Blockbuster vs. Verborgen filmparel van de maand: 'Three Thousand Years of Longing' vs. 'Sundown'

Films | Twee onverschillige hoofdpersonages in een totaal andere setting: de verzengende hitte van een familiedrama en de avontuurlijke magie van een romantische fantasy film. We vergelijken de blockbuster ‘Three Thousand Years of Longing’ met ‘Sundown’.

Door MF

Deel dit nieuws

‘Ongewone’ hoofdpersonages

Zowel in ‘Sundown’ als in ‘Three Thousand Years of Longing’ is het gedrag van het hoofdpersonage wat ongewoon. 

In het droge existentiële drama ‘Sundown’ is de rijke Neil (Tim Roth) met zijn zus (Charlotte Gainsbourg) en haar twee tienerkinderen op vakantie in Mexico. Wanneer ze het nieuws krijgen dat hun moeder overleden is, vertrekken ze zo snel mogelijk richting luchthaven om naar huis terug te keren. Op de luchthaven verzint Neil een smoes: hij is zijn paspoort vergeten, dus zal hij later komen. Hij boekt een kamer in een groezelig hotel en doet helemaal niks, behalve drinken.In het magische ‘Three Thousand Years of Longing’, dat gebaseerd is op het boek ‘The Djinn in the Nightingale’s Eye’ van AS Byatt, speelt actrice Tilda Swinton de rol van de nerdy en eenzame academica Alithea Binnie. Ze reist als narratologie-expert de wereld rond en koopt in Istanboel impulsief een antieke fles. In die fles blijkt een geest te zitten, gespeeld door Idris Elba, die haar uiteraard drie wensen aanbiedt. Maar Alithea kent alles van sprookjes en vertrouwt de geest niet.

Somberte vs. verlangen

Beide films vertrekken van een hoofdpersonage dat vastzit en statisch blijft, waarna het langzaam een richting uitgaat. In ‘Sundown’ begrijp je als kijker niet waarom Neil in godsnaam niets doet. Je wordt er bijna ongemakkelijk van. Het voelt alsof hij bewust de verveling opzoekt en zo steeds verder wegzakt in somberte. Waarom? Hier en daar merk je hints in de film, maar zijn bubbel doorprikken, is moeilijk.

In ‘Three Thousand Years of Longing’ zitten zowel de geest als Alithea al even vast. De geest wacht al drieduizend jaar om door iemand vrijgelaten te worden, terwijl Alithea vast zit in haar verlangen naar liefde in het leven. Wanneer Alithea achterdochtig op zijn drie wensen reageert, moet hij haar ervan overtuigen dat hij echt is. Hij vertelt zijn eigen verhaal van verlangen als een soort raamvertelling en hoopt haar te inspireren ook nog dingen te willen in het leven, zodat ze haar drie wensen gebruikt.

Droog vs. magisch

Heb je eerder zin in een avontuurlijk en kleurrijk fantasieverhaal, dan is ‘Three Thousand Years of Longing’ iets voor jou. Geniet van de wilde verhalen van de geest die met veel technisch vakmanschap op het scherm worden gebracht. Zin in iets waar je meer je tanden in moet zetten? Kies dan voor ‘Sundown’. Kan jij de sleutel tot Neils gedrag vinden?

‘Sundown’ en ‘Three Thousand Years of Longing’ zijn nu in de cinema!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top