door het leven gaan. Wat ervoor zorgt dat ze elkaar uiteindelijk wel begrijpen. Als tiener in een volwassen lichaam bewees Jamie Lee Curtis dat ze nog steeds energie te over heeft. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top