Deze wereldsterren stonden ooit op het podium van 'Tien om te zien'

Films | Eind jaren tachtig stampte VTM een gloednieuw muziekprogramma uit de grond: ‘Tien om te zien’. Dankzij ‘Tien om te Zien’ kon kijkend Vlaanderen meedansen en -zingen met de populairste Nederlandstalige liedjes van het moment. Het succes van TOTZ kende geen weerga en het duurde dan niet lang voordat internationale sterren op het podium stonden van Vlaanderen leukste show.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kylie Minogue: ‘Locomotion’

Uit de startblokken schieten met echte kleppers, dat is waar ‘Tien om te Zien’ in 1989 bijzonder goed in uitblonk. Al tijdens het eerste seizoen pakten de producenten uit met een artiest van formaat. Niemand minder dan Kylie Minogue trad in juli 1989 op in het populaire VTM-programma. De afleveringen werden toen opgenomen in het Globe Show Center in Denderleeuw en het was daar dat de Australische zangeres de pannen van het dak speelde. Ze bracht er een cover van het nummer ‘Locomotion’ dat in 1962 door Gerry Goffin en Carole King werd geschreven. Twee jaar na haar eerste versie brak ze opnieuw door met de cover, die zowel nationaal als internationaal heel veel mensen kon bekoren. ‘Tien om te Zien’ trok die zomer ook nog op tournee doorheen Vlaanderen, waardoor het programma er meteen heel wat fans bij kreeg.

Tina Turner ‘Steamy Window’

Wanneer Jos Van Oosterwyck als muzieksamensteller van ‘Tien om te zien’ zich in het jaar 1989 aan zijn bureau zet om de editie van dat jaar voor te bereiden, moet hij zijn beste connecties aangesproken hebben. De Leuvenaar kon naast Kylie Minogue namelijk niemand minder dan de Amerikaans-Zwitserse zangeres Tina Turner strikken. Hoewel alles tot in de puntjes geregeld was, dreigde het optreden van de ‘Queen of Rock’ op het laatste nippertje nog in het water te vallen. De zangeres kreeg na een vertraagde vlucht namelijk af te rekenen met autopech. Haar chauffeur kon niet anders dan de organisatoren het slechte nieuws mee te delen. Maar Turner wilde haar fans in de studio in Denderleeuw absoluut niet teleurstellen, waardoor ze haar duim langs de weg omhoog stak. Marc D'hoe, een inmiddels overleden taxichauffeur uit Liedekerke, merkte de dame op en nam haar mee naar de studio. Zo kwam het uiteindelijk toch nog allemaal goed…

CJ Lewis: ‘Sweet For My Sweet’

Ook toen in 1990 werd beslist om elk jaar de tenten van het kamp rond ‘Tien om te zien’ in Blankenberge op te slaan, bleven de producenten het publiek entertainen met internationale namen. Terwijl het programma in zijn hoogdagen zat, werd niemand minder dan CJ Lewis uitgenodigd. De Britse zanger bracht zoals steeds een leuk reggaenummer, eens iets helemaal anders dan de andere artiesten die veeleer popnummers brachten. Hij maakte in 1994 zijn grootste hit en mocht dat jaar met dat nummer ook optreden in Blankenberge. De zanger moest wel opletten, want omdat het publiek zo dicht bij het podium stond, werd Lewis bijna van het podium getrokken door de enthousiaste fans!

Wet Wet Wet: ‘Love is all around’

De Schotse rockband Wet Wet Wet was razend populair in de tweede helft van de jaren tachtig en in de jaren negentig. Hoewel ze zelf best goeie muziek maakten, blonken ze eigenlijk het meest van al uit met hun covers. Toen ze in 1994 een cover maakten van het nummer ‘Love Is All Around’ van The Troggs, een hit uit 1960, stegen ze in een mum van tijd naar de top van de hitlijsten. Dat ze met dat nummer heel populair werden, wordt bevestigd door de BBC. De Britse staatszender gebruikte de beelden van het optreden van Wet Wet Wet in ‘Tien om te zien’ zelfs in hun eigen programma ’Top of The Pops’. “De groep was naar België gekomen samen met een BBC-producer, die geïnteresseerd was om het nummer op te nemen in het VTM-decor.  Op de iconische witte "Tien om te zien"-tent werd daarom uitzonderlijk het logo van muziekprogramma "Top of the Pops" geprojecteerd. En die opname is "effectief uitgezonden op de BBC”, vertelde Van Oosterwyck daarover even geleden aan VRT NWS.  

Backstreet Boys: ‘I’ll Never Break Your Heart'

Nog zo’n publiekstrekker die in de jaren negentig menig hart veroverde, waren de ‘Backstreet Boys’. Het is nog steeds een raadsel hoe de producenten de Amerikaanse boysband naar België haalden, maar vast staat wel dat velen nog steeds ongelofelijke herinneringen aan die performance overhouden. Als je de video op het internet mag geloven, dan vielen meisjes nog niet niet (of net wel) in zwijm bij het aanhoren van hun nummer ‘I’ll Never Break Your Heart’. Het nummer uit 1995 was in 1996 te horen tijdens ‘Tien om te zien’, al moest je er toen wel de gillende meisjes bijnemen.

Bekijk ‘Tien om te zien' vanaf zondag 4 september omstreeks 19u55 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top