Portugese horrorfilm betekent sprookje voor Club Brugge in de Champions League

Sport |

Een Brugse wervelwind in Porto. Club Brugge glundert nog steeds na van de bijzonder knappe 0-4-uitzege op bezoek bij de Portugese landskampioen FC Porto. Op meerdere vlakken werd het een historische avond voor blauw-zwart.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De laatste jaren lukte het Belgische voetbalploegen amper om te charmeren op het Europese toneel. In de voorbije seizoenen deelde Club Brugge in de Champions League wel eens een prikje uit, denken we maar aan Real Madrid, Borussia Dortmund, RB Leipzig en AS Monaco. Maar de prestaties momenteel op het Europese kampioenenbal doet de Brugse, en bij uitbreiding Belgische, voetbalfan dromen van meer. Na de winst in eigen huis tegen Bayer Leverkusen schakelde Club Brugge gisterenavond nog een niveau hoger en blies het FC Porto weg in eigen huis. Zes op zes, vijf gemaakte goals en geen enkele tegentreffer geslikt. Jawel, Club Brugge staat in Groep B van de Champions League zowaar aan kop.

Sprankelend Club Brugge

Stapelden de troepen van Sérgio Conceiçao de fouten op, bij Club Brugge stond iedereen scherp en op niveau te voetballen. Ferran Jutgla was de eerste om het gepruts achterin bij Porto af te straffen. Op het kwartier glipte de snelle Spanjaard door de Porto-defensie, Joao Mario trok aan de noodrem: strafschop voor Club. Jutgla trapte zelf en zonder nervositeit feilloos in de rechterbenedenhoek: 0-1.

Een goed georganiseerd Club Brugge hield in de eerste helft knap stand. Kwamen de Portugezen er dan toch eens door, stond Simon Mignolet alsnog in de weg. Amper twee minuten had Club nodig in de tweede helft om de score te verdubbelen. Kamal Sowah scoorde zijn eerste goal voor blauw-zwart. Brugge had Porto nu helemaal bij de keel gegrepen. Andreas Skov Olsen en Antonio Nusa maakten het Belgische feestje compleet. Met zijn 17 jaar en 149 dagen is de Noor nu de op één na jongste doelpuntenmaker in de Champions League, na Ansu Fati.

“Ik ben heel blij voor de fans, die speciaal vanuit België naar Portugal kwamen. Deze overwinning is voor hen”, klonk het nadien bij man van de match Ferran Jutgla. “Ik ben heel blij met mijn doelpunt en assist. Ik kon me deze avond enkele jaren terug niet inbeelden. Dit is een emotioneel moment en geeft me bijzonder veel vertrouwen voor de toekomst”, aldus de Spanjaard.

Nachtmerrie

Een horrorfilm” kopte de bekende Portugese krant O Jogo zijn analyse. “Een rampavond”, vulde O Jogo nog aan in de bijna tien stukken over de wedstrijd. “FC Porto werd voor eigen publiek afgeranseld door Club Brugge. Het was een stille draak in Porto want Club Brugge deed de ploeg bevriezen op een regenachtige avond. Na het derde doelpunt vielen zelfs de supporters van de thuisploeg helemaal stil."

Ook Record sprak over een “horroravond” voor FC Porto. “En eentje met slechte acteurs. Club Brugge legde De Draken het zwijgen op met een zware 0-4 nederlaag. Een echte nachtmerrie.”

Ter info: de 0-4 is een van de grootste thuisnederlagen van FC Porto in de Champions League. Liverpool deed vorig jaar en in 2018 nog straffer, met een 1-5 en 0-5-uitzege.

Statistieken die doen dromen

Met deze vliegende start zijn alle ingrediënten aanwezig om van meer te dromen. Nooit eerder won Club Brugge namelijk zijn eerste twee wedstrijden op het kampioenenbal. En nog een extra statistiek doet de blauw-zwarte fans nog meer zweven. Van alle clubs in de CL-geschiedenis die hun eerste twee wedstrijden wonnen, overwinterde liefst 89 procent op het kampioenenbal.

Lukt het toch niet in de Champions League, dan is de Europa League er als vanget. 139 van de 140 teams die in de CL-geschiedenis met een zes op zes begonnen, werden minimaal derde. Die derde plek geeft recht op een EL-ticket. Enkel Shakhtar Donetsk werd in 2017 ondanks een zes op zes in zijn eerste twee matchen nog laatste.

Club Brugge is bij deze dus ergens gewaarschuwd. Ook Simon Mignolet predikt om de voetjes op de grond te houden. "Ook onze vorige campagnes begonnen we goed, maar zes op zes is wel heel erg mooi. Twee overwinningen betekent evenwel niet dat je al gekwalificeerd bent. De zege van Leverkusen tegen Atlético toont dat iedereen van iedereen kan winnen. In de Champions League wordt overmoed nu eenmaal afgestraft."

Resterende matchen speeldag 2 in de UEFA Champions League op Pickx+ Sports

Woensdag 14 september

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top