Tobias Foss is tot ieders verbazing wereldkampioen tijdrijden, ook voor Remco Evenepoel die brons pakt

Sport | De Noor Tobias Foss zorgde voor sensatie en versloeg alle favorieten tijdens het wereldkampioenschap tijdrijden in Australië. Ook onze landgenoot Remco Evenepoel, die met brons naar huis mag, geloofde zijn eigen ogen niet toen hij zag wie op het hoogste schavot op het podium stond.

De wereldkampioenschappen wielrennen op de weg zorgden al op de eerste dag voor een verrassende overwinning. In het Australische Wollongong versloeg de Noor Tobias Foss alle vooraf genoemde namen door wereldkampioen te worden. De 25-jarige renner van Jumbo-Visma versloeg alle favorieten, waaronder de Zwitser Stefan Küng met drie seconden en onze landgenoot Remco Evenepoel met 9 seconden.

"Ik leef een droom, ik kan het niet geloven", zei Tobias Foss bij de finish. "Ik was vooraf gebrand op een plaats bij de top 10, dus wereldkampioen worden is totaal verrassend... Ik besef het nog niet, het is ongelooflijk," zei hij.

De winnaar van de Ronde van de Toekomst in 2019 bleef sinds die overwinning wat op de achtergrond. Voor zijn wereldtitel won hij slechts drie profwedstrijden waarvan twee nationale tijdrittitels en een nationale titel op de weg. Verder liet hij zich ook nog opmerken met een mooie negende plaats in de Ronde van Italië in 2021.

Zondag reed hij naar eigen zeggen “de perfecte race” en liet hij alle favorieten achter zich. Ook Stefan Küng, die na twee tussenpunten aan de leiding stond en dacht dat hij zijn eerste gouden medaille op een wereldkampioenschap tijdrijden zou winnen, was verbaasd over de prestatie van de Noor. Ook onze nationale tijdritkampioen Remco Evenepoel, recent ook winnaar van de Vuelta, wist niet wat er hem overkwam. Evenepoel startte voor de derde keer op een WK tijdrijden bij de profs en pakte zijn derde medaille. In 2019 won hij zilver, vorig jaar pakte hij in eigen land het brons en dit jaar eindigde hij opnieuw derde. België staat zo voor de vijfde keer in vijf jaar tijd op het podium van een WK tijdrijden. De andere grote favoriet en tweevoudig winnaar van de wedstrijd, de Italiaan Filippo Ganna, eindigde als zevende en miste daardoor zijn derde titel.

Een verrassende overwinning, zelfs voor Remco

De overwinning van Tobias Foss was een verrassing voor iedereen, zelfs voor Remco Evenepoel. Dat bewijst onderstaand filmpje, waarin de reactie van onze landgenoot boekdelen spreekt wanneer hij te horen krijgt wie de winnaar van de wedstrijd is.

En hoe zit het bij de vrouwen?
Net voor de mannen was het de beurt aan de vrouwen om hun kans te wagen op het parcours van 34,3 kilometer in en rond Wollongong. Een van hen deed het bijzonder goed en domineerde de race van start tot finish. Ellen Van Dijk pakte het goud en wint daarmee haar derde wereldtitel, haar tweede op rij. De Nederlandse staat nu net achter de Franse Jeannie Longo, die in haar carrière vier titels won.

Bij de Belgen eindigde viervoudig Belgisch kampioene Lotte Kopecky op de negende plaats na haar eerste deelname aan een wereldkampioenschap tijdrijden.

Je kan de wereldkampioenschappen wielrennen in Wollongong volgen op Sporza.