Thomas Vanderveken nodigt gast uit om te overnachten bij prestigieuze kunstwerken in 'Een nacht in het museum'

Films | Vanaf 20 september neemt Canvas je mee achter de schermen van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het museum werd elf jaar lang verbouwd en heropent eindelijk terug op 24 september. Om de heropening in de verf te zetten, nodigt Thomas Vanderveken drie weken lang een bekende gast uit om samen enkele topstukken uit de collectie van het KMSKA te bekijken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een race tegen de klok, zo kan je de verbouwingen van het bekende museum in Antwerpen wel noemen. Canvas gaf het programma van Vanderveken de naam ‘Een nacht in het museum’ omdat de opnames ervan alleen ’s nachts konden plaatsvinden. Overdag werd er namelijk nog volop gewerkt om het museum klaar te maken voor de heropening, zeven dagen op zeven.

Nationale en internationale werken

Het KMSKA is met zijn collectie een van de meest prestigieuze musea van ons land. Er zijn werken te zien van Antwerpse, Vlaamse en Hollandse meesters, maar bezoekers zien er ook topwerken uit buitenlandse scholen. De werken hangen in een monumentaal gebouw uit het einde van de 19e eeuw aan het Antwerpse Zuid. Na 120 jaar was de infrastructuur afgeleefd en niet meer aangepast aan de conserverings- en belevingsbehoeften van een modern museum. 

De verbouwingen maakten het gebouw klaar voor de toekomst zonder het verleden van de indrukwekkende gewelven te vergeten. Er is nu een grotere exporuimte en heel wat topwerken kregen net als het gebouw een restauratie. Drie van die werken worden samen met een bekende Vlaming uitgelicht in ‘Een nacht in het museum’. Thomas Vanderveken brengt de nacht door in het museum met acteur Wim Willaert, zangeres en televisiemaker Sarah Vandeursen en Jaouad Alloul, multidisciplinair kunstenaar en ondernemer.

Samen met hen bestudeert Vanderveken drie verschillende werken: ‘De aanbidding der koningen’ van Peter Paul Rubens, ‘De madonna omringd door serafijnen en cherubijnen’ van Jean Fouquet en ‘De intrige’ van James Ensor. Door een nacht lang bij één werk stil te staan, wil de presentator gaan voor ‘slow time’. Tijdens de nacht komen ook heel wat boeiende achtergrondverhalen aan bod, waardoor de gasten het werk op een andere manier leren bekijken.

Van koele minnaar tot fascinatie

Met Wim Willaert kijkt Vanderveken naar ‘De aanbidding door de koningen’ van Peter Paul Rubens. Zijn eerste reactie spreekt meteen boekdelen: “Ik zou toch een ander werk hebben gekozen. Ik heb niet echt iets met Rubens. Hij is zo overdadig. Een kwestie van smaak wellicht.“ Hoewel de acteur uit onder meer ‘Undercover’ aanvankelijk niet echt fan is, haalt de presentator alles uit de kan om hem toch voor de bekende kunstenaar te fascineren. 

De tweede aflevering brengt ons naar de ‘Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen’ van Jean Fouquet met Sarah Vandeursen. Ook zij is aanvankelijk terughoudend, maar leert zich doorheen de nacht openstellen voor de bijzondere details in het werk. "Het is bevreemdend en dat is goed. Dat gaat me door de nacht trekken. Ik ben al in staat om het eerste idee van de engeltjes los te laten”, klinkt het. 

Tenslotte nodigt Vanderveken Jaouad Alloul uit om ‘De intrige’ van James Ensor te bewonderen. De kunstenaar-ondernemer is meteen getriggerd. "Er heerst een vreemde, vrolijke triestheid. Drie dingen die je nooit bij elkaar zou zetten.” Hij geniet niet alleen van het werk, maar komt ook helemaal tot rust in het museum. “In een museum heerst rust die je met niets kan vergelijken. Een kerk heeft dat ook, maar daar heb je toch ook nog een soort onrust.” 

Bekijk ‘Een nacht in het museum’ dinsdag 20 september omstreeks 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top