'Zeno Debast maakt bevredigend debuut bij Rode Duivels (maar moet nog beter worden)

Rode Duivels | De enige nieuwkomer in de selectie van de Rode Duivels voor de wedstrijd in de Nations League tegen Wales was Zeno Debast. De verdediger liet een beloftevolle indruk na, maar beseft dat hij nog op een aantal vlakken moet verbeteren vooraleer hij een vaste plek in de basis van de Rode Duivels kan veroveren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen van de Rode Duivels vond donderdagavond plaats in Brussel. De nationale ploeg speelde in de Nations League een wedstrijd tegen Wales en daarvoor rekende bondscoach Roberto Martinez op een nieuw gezicht. De Spanjaard nam Zeno Debast op in de selectie en besloot hem ook meteen een aantal eerste speelminuten te gunnen. Martinez stelde hem op aan de rechterkant van de verdediging waardoor Debast er rustig zijn eerste ervaring kon opdoen en vertrouwen kon tanken. Toch is de verdediger van Anderlecht er zich van bewust dat hij nog veel te leren heeft. 

Twee maanden voldoende voor het WK?

De 18-jarige speler toonde zich op training indrukwekkend en charmeerde de coach met zijn persoonlijkheid. Tijdens de officiële wedstrijd liet hij evenwel zien dat hij professioneel kan blijven door zich niet te laten afschrikken door alle media-aandacht. Hij bewees, in tegenstelling tot een aantal andere debutanten, dat hij zeker en vast een plek naast Toby Alderweireld en Jan Vertonghen verdient. 

"Ik heb genoten, maar er is nog werk aan de winkel," gaf Zeno Debast toe. Daarin kunnen we niet anders dan hem gelijk geven. De verdediger maakte een cruciale fout door zich slecht te positioneren, wat de nationale ploeg een doelpunt kostte. In duel met de Welshman Kieffer Moore, die met zijn 1m96 bijna 7 cm groter is dan onze landgenoot, moest Debast het onderspit delven. “Ik wist dat die voorzet kwam, maar ik verloor de spits een beetje uit het oog. Ik weet dat ik daar met het oog op de toekomst aan zal moeten werken”, zei hij. 

Met zijn prestatie van donderdagavond is het voorlopig moeilijk te zeggen of de nieuwe Rode Duivel de bondscoach kon overtuigen voor het WK in Qatar. “Het zou natuurlijk geweldig zijn om erbij te zijn. Ik ben de coach er dankbaar en zal alles geven op clubniveau om me te bewijzen zodat ik er misschien bij kan zijn”, besloot hij. Zijn jonge leeftijd en serene ingesteldheid bij wedstrijden zijn een enorme troef, maar in de wedstrijden van de komende twee maanden bij Anderlecht zal hij nog veel moeten leren. Of maakt hij zondag tegen Nederland al het verschil? 

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen Nederland en België op zondag 25 september vanaf 20u20 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top