6 feiten die je nog niet wist over 'The Perks of Being a Wallflower'

Films | Tien jaar geleden kwam 'The Perks of Being a Wallflower' uit in de bioscoop. De film groeide uit tot een van de belangrijkste tienerfilms van de 21e eeuw en heeft invloed gehad op de coming-of-age-films die erop volgden. Hier zijn zes feiten die nog maar weinig mensen weten over 'The Perks of Being a Wallflower'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De persoonlijkheid van de auteur

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen Chbosky, en het was de auteur zelf die zijn boek bewerkt heeft voor het witte doek. Zoals de naam al doet vermoeden, draait het verhaal om een middelbare scholier genaamd Charlie, gespeeld door Logan Lerman. De persoonlijkheid van de verlegen jongen blijkt volledig geïnspireerd te zijn op die van de schrijver.

In de film zie je Charlie zijn emoties vaak van zich afschrijven, zij het in een dagboek of in brieven naar een anonieme vriend. En dat is exact wat Chbosky ook doet. Charlie schrijft diepgaand over zijn ervaringen, zijn depressie en zijn angsten. Hij is erg eenzaam, maar ontmoet Sam, gespeeld door Emma Watson, en zijn broer Patrick, gespeeld door Ezra Miller, die hem onder hun hoede nemen. Charlie begint zich aan te passen aan zijn leeftijdsgenoten, maar ook dat gaat niet zonder slag of stoot.  

Een onbepaalde tijd

Hoewel de roman van Stephen Chbosky zich afspeelt tussen 1991 en 1992, werd geen expliciete informatie gegeven over de periode die in de film wordt weergegeven. Wie echter goed oplet, kan wel een gokje wagen. We zien de personages inderdaad voorwerpen uit de jaren negentig gebruiken, zoals recorders en cassettes, en luisteren naar muziek uit dat decennium. Ze hebben geen mobiele telefoon en gebruiken het internet niet. Daar komt nog bij dat hun kledingstijl heel herkenbaar is voor veel millennials.

De acteurs woonden samen

Het trio Emma Watson, Logan Lerman en Ezra Miller werkt zo goed op het scherm omdat ze tijdens het filmen ook een echte vriendschap hebben ontwikkeld. Ze besloten zelfs om samen in hetzelfde hotel te gaan wonen om het ijs te breken. De hoofdrolspeler beschreef de ervaring zelfs als ongelooflijk intiem en zei dat ze "als het ware in een slaapzaal woonden".

De rol van haar leven

Om de 'Harry Potter'-actrice te motiveren zich bij zijn cast aan te sluiten, beloofde de regisseur Emma Watson dat Sam de beste rol uit haar carrière zou worden. Hij verzekerde haar ook dat ze zich deze zomer voor de rest van haar leven zou herinneren en dat ze blijvende vriendschappen zou sluiten met de cast en de crew. Als kindsterretje heeft ze namelijk nooit echt de kans gehad om een normaal tienerleven te leiden met mensen van haar eigen leeftijd.

De reden waarom de auteur zo goed voor Emma Watson zorgde, was omdat hij haar als de perfecte Sam zag. Zijn keuze voor de actrice werd gemaakt toen hij het vierde deel van de saga, 'Harry Potter and the Half-Blood Prince', bekeek. De scène die zijn aandacht trok en waarin hij vond dat de actrice volwassen genoeg was geworden, was wanneer Hermelien zich openstelt voor Harry en hem haar gevoelens voor Ron toevertrouwt. Sam was overigens haar eerste grote rol na 'Harry Potter' en het was ook de eerste keer dat de Britse actrice een Amerikaans accent in een film had gedaan.

John Hughes regisseerde bijna

John Hughes ('The Breakfast Club') was aanvankelijk aan het project verbonden en kocht zelfs de filmrechten met de bedoeling aan het script te werken en de film te regisseren. Hughes' visie was meer een donkere komedie, met Shia LaBeouf in de hoofdrol van Charlie en Kirsten Dunst als Sam. De regisseur overleed echter in 2009 voordat hij het script kon voltooien.

Chbosky vermeldt zelfs dat de film sterk beïnvloed werd door de boodschappen en thema's van 'The Breakfast Club' en 'Dead Poets Society'. Hij onthult ook dat dit twee van zijn favoriete coming-of-age-films zijn en dat zij de bron zijn van zijn liefde voor het dramagenre.

Van Fleetwood Mac tot Bowie

En als Patrick en Sam Charlie kennis laten maken met de magie van muziek, moest de soundtrack van de film wel top zijn! Voor de beroemde tunnelscène in de roman wordt in de auto het liedje 'Landslide' van Fleetwood Mac gespeeld. De auteur besloot echter dit nummer te veranderen in David Bowies 'Heroes', wat veel meer betekenis en emotie aan de scène gaf.

Sommige mensen hebben echter kritiek geuit op deze wijziging en vooral op de geloofwaardigheid van de passage. De drie helden worden namelijk verondersteld een vrij geavanceerde muziekkennis te hebben. Daarom is het een beetje gek dat Sam vraagt welk liedje er op de radio wordt gedraaid, terwijl het eigenlijk een echte hit is. Die opmerking paste beter bij het nummer van Fleetwood Mac in het boek. Maar dat is maar een detail, want het 'Heroes' blijkt van groot belang voor de drie hoofdrolspelers. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top