Artiest van de week: Dez Mona, de altpopband die van vele markten thuis is

Muziek | Jazz Middelheim, Dranouter, Gent Jazz, Pukkelpop, Leffingeleuren, M-Idzomerfestival, …: Dez Mona, de Antwerpse band rond zanger Gregory Frateur (voormalig achtergrondzanger bij Daan), draait al twee decennia mee in het Belgische muziekcircuit en kan dan ook heel wat adelbrieven voorleggen. Proximus Pickx zet deze eigenzinnige, avantgardistische altpopband in de schijnwerpers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dez Mona werd boven de doopvont gehouden tijdens het festival Recyclart 2003 in het gelijknamige Brusselse kunstencentrum, wanneer gelegenheidsduo Nicolas Rombouts (contrabas) en Gregory Frateur (vocals) besluiten om een vervolg te breien aan wat eigenlijk een eenmalige samenwerking zou zijn.

Dez Mona lost zijn langspeeldebuut in 2005: ‘Pursued Sinners’ werd niet meteen opgepikt door de grote radiozenders en media, maar zette de band wel op de kaart in het alternatieve circuit. Het debuut werd opgenomen in een kerk, Dez Mona kreeg daarvoor de medewerking van accordeonist Roel Van Camp van DAAU.

Twee jaar later volgt ‘Moments of dejection or despondency’ en stond Dez Mona op Jazz Middelheim en het gratis festival Boterhammen in het Park. In 2009 verschijnt ‘Hilfe kommt’ – waarop ‘Carry On’ prijkt, hun populairste song op Spotify – en in 2011 ‘Sága’, een soort opera die zelfs in The New York Times lof toegezwaaid kreeg.

Rockgroep

“Soms lijkt het of Dez Mona haar kunstzinnige imago wat tegen heeft om echt door te breken naar een groot publiek”, schreef De Morgen in 2015. Desalniettemin was Dez Mona met ‘A Gentleman’s Agreement’ (2012) ontbolsterd tot een echte rockgroep, waardoor hun muziek stilaan toegankelijker werd voor het brede publiek.

Origin’ uit 2015 lag in het verlengde van zijn voorganger. “Een pracht van een popplaat die zowel qua vorm als inhoudelijk tot het beste behoort dat Dez Mona tot nog toe gedaan heeft”, gooide De Morgen met bloemetjes. Van complexe, experimentele jazz naar pop, dus.

In 2017 had Frateur een bijrol in de gelauwerde Eén-serie ‘Tabula Rasa’.

Bucolische barok-'n-roll

Aan ‘Book Of Many’ uit 2019 – de zevende van Dez Mona – werkte Nicolas Rombouts niet mee. Drie jaar eerder, in volle ‘Origin’-tournee, hield de bassist het na dertien jaar plots voor bekeken. “Bij de liveconcerten brak er iets voor hem in onze samenwerking. En ineens was het op. Dat was een shock”, verklaarde Frateur in 2019 aan Bruzz. De plaat haalde zijn inspiratie uit De Groote Oorlog; Dez Mona werd immers betrokken bij het WOI-herdenkingsprogramma GoneWest. “De kaarten liggen anders geschud dan op voorganger ‘Origin’, met ballades die diep in het hart laten kijken en een bijzondere weemoed uitstralen”, noteerde Metro.

Vorig jaar dropte Dez Mona ‘Lucy’, een geslaagd huwelijk tussen klassieke muziek en pop. “Samen met het Antwerpse barokensemble B.O.X wordt hier vaardig, voornaam en licht plechtstatig muziek gemaakt die ik niet meteen zie opgevoerd worden in de Boiler Room van Pukkelpop, maar wel zowat overal elders”, schreef Humo over de plaat. “Bucolische barok-'n-roll: Dez Mona heeft iets nieuws uitgevonden.”Alweer een bewijs dat Dez Mona van vele markten thuis is!

Dit jaar loste Dez Mona nieuwe singles 'Fresh Water' en 'Wicked' in aanloop naar nieuw album 'Loose Ends', waarvan de release gepland staat op 14 oktober 2022. Vijf dagen later is het kersverse album al te horen in de Ancienne Belgique. Vervolgens trekt de groep naar Gent (De Handelsbeurs – 29/10), Kortrijk (Wilde Westen – 4/11) en Antwerpen (De Roma – 16/11) met hun releaseshow.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top