Artiest van de week: Meltheads wil zo hard mogelijk "rakken"

Festivals | Verberg deze Artiest van de week maar voor je schoonmoeder, want we hebben het deze keer over de Antwerpse surfpunkers van Meltheads. Zij schuimden deze zomer al het alternatieve festivalcircuit af en zijn komend weekend te zien op Maanrock. Wie beslist om af te zakken naar hun show, bereidt zich maar beter voor op enkele verrassingen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ooit brachten De Kreuners de stevigste Nederlandstalige rockmuziek van de festivalzomer. Dit jaar zullen ze niet eens het zwaarste Nederlandstalige lied zingen op Maanrock. Die eer gaat namelijk naar Meltheads, een surfpunkgroep die al even de Antwerpse underground frequenteert en dit jaar de overstap maakte naar een groter publiek. ‘Naïef’, hun voorlopig enige Nederlandstalige nummer, is nog niet uit, maar het publiek brult het toch al uit volle borst mee. Fans hebben deze zomer dan ook ruimschoots de kans gekregen om hun repertoire te leren kennen op tal van kleine en grote festivals.

In 2021 werden ze laureaat op Sound Track, in De Nieuwe Lichting haalden ze dit jaar de finale, in Humo’s Rock Rally strandden ze op de tweede plaats achter BLUAI. Maar dat zal voor hen waarschijnlijk bijzaak zijn, want al voor de resultaten van Humo’s Rock Rally binnen waren, stond de festivalzomer van Meltheads al volgeboekt. “We zitten al volgeboekt tot september. Dat is meganice. Het wordt weer elk weekend één of twee shows spelen”, lieten ze optekenen in hun ‘Repetitiekot’-interview met VI.BE.

Nog een parel van een quote uit dat interview: “Ons doel is vooral om schoonmoeders echt bang te maken.” Met rechttoe rechtaan punknummers als hun ‘I Wanna Be A Girl’ probeert de band vooral zo hard mogelijk te “rakken”, om het met hun eigen woorden te zeggen. Hun muziek is dan ook nog het best te omschrijven als energieke punkrock met een surfkantje. Het klinkt als de ideale soundtrack bij een skatepark.

Kleine en grote podia

Laat dat net het soort omgeving zijn waar de mannen afgelopen weekend het publiek van Pukkelpop mochten laten dansen en moshen. Meltheads stond weliswaar niet op de affiche, maar gaf zondag wel een show op het DWNTWN-podium, het guerillapodium dat enkele levens geleden nog de naam Skate Stage droeg. Verder waren ze afgelopen zomer te zien op de podia van De Lokerse Feesten, Boomtown, Rock op het Plein, Rock Olmen, de Parkconcerten in Zottegem en niet in het minst Willrock, het festival waar frontman Sietse Willems als jonge telg nog zijn eerste pintjes dronk. “Ik herinner me nog dat ik naar het podium keek en dacht: ‘Als we dáár op een dag staan, hebben we het gemaakt’”, liet hij optekenen in Humo. Komende zaterdag maken ze Maanrock nog onveilig en daarna volgen nog optredens op Villeen Vert in Assenede, het Schippersweekend in Lauwe, Thorn in My Side in Tildonk en Pukema in Puurs. Op 1 oktober maken ze zelf het feestje met Meltheads & Friends in Trix, waar ze als artist in residence werken aan hun debuutplaat.

Als je beslist om af te zakken naar een show van Meltheads, dan raden we je alvast aan om al je verwachtingen overboord te gooien. Want tussen al het stevig rocken, dansen en moshen in zou het best kunnen dat de snaredrum al voor de tweede keer die week aan diggelen wordt geslagen. Of je zou zomaar eens een intermezzo te zien kunnen krijgen waarin de zanger en de bassist ineens innig met elkaar staan te kussen. “Dat doen we wel vaker. Dat is niet gepland, het gebeurt altijd spontaan. Maar het is grappig om de verbaasde reactie van het publiek te zien als we ineens beginnen te kussen onstage”, duidde Sietse Willems in een interview met De Standaard.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top