Wie wint de finale van EuroBasket 2022: het ervaren Frankrijk of het nieuwe Spanje?

Basketbal | Zondag wordt in Berlijn de finale van het EK basketbal gespeeld. Frankrijk neemt het daarin op tegen Spanje. Onze zuiderburen hebben tonnen ervaring, maar moeten het opnemen tegen een jong en opkomend Spanje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aanstaande zondag kijken de basketballers van Spanje en Frankrijk elkaar in de ogen tijdens de finale van EuroBasket 2022. Frankrijk staat dan wel in de finale, toch legde het land al een hobbelig parcours af op het EK basketbal. Ze werden derde in hun groep en konden tijdens de achtste finale maar moeilijk de maat nemen van Turkije (86-87). Nadien volgde de kwartfinale tegen Italië, die Frankrijk ook maar nipt kon winnen (93-85). Onze zuiderburen bewezen in de halve finale dat ze hun plaats in de eindronde van het toernooi wel degelijk hadden hadden verdiend door die overtuigend te winnen van Polen (54-95).

Frankrijk eindelijk solide

Vooral aan die laatste partij kon Frankrijk zich optrekken. Het team toonde zich tegen Polen uitermate solide en verdedigde ook uitstekend. Frankrijk gaf immers maar 54 punten weg, waarvan slechts 18 in de eerste helft. NBA-spelers Rudy Gobert en Evan Fournier wezen hun team de weg. Die laatste vertelde aan het Franse Canal+ dat ze een complete wedstrijd hadden gespeeld tegen Polen. “Iedereen deed zijn duit in het zakje. We zaten goed in de wedstrijd. Dit is uitstekend nieuws naar aanleiding van de finale”, aldus de small forward van New York Knicks.

Dankzij hun overwinningen staat Frankrijk zondag voor een derde keer in elf jaar tijd in een EK-finale. Ze wonnen dat Europese kampioenschap voor het laatst in 2013. Vorig jaar stonden ze op een zucht van olympisch goud na verlies tegen de Verenigde Staten en dat wil zeggen dat onze zuiderburen opnieuw dicht aanleunen bij de internationale top. Het team wordt gedragen door Fournier en Gobert en zij zullen er alles aandoen om hun volgende tegenstander, Spanje, in de finale te verslaan. Zeker als je weet dat Spanje Frankrijk in 2011 al eens van de Europese titel heeft gehouden. Toen was Spanjaard Pau Gasol de kwelduivel van dienst.

Nieuwe Spaanse generatie

Pau Gasol heeft de Spaanse nationale ploeg in 2020 vaarwel gezegd, net als zijn broer Marc. Dat gebeurde nadat het land in 2019 wereldkampioen werd. De Spaanse basketbalfederatie moest dus opnieuw naar de tekentafel om in samenwerking met de bondscoach Sergio Scariolo een nieuwe ploeg samen te stellen. Die nieuwe ploeg bestaat uit de broers Hernangómez, oudgediende Rudy Fernandez en de genaturaliseerde Amerikaan Lorenzo Brown. Het opgefriste Spaanse nationale team haalt op deze editite van EuroBasket meteen de finale van het EK en dat is een straffe prestatie. Zeker als je weet dat acht van de twaalf Spanjaarden nog nooit een finale van een internationaal toernooi hebben gehaald. Het valt dan ook af te wachten of Frankrijk de Spaanse opmars zal kunnen afstoppen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top