Behind the song: Meltheads

Muziek | Meltheads is een muzikale belofte die dit jaar bij elke rockconcours-passage hoge ogen gooide. Tweede in HUMO’s Rock Rally, een stek op de Lokerse Feesten, Pukkelpop en een dijk van een nieuwe single ‘Naïef’, waarmee ze in de voetsporen treden van een band als De Brassers. Met een clip die in New York meteen de prijs Student Visionary Short Award op het Tribeca Film Festival wegkaapte.

Door MF

Deel dit nieuws

“Eén specifieke song kiezen die ons triggerde of inspireerde om zelf muziek te beginnen spelen, is geen makkelijke opgave. We zijn een vierkoppige band die samen muziek maakt en schrijft, maar ieder van ons heeft een totaal andere achtergond. Sietse en Yunas houden van straightforward postpunk, maar ook old school dance en electro. Sietse is ook wel fan van hardcore, zoals Casual Gabberz, Paul Seul, ...

Tim raakte in zijn jonge jaren geïnspireerd door The Beatles en kan er nog steeds niet over zwijgen. Gaandeweg ging hij meer en meer van jazz houden. Toen we enkele jaren geleden samen begonnen te spelen had Tim nog nooit van garagerock/postpunk gehoord en het al zeker niet gespeeld. Zeker toen was Tim een absolute jazzfreak, met veel liefde voor Weather report, Snarky Puppy, Miles Davis, ...

Simon houdt van poppunk Blink 182, maar terwijl we het opschrijven zegt hij: ‘Nee, nee, nee, ze gaan mij uitlachen, ik luister dat enkel voor de meme!’ Bij deze."

Sietse

“Het album ‘Sticky Fingers’ van The Rolling Stones heeft een grote invloed gehad op mij, op zeer jonge leeftijd. Ik had toen ik een jaar of 7 was 1 plaat en 1 platenspeler op mijn kamer: ‘Sticky Fingers’. Ik heb ze letterlijk kapot geluisterd, al springend en met een plastic speelgoedgitaar in mijn handen, denkende dat ik Keith Richards was. ‘Sticky Fingers’ heeft mij getriggerd om zelf te gaan spelen. Op mijn 14de gaf de band Fidlar me de ingeving om ook zelf een band te beginnen. Fidlars eerste album ‘Fidlar’ (Fidlar staat voor ‘Fuck it dog, life’s a risk.’) is een straightforward en no-nonsense garagerockalbum. De plaat gaf me het gevoel dat ik ook een band kon starten en dat het allemaal niet zo moeilijk moet zijn. Het haalde voor mij een mentale barrière weg. Beide albums kan ik nu niet meer aanhoren, te veel gehoord, maar ze hebben veel invloed gehad.”




Tim

“Een liveconcert van de fenomenale bassist Victor Wooten samen met de drummer Steve Smith. Backstage hadden beide heren wat losse afspraken gemaakt over wat ze zouden spelen, en toen ze op podium begonnen te improviseren en te communiceren, was ik ongelooflijk onder de indruk van hun muzikale kunnnen. Ik had nog nooit zulke muziek gehoord, laat staan muzikale improvisatie on the spot. Ik had net The Beatles leren kennen en kwam nog maar net uit de Studio 100-pampers. Die muzikale ontmaagding heeft mij gevormd tot de muzikant die ik nu ben.”



Simon

“Een zeer breed palet aan drummers en muzikanten hebben me geinspireerd en gevormd tot de muzikant die ik vandaag ben, maar er is één groep die er met kop en schouders bovenuit steekt, namelijk The Oh Sees. Dit is een garage/psychedelische rockband met 2 drummers die als een goed geoliede machine enorm strak samen spelen, Mozart en Beethoven zijn niets hiermee vergeleken. De synergie van Tim Hellman en Paul Quattrone is een prachtig gegeven dat live nog meer tot zijn recht komt. Ik ken geen enkel andere groep die zo strak speelt als deze 2 ‘maffe boiters’. Amen.”



Yunas

“Eén nummer kiezen is voor mij onmogelijk. Mijn all time favourite albums zijn ‘Defensive Design’ van de Franse band Unschooling, en ‘Nico & Her Psychedelic Subconcious’ van Mr. Elevator. Ik ben vooral geïnteresseerd in nummers met een boodschap. Komisch of bloedserieus, dat maakt niet uit. Zolang het maar mijn aandacht grijpt en niet meer loslaat. ‘Alexa’ van The Coolgreenhouse vind ik ook een mooi voorbeeld. Een hit voor mij, door de boodschap. Tongue in cheek en met een ongelooflijke structuur. Echt een nummer dat ik - toen ik het voor de eerste keer beluisterde – meteen nog 5 keer heb opgelegd. Superleuk singlehoesje ook trouwens.”



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top