Het verhaal achter de legendarische scène van Marilyn Monroe en haar witte jurk

Films | De kans is groot dat de filmtitel ‘The Seven Year Itch’ (1955) je niet veel zegt. Het beeld van Marilyn Monroe die haar witte jurk ervan weerhoudt helemaal weg te vliegen boven een New Yorks luchtrooster heb je dan weer gegarandeerd wel al gezien. Een terugblik op een van de meest beroemde scènes in de filmgeschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Seven Year Itch’ van regisseur Billy Wilder verhaalt over Richard Sherman (Tom Ewell), een New Yorkse man wiens vrouw en zoontje de hete zomer spenderen in de staat Maine. Hij blijft voor zijn werk in de stad. Zijn fantasie slaat op hol, maar hij is vastberaden om trouw te blijven aan zijn gezin. Maar dan duikt de vleesgeworden verleiding op, de jonge ster die alleen gekend is als The Girl, geportretteerd door Marilyn Monroe. Zal hij kunnen weerstaan aan de jonge dame of valt hij voor haar charmes en proeft hij van de verboden vrucht?

De iconische scène speelt zich af wanneer Monroe en Ewell uit een cinemazaal stappen en een luchtstroom van ondergronds, uit de metrotunnels, met de witte rokken van de actrice begint te spelen. Terwijl de meeste vrouwen in de die tijd geacht zouden worden om hun kleed te bedwingen zodra het boven de knie opwaait, geeft Marilyn aan dat ze geniet van de koele bries. Haar mannelijke tegenspeler geeft intussen zijn ogen de kost.

Foto’s van Sam Shaw

Zelfs als je de film nog nooit had gezien, heb je vast en zeker de foto’s zien passeren. Ze gingen de wereld rond en werden in geen tijd een icoon in de popcultuur, zelfs bij wie geen idee had waar de beelden vandaan kwamen of wie ze nam. Dat was de fotograaf Sam Shaw, die de opdracht had gekregen om een scène in de film om te zetten in een promocampagne voor ‘The Seven Year Itch’. In de film zelf zijn twee shots te zien, dat van de benen van Marilyn en dat met de bovenlijven van de acteurs, maar in het beeld dat we allemaal kennen, zie je de hele actrice. Dat is omdat de scène door Shaw zijn foto’s onsterfelijk is gemaakt, niet door de film zelf.

De scène werd in twee keer opgenomen, eerst in de straten van New York en later nog eens in de studio. Bij de eerste opnamesessie waren namelijk zoveel passanten blijven staan dat veel beelden onbruikbaar werden. Het is in de filmstudio dat Shaw zijn legendarische foto’s nam.

Op Times Square werd een maar liefst zestien meter hoge foto van Marilyn met de vliegende rokken opgehangen om de film te promoten. En dat heeft opgeleverd, want ‘The Seven Year Itch’ werd de meest succesvolle film van studio Fox dat jaar. De jurk, die door William Travilla gemaakt werd, is intussen verkocht voor het indrukwekkende bedrag van 3,8 miljoen euro.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top