Dit is het ware verhaal achter de Noorse serie 'The Lørenskog Disappearance'

Films | Sinds kort kan je op Netflix kijken naar de Noorse serie ‘The Lørenskog Disappearance', een thriller die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Pickx grasduinde in de geschiedenisboeken- en kranten en vertelt je alles over de feiten achter deze nieuwe reeks.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Lørenskog Disappearance' gaat over de mysterieuze verdwijning van Anne-Elisabeth Hagen. Dat is de vrouw van een Noorse zakenman die tot de dertig rijkste mensen van het land behoort. Ze is opeens spoorloos en men weet alleen dat de kidnappers maar liefst negen miljoen euro losgeld eisen, te betalen in cryptomunten.

De serie volgt het verhaal van het politieonderzoek dat volgt op deze gebeurtenissen. Het onderzoek moest namelijk in het grootste geheim plaatsvinden want de ontvoerders eisten naast losgeld ook een absolute geheimhouding. Niemand van de politie en pers mocht iets weten over de verdwijning en slechts een handvol agenten was bezig met deze zaak. Ondanks die omerta werd het nieuws toch op het internet verspreid, waardoor er ook op sociale media driftig werd gezocht naar een oplossing voor de verdwijning.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

De serie is rechtstreeks gebaseerd op de echte verdwijning van Anne-Elisabeth Hagen in 2019. Destijds leidde het onderzoek tot heel wat nieuwe informatie, want de onderzoekers vermoedden bijvoorbeeld dat het eigenlijk om een moordzaak ging. Volgens hen werd de ontvoering gebruikt als een vermomming voor een eigenlijke moord.

De rijke echtgenoot van het slachtoffer, Tom Hagen, was de hoofdverdachte. Daarvoor vond de politie verschillende belastende bewijsstukken. De vrouw in kwestie wilde namelijk scheiden, wat bewijst dat het duo niet echt gelukkig was. Maar wanneer een koppel uit elkaar gaat, heeft dat vaak ook een impact op het kapitaal van zowel man als vrouw. Het huwelijkscontract van de mensen in kwestie bleek uiteindelijk weinig juridische waarde te hebben, dus misschien is dat een motief voor Hagen?

Deze elementen van het onderzoek lijken erop te wijzen dat de zakenman zich van zijn vrouw wilde ontdoen om te voorkomen dat hij haar 50% van zijn vermogen zou moeten geven. Tom Hagen werd gearresteerd maar was al na elf dagen terug een vrij man, aangezien men onvoldoende bewijzen had dat de man iets te maken had met de verdwijning van zijn vrouw. 

Einde van het verhaal? 

Maar stopt het verhaal daar? Loopt het spoor dood? Misschien wel, want tot op de dag van vandaag is er geen teken van leven van Anne-Elisabeth Hagen. Het onderzoek is vier jaar na de feiten nog niet opgelost. Er wordt nog steeds gespeculeerd over de rol van Tom Hagen, want in ogen van veel internetgebruikers is hij de echte dader. Alleen heeft niemand daar bewijzen voor…

The Lørenskog Disappearance' is een echte 'true crime’, een populair genre waarin spraakmakende strafzaken worden verfilmd. De serie bestaat uit 5 afleveringen van elk 52 minuten vol spanning. Opnieuw wordt bewezen dat die Noren prachtige, duistere en ontluisterende thrillers kunnen maken. 

Ontdek ‘The Lørenskog Disappearance’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top