‘100UP’ en andere titels die vooroordelen over ouderen tarten

Films | Is een honderdplusser afgeschreven? Kan een gepensioneerde nog iets bijdragen op de werkvloer? En kan je op latere leeftijd nog de ware liefde vinden? Neen, ja en natuurlijk, dat bewijzen deze titels. Naar aanleiding van de uitzending van de bijzondere documentaire ‘100UP’ vanavond op Canvas zochten wij nog enkele titels die aantonen dat leeftijd maar een getal is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

100UP

Een arts uit Lima werkt in een ziekenhuis, een seksuologe uit New York ontvangt cliënten, een Noorse helpt lammeren hoeden en een een Nederlander werkt aan een online platform over mensenrechten. En allemaal zijn ze de gezegende leeftijd van honderd jaar voorbij. In ‘100UP’ vertellen zij hun verhalen, hoe ze in het leven staan en wat ze nog van het leven verwachten. De klok tikt en hun lichamen vertonen soms al eens kuren. Ze treuren om het verlies van hun naasten en maken zich zorgen over het lot van de wereld, maar met een dosis humor en de wijsheid die enkel door ervaring komt, hebben ze de jongere generaties nog wat bij te brengen.

Filmmaakster Heddy Honigmann werd geboren in Peru, maar woonde sinds 1978 in Nederland. Ze maakte verschillende bekroonde documentaires, zoals ‘Het Ondergronds Orkest’ (Prijs van de Nederlandse Pers in 1998), ‘Crazy’ (Gouden Kalf in 2000) en ‘Forever’ (Gouden Kalf en Prijs van de Nederlandse Pers in 2006).

Voor ‘100UP’, dat verscheen in 2020, reisde ze de wereld rond op zoek naar bijzondere verhalen van honderdplussers om uit te vissen hoe zij zo elegant oud waren geworden en ook op hun gevorderde leeftijd actief bleven. Jammer genoeg zou ze die wijsheden niet meer zelf in de praktijk kunnen omzetten. Dit jaar in mei overleed ze op 70-jarige leeftijd aan kanker en multiple sclerose.

Bekijk ‘100UP’ op woensdag om 22u45 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Hotel Romantiek

28 vrijgezellen en een cameraploeg reizen naar een prachtige bestemming voor een romantisch avontuur. Het zou de start kunnen zijn van een nieuw seizoen ‘Love Island’, maar voeg daaraan toe dat alle deelnemers senioren zijn, en we hebben het wel degelijk over ‘Hotel Romantiek’. Qua in het rond vliegende hormonen hoeft het een in elk geval niet onder te doen voor het ander, al gaat het er bij de iets oudere generatie toch wat beschaafder aan toe.

De deelnemers van ‘Hotel Romantiek’ hebben er elk al een heel liefdesleven op zitten. Ze zijn gescheiden of weduw(e/naar) en allemaal klaar om een nieuwe liefde te leren kennen. Enter de drie Cupido’s van dienst in het huidige vierde seizoen: Philippe Geubels, Sven de Leijer en Gloria Monserez, die hen wegkaapten naar het Turkse rotsachtige landschap van Cappadocië. Daar leren de deelnemers elkaar door middel van opdrachten en spelletjes beter kennen, en vormen er nieuwe koppels.

En dat gaat soms snel. In de eerste aflevering sloeg er al meteen een stevige vonk over tussen Irene en Bert, die nu al het powerkoppel van deze jaargang lijken te worden. Aan het einde van elk seizoen tot nu toe bleef één koppel samen, maar de impact van het programma gaat verder dan dat. De deelnemers beseffen vaak samen met de kijkers thuis dat ze op relationeel vlak nog helemaal niet afgeschreven zijn. Ze kunnen zeker nog vlinders in de buik krijgen en een waardevolle relatie aangaan.

Bekijk het vierde seizoen van ‘Hotel Romantiek’ elke zondag om 20u05 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

The Intern

Ja, deze film leunt af en toe iets te hard tegen het melige aan. En ja, de verhaallijnen waarin een oudere man aan de jonge vrouwelijke CEO komt uitleggen hoe zij haar job moet doen, kunnen in het verkeerde licht als problematisch gezien worden. Maar in zijn hart is dit toch vooral een film die wil aantonen dat de ervaring van een oudere werknemer onmisbaar is en dat een kwieke gepensioneerde op een moderne werkvloer een grote bijdrage kan leveren.

In ’The Intern’ speelt Robert De Niro de rol van Ben, een 70-jarige gepensioneerde weduwnaar die zich verveelt, en dan maar op zoek gaat naar een onbetaalde baan. Hij belandt – niet toevallig, leren we later – op de werkvloer van een modewebsite, een omgeving waar alles razendsnel moet gaan en een kleine fout grote gevolgen kan hebben. Eerst heeft de harde CEO Jules (Anne Hathaway) er weinig vertrouwen in dat Ben het tempo kan bijhouden, maar dan toont die aan dat efficiënt werken soms beter is dan snel werken. En dat je meer vliegen vangt met honing dan met azijn.

Ontdek ‘The Intern’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top