Voetbalwereld, met Anderlecht voorop, brengt hulde aan Michel Verschueren: "Een voetballegende"

Jupiler Pro League | RSC Anderlecht reageert via Twitter op het overlijden van voormalig clubmanager Michel Verschueren. Paars-wit onderstreept zijn verdiensten en noemt hem een icoon van de club en het Belgische voetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Mister Michel, icoon van onze club en het Belgisch voetbal, is op 91-jarige leeftijd overleden. Onder zijn leiding wonnen de Mauves elf landstitels, drie bekers en de UEFA Cup in 1983.” In een persbericht zegt de recordkampioen dankbaar te zijn voor al het werk dat de voormalige manager in dienst van paars-wit heeft verricht. "Met zo'n palmares wordt hij met recht en reden een icoon van de club genoemd”, stellen de Brusselaars.

Ook andere (voormalige) hoofdrolspelers uit de voetbalwereld betuigen hun medeleven. Zoals Aad de Mos: "Sterkte aan de hele Anderlecht-familie met het overlijden van een legend." Philippe Vande Walle: "Een van de grootste figuren van ons Belgische voetbal is niet meer. R.I.P. en Thanks Michel Verschueren. Veel sterkte Michael Verschueren en heel de familie." Geert De Vlieger: "'Verschueren' is niet meer, de man voor wie Anderlecht áltijd op de eerste plaats kwam (heb ik zelf ook mogen ervaren). Rust zacht Mister Michel."

Rivaal Club Brugge reageerde ook: "Onze oprechte deelneming. Veel sterkte aan familie, vrienden & iedereen binnen Anderlecht." Union liet eveneens van zich horen: "Rust zacht, Mister Michel." Ook Antwerp leeft mee: "Rust zacht, Michel Verschueren! RAFC wenst de familie van Mister Michel en RSC Anderlecht veel sterkte bij dit verlies." "RIP Mister Michel, RSCA-legend en icoon van het Belgische voetbal. Veel sterkte aan iedereen bij Anderlecht, vrienden en familie. Rust in vrede zilveren vos", klonk het dan weer bij AA Gent.

Zilveren Vos

Michel Verschueren zag op 17 maart 1931 het levenslicht in het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek. Hij groeide op in een welstellend gezin met vier kinderen en ging, na zijn middelbare studies te hebben afgewerkt, Lichamelijke Opvoeding studeren aan de Katholieke Universiteit in Leuven. Voetballen deed Verschueren ook - bij het plaatselijke Racing Boortmeerbeek - maar al snel kreeg hij in de gaten dat zijn kwaliteiten elders lagen.

Op 26-jarige leeftijd ging Verschueren bij kersvers tweedeklasser Eendracht Aalst aan de slag als fysiektrainer. Met vernieuwende trainingsmethoden maakte de jonge Verschueren indruk en in 1960 zou Aalst promoveren naar eerste klasse. In 1963 trok Verschueren als fysiektrainer naar Anderlecht. Onder leiding van succescoach Pierre Sinibaldi was paars-wit een niet te stoppen machine geworden en Verschueren was daarin een belangrijk onderdeel. De Vlaams-Brabander was echter brandend ambitieus en wilde meer zijn dan enkel physical coach.

In 1969 trok hij dan ook naar Daring Brussel om daar algemeen manager te worden. Samen met voorzitter en bouwgigant Jean-Baptiste L'Ecluse had Verschueren grote plannen, die - na de fusie met Racing White tot RWDM - ook uitkwamen. In hun tweede seizoen (1975) als RWDM werd al een eerste landstitel behaald en met kleppers als Johan Boskamp en Morten Olsen schitterde Molenbeek eind jaren 70 ook in Europa. Verschueren plukte in het kampioenenjaar icoon Paul Van Himst zelfs weg bij de buren uit Anderlecht.

Topmanager van België

Mister Michel had zichzelf intussen gebombardeerd tot de topmanager van België en keerde door de grote poort terug naar het Astridpark. Tussen 1980 en 2003 werd Verschueren general manager bij Anderlecht en hielp paars-wit aan onder meer elf landstitels en een UEFA Cup (1983). Toppers als Juan Lozano, Marc Degryse, Luc Nilis en Jan Koller werden door de Mister Michel himself naar Anderlecht geloodst. Op 72-jarige leeftijd kwam er een einde aan zijn periode als algemeen manager. Herman Van Holsbeeck werd zijn opvolger.

Verschueren was dan wel niet meer actief betrokken bij het voetbal, de Zilveren Vos verloor zijn scherpte niet. Nooit verlegen om een controversiële uitspraak bleef hij steeds zijn soms afwijkende opinie spuien over het voetbal (en de wereld daarbuiten). Hij bleef ook na zijn afscheid bestuurslid bij paars-wit en werd manager van het clubrestaurant Le Saint-Guidon. Michel Verschueren overleed woensdag op 91-jarige leeftijd in het zorgcentrum in Wolvertem waar hij verbleef.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top