In the spotlight: Ahlaam Teghadouini

Films | Je kunt haar kennen van haar rol als Nadia in ‘Grond’ of van haar personage in de populaire Ketnetreeks ‘Hoodies’, maar als het lot zich een beetje inschikkelijk opstelt, dan knalt Ahlaam Teghadouini binnen afzienbare tijd ook van het grote canvas, wereldwijd. Met de populaire reeks ‘Roomies’ en de – nu al de hemel ingeprezen – ultieme wraakserie ‘Sihame’ voegt ze twee gelauwerdes series toe aan haar palmares. Is de wereld klaar voor Ahlaam Teghadouini?

Door MF

Deel dit nieuws

Even de vraag van je voorganger - Bas Van Weert - op je bord leggen: wat is er zo leuk aan samenwerken met een regisseursduo? Zowel 'Grond' als 'Roomies' werden geregisseerd door een duo. 

“Het goeie aan werken met een regisseursduo is dat ze meer opmerken, creëren en creativiteit kunnen delen met heel het team. Ik heb het genoegen gehad om met twee fantastische duo’s te werken: voor 'Grond' met Adil El Arbi en Bilall Fallah en voor 'Roomies' met Kato De Boeck en Flo Van Deuren. Beide ervaringen waren heel bijzonder. Elk van de regisseurs focuste automatisch als vanzelf op wat hem of haar het meest interesseert; op die manier ontstond een mooie balans in de samenwerking. Zeer leerrijk allemaal. Hoe werk je samen, hoe communiceer je je point of view, …”  

Ondertussen is ook de opname van ‘Sihame’ al een tijdje achter de rug. Kijken we ook allemaal naar uit. 

“Ja, het gaat eventjes hard, vooral in Nederland beweegt er het een en het ander. Ik speel er de hoofdrol in de serie ‘Sihame’, waarin ik in de huid kruip van de 18-jarige Sihame die het slachtoffer wordt van ‘exposing’. Haar ex-vriendje heeft een seksvideo verspreid, waardoor haar leven helemaal op zijn kop komt te staan. Van de ene op de andere dag verandert haar leven van een kabbelende in een woeste rivier, en heeft ze geen controle meer over iets heel intiems en dierbaars. Ze besluit daarna om wraak te nemen op iedereen die haar zo fout bejegend heeft.” 

Pittige rol, lijkt me. Ik veronderstel dat je hiervoor niet hebt kunnen putten uit eigen ervaring … 

“Neen, gelukkig niet. Exposing is echt een onderbelicht probleem, en er wordt veel te weinig over gesproken. Het is geen gemakkelijk thema, omdat slachtoffers vaak bang zijn om ermee naar buiten te komen. Niemand ziet zichzelf graag opduiken op een of andere ongure site, waar je intieme privacy helemaal te grabbel gegooid wordt. Qua voorbereiding heb ik er heel wat tijd in gestoken en veel gepraat met de twee regisseurs Shamira Raphaëlla en Lisette Donkersloot. Ik wilde van Sihame een personage van vlees en bloed maken, iemand met wie de kijker zich makkelijk kon identificeren. Ik denk dat we daar wel in geslaagd zijn. Weet je, iedereen kan slachtoffer worden van exposing. Kijk naar Sihame: de ene dag is ze een meisje dat opgroeit in een liefdevol gezin en een goeie relatie heeft met haar ouders en de volgende dag wordt ze door iedereen uitgespuwd. Dat contrast komt heel goed uit de verf. Ik vond het alvast een heel dankbare en uitdagende rol.”

Je spreekt in de serie met een Nederlands accent. Gaat je goed af. Dat kan moeilijk anders: je woonde tot je zevende in Gouda en verkaste dan naar Brussel. Was ‘Sihame’ ook een beetje ‘back to the roots’?

“Niet zozeer. Ik vond het wel heel leuk om in Nederland te draaien; ik voelde me er als een vis in het water, maar mijn stek blijft toch Brussel. Ik ben echt verliefd op die stad. Brussel heeft zoveel te bieden en is zo mooi in zijn rauwe realiteit. Ik woon er nu tien jaar en nog elke dag ontdek ik nieuwe kantjes en nieuwe plekken. Ik heb Brussel echt in mijn hart zitten. De stad heeft me al zoveel gegeven, en ik probeer ook iets terug te geven. Via het BRONKS-theater bijvoorbeeld, waar ik ambassadrice ben. We organiseren er events, workshops, etc. voor alle Brusselse jongeren die een creatieve uitlaatklep zoeken.” 

Uit je acteerwerk spreekt een zekere maatschappelijke geëangeerdheid. 

“Ja, dat kan wel, maar ik zoek niet per se die rollen. Ze komen me als het ware toegewaaid, en ik ben echt blij dat ik die rollen kan spelen. ‘Roomies’ sluit daar bijvoorbeeld mooi bij aan, een serie over een meisje dat op zoek is naar haar geaardheid. Ook dat is een thema dat stilaan helemaal uit de taboesfeer komt, al is er nog steeds werk aan de winkel. Alles wordt bespreekbaarder, maar het mag nog meer. Ik hoop dat een serie als ‘Roomies’ de ruimte laat ontstaan en dat ouders ze samen met hun kinderen bekijken.” 

Maar het gaat wel de goeie richting uit, neen? Ook het feit dat casts van Vlaamse series steeds gekleurder worden. ‘Grond’ heeft daar een belangrijke rol gespeeld, niet? 

“Ik denk het wel. Het gaat inderdaad de goeie richting uit, maar nog beter zou zijn dat het zelfs niet meer gaat om ‘eindelijk meer kleur in series’, maar wel om het feit dat personages vertolkt worden door acteurs die geloofwaardig kunnen spelen, los van waar ze vandaan komen. In Nederland staan ze daar al verder in, in Vlaanderen begint het nu te bougeren. Ik juich die transitie echt toe, want er staan heel wat jonge acteurs te trappelen om in het voetlicht te treden.” 

Droom eens groot, met welke topacteur of -regisseur zou je willen samenwerken? 

“Goeie vraag. Dichtbij huis ben ik grote fan van wat Jeroen Perceval doet. Ik heb ‘Dealer’ gezien en was onder de indruk. En internationaal? Een rol samen met Kate Winslet, daar zeg ik meteen ja op. En als ik echt mag dromen, dan wil ik wel eens in een epische ridderfilm spelen, in een maliënkolder, op een paard en met een zwaard. Dat lijkt me toch de ultieme ervaring. Als de makers van ‘Games of Thrones’ dit lezen: bel me!”

Welke vraag zou je willen stellen aan Nora Dari?

"Als er een ding is dat je tegen je kleine zelf mag zeggen, wat zou dit zijn?”


Ontdek 'Roomies' op VRT Max en ‘Grond’ op Netflix of Streamz. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top