Waarom het ontslag van Thomas Tuchel bij Chelsea het kortetermijngeheugen van voetbal aantoont

UEFA Champions League |

Thomas Tuchel zwaait niet langer de plak bij de Engelse topclub Chelsea. Een 1-0 nederlaag op bezoek bij het Kroatische Dinamo Zagreb, dinsdagavond op de openingsspeeldag in de Champions League, kostte de Duitse coach woensdag de kop. Het toont eens te meer het kortetermijngeheugen van voetbal aan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eind januari 2021 lijfden de Blues Tuchel in als opvolger van het ontslagen clubicoon Frank Lampard. De Duitser gooide van meet af aan hoge ogen en zette meteen een ongeslagen reeks van liefst veertien duels neer.

Bovendien haalden de Londenaren onder zijn bewind de finale van zowel de FA Cup als de Champions League. In de Engelse bekerfinale ging het ten onder tegen Leicester, maar op het Kampioenenbal was het wel prijs tegen Manchester City. Als beloning kreeg Tuchel een contractverlenging tot 2024. In de Premier League eindigde Chelsea overigens op de vierde plaats.

Nieuwe successen blijven uit

In het daaropvolgende seizoen 2021-2022 bereikte de voormalig trainer van onder meer Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund de finales van de FA Cup en de Carabao Cup. In beide gevallen moest Chelsea evenwel zijn meerdere erkennen in Liverpool na strafschoppen. In de Champions League viel het dan weer in de kwartfinales ten prooi aan Real Madrid, de latere eindwinnaar, dat zich zo revancheerde voor de uitschakeling in de halve finales een jaar eerder. In competitie werd uiteindelijk afgeklokt op de derde plaats, op ruime afstand van kampioen Manchester City en runner-up Liverpool.

Slechte competitiestart en fataal debacle in de UEFA Champions League

In de nog prille huidige voetbaljaargang kende Chelsea een heel wisselvallige start. Het puurde niet meer dan 10 punten uit zijn eerste 6 competitiewedstrijden. Het verloor onder andere op het veld van Leeds United (3-0) en ook bij Southampton raapte het niets (2-1). In de opener van de Champions League reed het elftal van Tuchel meteen een scheve schaats bij kleine broertje Dinamo Zagreb, door met 1-0 het onderspit te delven. Dat resultaat bleek fataal en luidde het afscheid van de leermeester in.

Of hoe een coach met andere woorden op 1 jaar en 3 maanden tijd van Europese glorie naar de uitgang geduwd kan worden.

Roberto Di Matteo

Doet de naam Roberto Di Matteo nog een belletje rinkelen? Hij nam begin maart 2012 ad interim de fakkel bij Chelsea over van de ontslagen André Villas-Boas, waaronder hij eerst als assistent fungeerde. Hij loodste het team onverwacht naar triomfen in zowel de FA Cup als de Champions League.

Het seizoen nadien werd hij officieel benoemd tot hoofdcoach, maar eind november zat het dienstverband van de Italiaan er alweer op nadat hij er niet in slaagde de groepsfase van de meest prestigieuze Europese clubcompetitie te overleven. Daarmee onderging hij misschien wel een nog pijnlijker lot dan Tuchel...

Het programma van speeldag 1 in de UEFA Champions League op Pickx Sports:

Woensdag 7 september

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top