'Back to the Future'-ster Michael J. Fox is na tweede noodgedwongen pensioen nog steeds optimist

Films | De optimist Michael J. Fox is voor eeuwig jong in de ‘Back to the Future’-filmtrilogie, maar in het echte leven is de man intussen al zo’n twee jaar noodgedwongen met pensioen. Hij kampt steeds meer met de ziekte van Parkinson en moest wel de handdoek in de ring gooien. Hoe is het nu met de acteur?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De filmcarrière van de toen 23-jarige Michael J. Fox nam een hoge vlucht met de film ‘Back to the Future’, in 1985 de meest winstgevende film ter wereld en de eerste film ooit die een Oscar kreeg voor het gebruik van sound effects. Het was niet de eerste prominente rol van Fox – hij speelde voordien een van de hoofdrollen in de populaire sitcom ‘Family Ties' – maar wel de rol die van hem een wereldwijd bekende filmster maakte. Nu, 37 jaar later, ziet de wereld van de acteur er helemaal anders uit.

Toen Fox in 1991 op de set stond van de film ‘Doc Hollywood’ had hij last van een stijve schouder en een stuiptrekking in zijn pink. De diagnose was hard: de 30-jarige acteur had de ziekte van Parkinson. Hij kreeg te horen dat hij over enkele jaren niet meer zou kunnen acteren. Fox besloot de ziekte nog geheim te houden en volop verder te werken. Maar na 1996 werd het hem toch te moeilijk om grote filmrollen te blijven spelen. Hij keerde terug naar de televisie met de hoofdrol in de sitcom 'Spin City'.

In 1998 kon hij niet anders dan het publiek informeren over zijn ziekte. Tegelijk werd hij een voorvechter voor de zoektocht naar een geneesmiddel. Hij richtte de Michael J. Fox Foundation op, die intussen ruim een miljard dollar inzamelde voor medisch onderzoek. Fox bleef intussen ‘Spin City’ aanvoeren, maar in 2002 werd zijn ziekte hem teveel. Hij kondigde zijn afscheid aan van de serie – wat hij zijn eerste pensioen noemde – maar voegde daaraan toe dat hij toch nog niet helemaal klaar was met acteren. Hij bleef op sets staan, zij het in gast- en bijrollen.

De slimste beslissing

In 2020 besloot Fox dan maar om definitief te stoppen met acteren. In de loop der jaren was het voor hem steeds moeilijker geworden om lange teksten te onthouden. Gepaard met het feit dat hij minder controle had over zijn spraak en moeite had om zijn dialogen betrouwbaar uit te spreken, besloot hij dat het tijd was om met pensioen te gaan. “Niet goed kunnen spreken is de druppel. Alles heeft zijn tijd, en mijn werkdagen van 12 uur waarbij ik zeven pagina’s aan dialogen vanbuiten moet leren, zijn voorbij. Daarom begin ik aan mijn tweede pensioen. Maar wie weet verandert dat nog”, zei hij.

Van een echt pensioen kunnen we echter nog niet echt spreken, want Fox blijft op verschillende vlakken actief. Minstens even belangrijk als zijn bijdragen aan de film- en televisiewereld, is het werk dat hij nog steeds doet met zijn stichting. “Twintig jaar geleden maakte ik de slimste beslissing van mijn leven, namelijk om de stichting op te richten en me te laten omringen door de juiste mensen”, zegt hij over de onderzoekers die met zijn steun verder blijven zoeken naar het verlossende geneesmiddel.

Daarnaast bracht Fox vorig jaar nog zijn nieuwe memoires uit, zijn vierde al, getiteld ‘No Time Like the Future: An Optimist Considers Mortality’. Daarin beschrijft hij hoe hij het in tijden van tegenslag – in 2018 moest er nog een gezwel verwijderd worden uit zijn ruggengraat waarna hij opnieuw moest leren stappen – moeite had om zijn karakteristieke optimisme te behouden. Uiteindelijk besluit hij: “Ik ben dankbaar voor alles. Elke breuk, elke verkeerde bocht, het onverwachte verlies… Want het is allemaal echt. Het zet in de verf hoeveel geluk ik heb met wat ik heb verwezenlijkt, en hoeveel liefde ik krijg van mijn familie. Ik kan tegelijk een optimist en een realist zijn.”

Bekijk ‘Back to the Future’ op dinsdag om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top