Wales, eeuwige kwelduivel van België, wordt lakmoesproef voor vele Rode Duivels

UEFA Nations League | Overmorgen speelt België tegen vaste klant Wales op speeldag vijf van de UEFA Nations League. Het wordt de negende onderlinge confrontatie in tien jaar. De Rode Duivels wonnen slechts twee keer. De partij wordt ook de lakmoesproef voor tal van (kandidaat-)internationals in aanloop naar het WK in Qatar. Bondscoach Roberto Martinez zal wellicht enkele twijfelgevallen in de strijd werpen, om te zien welk vlees hij in de kuip heeft. Proximus Pickx somt enkele Duivels op wiens WK-lot nog onbeslist is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Arthur Theate

De jonge centrale verdediger speelde sinds november vorig jaar drie wedstrijden voor de Rode Duivels. Eind juli tekende Theate voor 4 jaar bij Rennes, waar hij de afgelopen maanden uitstekend presteerde en zelfs al twee keer scoorde: niet slecht voor een verdediger. In de Europa League bewees hij te beschikken over een straf afstandsschot, toen hij de score opende tegen AEK Larnaca: dit zou een extra wapen kunnen zijn voor de Duivels.

In de heenmatch tegen Wales bleek nog eens dat hij heel matig is aan de bal. Voor een team dat wil opbouwen van achteruit is dat niet optimaal. De Morgen noemde hem “overhaast en onzeker” tegen Wales. Theate kan nu zijn gram halen in zijn ‘herkansing’ tegen de Welshmen.

Zeno Debast

De 18-jarige Anderlecht-speler moet zijn debuut nog maken bij de A-ploeg van de Rode Duivels, maar doorliep wel al met succes de jeugdploegen van de Duivels. De centrale verdediger brak door bij het paars-wit van Felice Mazzù en speelde onlangs nog een ijzersterke Europese partij tegen het Roemeense FCSB.

Debast heeft een prima inspeelpass waarmee hij vaart in het spel kan brengen en het spel kan openbreken. Hij doet in dat opzicht een beetje denken aan Vincent Kompany. Dit seizoen heeft hij al sinds speeldag 1 in de Jupiler Pro League een basisplaats bij paars-wit, ondanks de komst van Jan Vertonghen: straf. Die vele speelminuten vergroten ongetwijfeld zijn kansen op een selectie. Bovendien noemde Martinez hem “indrukwekkend” toen hij de selectie voor de komende Nations League-matchen tegen Wales en Nederland aankondigde: veelbelovend.

Brandon Mechele

Van Mechele is bekend dat hij niet in de bovenste schuif ligt bij de bondscoach. Hij zat al meer dan 20 keer in de selectie en kreeg slechts drie keer speelminuten, waarvan twee keer in oefenpotjes. In de EK-kwalificatiematch tegen Kazachstan mocht hij welgeteld één minuut en 47 seconden invallen.

Bij Club Brugge is hij als vaste waarde achterin zelden op een foutje te betrappen, maar Martinez moet nog overtuigd worden van zijn kwaliteiten. Hij speelde een solide partij in de Europese masterclass van Club tegen FC Porto.

Wout Faes

De 24-jarige verdediger zat al enkele keren in de selectie van de Rode Duivels, maar krijgt amper speelminuten. Hij mocht kort invallen in de Nations League-wedstrijd tegen Polen in juni van dit jaar.

Faes verhuisde op het einde van de transferperiode naar Leicester, waar hij afgelopen weekend zijn debuut maakte in de afstraffing tegen Tottenham. Hij wordt in de Engelse pers omschreven als een speler die nogal snel de bal verliest als hij onder druk komt te staan. Zijn defensieve kwaliteiten staan niet ter discussie, maar hij lijkt over minder kwaliteiten aan de bal te beschikken dan zijn rechtstreekse concurrenten. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Faes meegaat naar Qatar.

Loïs Openda

De 22-jarige spits mocht tot nu toe drie keer invallen bij de Rode Duivels, waarin hij één keer scoorde: bij zijn korte invalbeurt tegen Polen. Na twee seizoenen op huurbasis bij Vitesse is Openda nu actief bij RC Lens. De Fransen plukten hem voor bijna 10 miljoen euro weg bij Club Brugge. De pijlsnelle aanvaller heeft zijn start in de Ligue 1 alvast niet gemist: in zeven wedstrijden trof hij vier keer raak.

Ondanks zijn goede prestaties bij Lens lijkt een WK-selectie nog te vroeg te komen voor Openda, tenzij hij die goede lijn kan doortrekken tot november. Martinez zou hem dan als dé man-in-vorm kunnen uitspelen. Anderzijds overweegt de bondscoach om slechts twee diepe spitsen mee te nemen naar Qatar, waardoor zijn WK-kansen gering lijken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top