3 redenen waarom de Belgian Cats in de WK-kwartfinale kunnen verrassen tegen gastland Australië

Sport |

Zonder de geblesseerde Emma Meesseman moeten de Belgian Cats hun ambitie op dit WK -een medaille!- wellicht bijstellen. Tenzij ze in de kwartfinale zichzelf overtreffen door gastland Australië te kloppen. Pickx zoekt alvast enkele manieren waarop dat kan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Belgische nationale vrouwenploeg is ondertussen een grote naam in de basketbalwereld. Vierde op het vorige WK in 2018, tweemaal brons op een EK, kwartfinalist op de Olympische Spelen vorig jaar. Onder de Franse coach Valéry Demory werd eind 2021 aan een nieuwe cyclus begonnen. Zijn opdracht: nog beter doen. Voor dit WK in Australië werd dan ook een medaille vooropgesteld.

Die ambitie kreeg een flinke knauw toen sterspeelster Emma Meesseman in de voorlaatste groepswedstrijd tegen Bosnië geblesseerd van het veld mankte. Het zware verdict: een spierblessure in de kuit en einde WK. Meesseman is wereldtop, zowel in het Europese basketbal als in de WNBA een gevreesd tegenstandster. Het is alsof de Rode Duivels plots naar het WK in Qatar moeten zonder Kevin De Bruyne.

Toch liggen er een paar kansen voor de Cats. Dit zijn volgens ons 3 redenen waarom we van onze Belgische basketbalvrouwen toch een stunt mogen verwachten:

1. Minder voorspelbare Cats

Allereerst maakt het ontbreken van Meesseman dat de Belgische ploeg plots een pak minder voorspelbaar wordt. De voorbij jaren, met name in de succesperiode onder voormalig bondscoach Philip Mestdagh, was het spelconcept duidelijk: alle ballen naar Emma, meestal werkte dat.  

Maar tegenstanders gingen zich daarop instellen, met als gevolg dat België te afhankelijk werd van het driepuntschot van de zusjes Kim en Hanne Mestdagh. De twee zusjes haakten nog voor het WK af als international en nu er ook zonder Meesseman dient gespeeld te worden, zal het voor menig tegenstander -en dus ook voor Australië- gissen zijn wat de tactiek wordt van de Cats. Vooral in offensief opzicht een geweldige troef.

In defensief opzicht daarentegen zal de ervaring en présence van de kapitein hard gemist worden. Anderzijds: Australië is een team dat vooral het afstandsshot zoekt, dus onder de ring dreigt sowieso minder gevaar. We zouden de Cats daarom durven aanbevelen om vol voor de aanval te kiezen. Niet twijfelen, maar knallen!

2. Australië is niet ongenaakbaar

Australië is het nummer drie van de wereld (België staat zesde op de wereldranglijst) en geniet als gastland ook nog eens thuisvoordeel. Een zware loting dus voor de Cats, die als derde uit poule A uitkomen tegen de eerste van poule B. Maar de Australische meisjes toonden ondanks hun leidersplaats in hun poule toch ook al tekenen van zwakte. Zoals in de WK-opener tegen Frankrijk, waarin ze verloren met 57-70. En dat tegen een Franse ploeg die net voor de start van het toernooi sterspeelster Marinne Johannes zag uitvallen. Als dat een voorteken mag zijn…

Australië en België stonden nog maar 1 keer eerder tegenover elkaar in een officiële competitie: vorig jaar op de Spelen in Tokio. In de poulefase wonnen de Cats toen met overtuigende 85-70 cijfers. Het kan dus zeker. Al kunnen de Aussies die vernedering natuurlijk net zo goed gebruiken als extra motivatie. Een mentaal spelletje kondigt zich aan. Gezien de recente geschiedenis en de torenhoge favorietenrol voor Australië in dit duel geven we voordeel voor België, dat zonder druk kan aantreden.

3. Kyara Linskens verkeert in bloedvorm

Zonder afbreuk te doen aan haar status en verdiensten: Emma Meesseman was na een lang en zwaar seizoen (eerst Euroliga, dan WNBA en vervolgens meteen richting WK) niet aan haar beste toernooi bezig. Ze oogde in de eerste drie poulewedstrijden wat vermoeid en inspiratieloos. Vooral in offensief opzicht was ze niet de dominante Emma zoals we haar de voorbije jaren leerden kennen. In die zin hebben de Cats al leren spelen zonder al te afhankelijk te zijn van hun vedette. Het laat ook ruimte aan anderen om op het voorplan te treden.

Vooral Kyara Linskens -met gemiddeld 12,8 punten per wedstrijd Belgisch topschutter op dit toernooi- maakte daar op dit WK al gebruik van. De West-Vlaamse center had de voorbije jaren af te rekenen met blessures, maar gebruikte die revalidatietijd om ook haar techniek bij te vijzelen. Dat loont nu. Met haar zuivere shot in combinatie met een stevig lichaam is ze bijwijlen onhoudbaar onder de korf. Ook nieuwkomer Hind Ben Abdelkader met haar infiltraties en driepuntshot, Antonia Delaere met haar slimme looplijnen en Julie Vanloo met haar energie en driepuntshot toonden al dat ze klaar staan om de ploeg op sleeptouw te nemen. Als nu ook spelverdeelster Julie Allemand nog haar beste benen weet te vinden, heeft België nog troeven genoeg om uit te spelen. Ook zonder Meesseman.

Bekijk de WK-kwartfinale tussen België en Australië op donderdag 29 september vanaf 12u30 live op Sporza (Eén en Canvas).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top