Bayern kijkt zijn voormalige golden boy met knikkende knieën in de ogen

UEFA Champions League | De meest productieve aanvaller van het Europese continent in het seizoen 2020/2021 en 2021/2022 staat met zijn nieuwe werkgever tegenover de club waar hij acht seizoenen lang aan de lopende band scoorde: voor Robert Lewandowski, één van de beste schutters van zijn generatie, wordt de verplaatsing met Barcelona op de tweede speeldag van de Champions League naar zijn vertrouwde Allianz Arena een wel héél bijzondere wedstrijd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was één van dé toptransfers van deze zomer: de spraakmakende overstap van Robert Lewandowski naar Barcelona. De trefzekere Pool had in dienst van de Duitse recordkampioen liefst 344 treffers gemaakt in acht seizoenen of 375 wedstrijden: hallucinante cijfers die de man in dezelfde eregalerij plaatsen als grootheden Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

En toch lijkt de  Europese topschutter van de vorige twee seizoenen in de perceptie van het brede publiek al jaren in de schaduw van voetbalvedetten à la Neymar te opereren: hij rijgt de goals aaneen, bijna op kousenvoeten, maar van sterallures geen sprake. Terwijl de gouden PSG-drietand Kylian Mbappé, Neymar en Lionel Messi – met een sporadische klasseflits op z’n oude dag – als een massaproduct spektakelgoals vervaardigt, doet Lewandowski de netten trillen in de luwte. Geen gekke vreugdevieringen na zijn doelpunten, geen opvallende uitspraken, geen egoïstisch patsergedrag op het veld: Lewandowski is de gedroomde ploegmaat die ook zomaar je anonieme buurman had kunnen zijn.

Iets zegt ons dat de op één na clubtopschutter aller tijden van Bayern – na de legendarische Gerd Müller – zijn neus niét zou ophalen voor een treinrit van 2 uur naar de volgende competitietegenstander, in plaats van een vervuilende privévlucht. PSG-vedette Mbappé kan een lesje in bescheidenheid gebruiken van de beheerste Pool.

Klinischer dan ooit 

Lewandowski scoort misschien minder esthetisch hoogstaande doelpunten dan het Franse wonderkind, zijn statistieken zijn des te spectaculairder. Met een carrièretotaal van liefst 626 goals voor club en land moet Bayern van alle Barça-spelers het meest vrezen voor zijn voormalige golden boy. Zal Lewandowski mild zijn voor zijn voormalig thuisnest, de club waar hij uitgroeide tot een onvolprezen wereldvoetballer, of zal hij net éxtra gemotiveerd zijn om zijn ex-club een hak te zetten en zich zo nog meer in de gratie van het Barça-publiek te spelen?

Wat vaststaat: op zijn 34ste is de Pool zijn kunstjes nog lang niet verleerd. Na vijf wedstrijden in het shirt van de Blaugrana scoorde de goalgetter al acht keer. Bovendien blijkt Lewandowski geen moeite te hebben met scoren tegen ex-clubs: bij zijn eerste match met Bayern tegen Borussia Dortmund, de club waar hij 4 seizoenen actief was voor zijn transfer naar de Rekordmeister, scoorde hij meteen de gelijkmaker in een 2-1-zege. Bij de daaropvolgende confrontatie scoorde hij de winnende treffer. In totaal scoorde hij 27 keer in 26 wedstrijden tegen Borussia: van enig mededogen is dus geen sprake.

Vorig seizoen trof hij dertien keer raak in de Champions League: zijn op één na beste resultaat ooit in het kampioenenbal. En dat terwijl Bayern al strandde in de kwartfinales. In de herfst van zijn carrière lijkt de Poolse international klinischer dan ooit. Voor wie er nog aan twijfelt: FC Bayern München - FC Barcelona wordt FC Bayern München tegen FC Robert Lewandowski.

Speeldag 2 in de UEFA Champions League op Pickx+ Sports:

Dinsdag 13 september

Woensdag 14 september

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top