Een gloednieuwe eindejaarsconference van Nele Bauwens: "Geen typische stand-up"

Muziek | Actrice, zangeres en cabaretière Nele Bauwens (El Tattoo del Tigre, Hormonia...) staat dit najaar voor het eerst met een muzikale eindejaarsconference op podia in heel Vlaanderen. 'Nele Bauwens swingt het jaar uit' is een uniek concept waarmee ze toeschouwers vooral dansend en met een goed gevoel naar huis wil laten gaan. “De bedoeling is dat het een algemene feelgood-avond wordt, zodat de mensen er weer tegen kunnen”, zegt ze in een interview met Pickx.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat mogen we verstaan onder een muzikale eindejaarsconference?

Nele Bauwens: “Het is een nieuwe formule, uniek in zijn soort. Ik zal het hebben over wereldgebeurtenissen, geestig samengevat in tekst, muziek en gebaar. En de muziek zal voorop staan. Ik sta op het podium met een twaalfkoppige bigband, The Whodads. Ik kom van El Tattoo del Tigre en wilde dat bigbandgevoel nog eens brengen. De muzikale actualiteit komt er ook in terug. Zo hebben we het over Arno en brengen we een fantastische versie van ’Putain, putain’. We spelen ook muziek van Stromae, en het Engelse volkslied naar aanleiding van het overlijden van de Queen, bijvoorbeeld. Het wordt zeker geen typische stand-up met alleen maar moppen. Ik wil dat de mensen lachen, maar ook dansen – als dat mogelijk is in de zaal tenminste – en nadenken over bepaalde thema’s. De mensen moeten vol positieve energie naar huis gaan.”

“Een klassieke conference, daaronder versta ik het werk van Geert Hoste, Youp van ’t Hek, Kamal Kharmach of Michael Van Peel. De mannen die helemaal alleen op het podium staan. Wat ik doe is allesbehalve klassiek, het is echt iets nieuws. Ik werd wel geïnspireerd door enkele liveplaten van Frank Sinatra met Quincy Jones, waarin Sinatra tussen de nummers door wat staat te zeveren. Vroeger keek ik met mijn vader ook altijd naar de nieuwjaarsconcerten. Ik vond dat altijd een fantastisch glamoureus gebeuren, en dat mag er voor mij ook altijd in zitten. Ik houd wel van die grote evenementen vol glitter en glamour.”

Je werkte samen met Sam De Graeve en Raf Walschaerts. Hoe verloopt die samenwerking?

Nele: “We waren voor corona al een samen aan een eindejaarsconference begonnen, maar dat materiaal hebben we dan omgevormd tot een monoloog. We komen heel goed overeen. Sam vind ik een fantastische schrijver en Raf is voor mij veel meer dan een regisseur. Er zijn zo van die figuren die meteen iets bijzonders toevoegen, die je inspireren en begeesteren en zelfvertrouwen geven. Dat is wat onze samenwerking zo mooi maakt. Dat heb ik trouwens ook met Steven Janssens van The Whodads.”

“We zitten goed op dezelfde lijn. We zijn ook van mening dat we niet teveel mogen oordelen en meer moeten nadenken over wat er gebeurt in onze maatschappij. We maken geen harde moppen om mensen te choqueren of om eens goed af te geven op iemand. Ik zou de voorstelling met niemand anders kunnen maken dan met hen. Ik heb nu al gevraagd of ze ook willen meewerken aan de conference voor 2023!”

Stress

Je hebt al verschillende cabaretvoorstellingen gespeeld, maar het is de eerste keer dat je een eindejaarsconference brengt. Waarom heb je voor dat format gekozen?

Nele: “Het is een concept waar ik al lang mee speel. Door corona hebben we moeten uitstellen om met een grote groep op het podium te staan, dus nu moet het gebeuren. En ook al praat ik over de actualiteit, het gaat toch altijd over mijn eigen leefwereld. Over hoe ik me in bochten wring om energie te besparen in mijn kot, bijvoorbeeld. Ik vertel altijd verhalen uit mijn eigen leven, en dat is nu niet anders.”

“Misschien ligt het aan het feit dat ik voor de conference elke dag vier of vijf gazetten heb gelezen, maar het was alsof er elke dag wel iets gebeurde dat voordien ondenkbaar leek. We moesten filteren op grote thema’s, op basis van wat volgens ons maanden later nog relevant zou zijn voor de mensen. Mick Jagger die even komt poseren bij Manneke Pis, dat zijn we te snel vergeten. Als de mensen echt willen weten waar de voorstelling over gaat, dan zullen ze een kaartje moeten kopen (lacht)!”

In november speel je nu een paar try-outs en vanaf december speel je de volledige voorstelling.

Nele: “Inderdaad. De première zal in Aalst zijn en daarna spelen we overal in Vlaanderen, maar eerst komen de try-outs. Die zullen enorm stresserend worden. En als er in december nog dingen gebeuren waar we het ook over moeten hebben, dan verwerken we die er nog wel in. Dus de voorstelling kan zeker nog evolueren. Wat ik ook altijd leuk vind, is even kijken naar de regionale actualiteit van de zaal waar ik speel. Dan kan ik daar op de avond zelf ook op inspelen. Zo voelen de mensen zich nog meer betrokken.”

We kennen je ook als actrice. In zekere zin combineer je met de conference verschillende passies. Is dat wat je het liefste doet?

Nele: “Ik vind de combinatie van humor en muziek heel tof, maar ik geef net zo graag een muzikale voorstelling of een monoloog. Ik kan er ook wel van genieten om in een goede televisiereeks te acteren. Er is nog niet echt iets op til, maar ik zou er zeker geen neen tegen zeggen! Maar nu vraagt deze voorstelling nog heel veel van me. Zowel solo op het podium als in het creëren vd performance ,dus ik ben er constant mee bezig. Dus ja, het zou ook wel fijn zijn om nog eens met collega’s een verhaal van iemand anders te kunnen brengen.”

Tickets en info over de nieuwe voorstelling van Nele Bauwens vind je op haar website.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top