Er was eens een Rode Duivel: Jos Volders

Voetbal |

In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Jos Volders.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Volders (in het midden bovenaan op de foto) stroomde in 1967 vanuit de jeugdreeksen van RSC Anderlecht door tot in het eerste elftal van de Belgische recordkampioen. Daar zou de linksachter tot 1974 onder contract liggen, alvorens de pikante overstap te maken naar aartsrivaal Club Brugge.

Gloriejaren onder Happel leveren eenmalige cap op

En die transfer bleek een schot in de roos. Onder het bewind van succescoach Ernst Happel groeide blauw-zwart met Volders als basisspeler uit tot een Europese topclub. In 1976, 1977 en 1978 pakte Club in drie opeenvolgende jaren de landstitel. In 1977 lukten de West-Vlamingen zelfs de dubbel door ook te triomferen in de bekerfinale. In 1976 (UEFA Cup) en 1978 (Europacup I) haalden Happel en zijn troepen zelfs tot twee keer toe een Europese finale. Liverpool was echter in beide gevallen te sterk.

Volders zag zijn prestaties in dat unieke dubbeljaar beloond worden met een eenmalige interland voor de Rode Duivels. Hij mocht de volle 90 minuten opdraven in een kwalificatieduel tegen Nederland met het oog op het WK. Oranje kwam evenwel winnen op Belgische bodem met 0-2 dankzij doelpunten van Johnny Rep en Johan Cruyff.

KV Mechelen en speler-trainer bij Aalter

Na de laatste verloren finale stapte Happel op. In de seizoenen nadien was het een komen en gaan van nieuwe trainers en kreeg Volders ook heel wat minder speelkansen. In 1981 trokken sleutelspelers als René Vandereycken, Georges Leekens, Walter Meeuws en Fons Bastijns de Brugse deur achter zich toe. Volders bleef en mocht opnieuw vaker opdraven. Degradatie naar tweede klasse werd op de valreep vermeden.

Volders koos eieren voor zijn geld en verkaste naar tweedeklasser KV Mechelen, waarmee hij meteen de promotie vierde. Na nog een jaar in Mechelse loondienst met een verdienstelijke zesde plaats tot gevolg, sloot de verdediger zijn carrière als speler-trainer af bij Eendracht Aalter.

In de lagere reeksen coachte hij later nog VK Torhout en FC Oostakker.

Fan van deze reeks? Lees hier het verhaal van Didier Ernst.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top