De terugkeer van Aly Samatta geeft Racing Genk (nog) meer stootkracht

Jupiler Pro League | Racing Genk heeft deze week een grote slag geslagen op de transfermarkt. De Limburgse club haalde zijn voormalige spits Aly Samatta terug op uitleenbasis. De Tanzaniaan is gebrand op een doorstart van zijn carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met Paul Onuachu die volgens de geruchtenmolen andere oorden wil opzoeken en András Németh die te licht weegt om een heel seizoen de aanval te dragen heeft Racing Genk eindelijk de man gevonden om hun aanvalslinie te versterken. Genk hoefde niet ver te zoeken en deed een beroep op een oude bekende: Aly Samatta.

De Tanzaniaanse international keert terug naar Limburg op huurbasis met een optie tot koop, komende van Fenerbahçe. De Turken rekenen niet echt op de speler en hebben daarom vlot meegewerkt aan zijn terugkeer naar Genk. Het valt nog te bezien of Samatta even beslissend zal zijn als tijdens zijn eerste passage in Genk.

Mislukking na mislukking

Sinds zijn vertrek uit Genk in 2020 reed Samatta een grillig parcours. De aanvaller vertrok in januari van dat jaar naar Aston Villa, in de hoop zijn stempel te drukken in de Premier League. Hij maakte 16 optredens maar scoorde slechts twee keer. Niet genoeg om de Villans ervan te overtuigen hem het volgende seizoen nog een kans te geven en Samatta werd uitgeleend aan Fenerbahçe.

Na een vrij matig seizoen (6 doelpunten in 30 wedstrijden) werd Samatta door de Turken gekocht en uitgeleend aan Antwerp. Van de Tanzaniaan werd verwacht dat hij de Antwerpse aanvalslinie zou leiden, maar op de Bosuil was het vooral Frey die woog op de defensies. Samatta, die weinig basisplaatsen gegund was (10 keer op 27 gespeelde wedstrijden), scoorde slechts 5 goals en leverde 4 assists: statistieken die ver verwijderd lagen van zijn Limburgse hoogdagen. In het seizoen 2018-2019 scoorde hij 32 doelpunten in alle competities.

Integratie in het systeem-Vrancken

Samatta's prestaties van vorig jaar indachtig zal hij wellicht niet meteen een onbetwiste titularis zijn in de elf van Wouter Vrancken. Enerzijds is Paul Onuachu er nog en anderzijds heeft de jonge András Németh in het begin van het kampioenschap goede dingen laten zien. Samatta's atletisch profiel is echter wel een versterking voor Genk, vooral bij een eventueel vertrek van Onuachu.

De huidige prestaties van Genk onder de nieuwe coach Wouter Vrancken zijn indrukwekkend, niet in het minst door het gemak waarmee de T1 een samenhangend team heeft gesmeed dat gehoorzaamt aan zijn systeem. Wij kunnen ons dan ook voorstellen dat Vrancken Samatta zal integreren en hem weldra zal laten renderen. Het intense, energieke en aanvalsgerichte spel van Vrancken zou Samatta in ieder geval moeten bevallen. Trekt hij dit weekend al zijn streng tegen Cercle Brugge?

Volg de Jupiler Pro League, met zaterdag om 18u15 het treffen tussen Racing Genk en Cercle Brugge, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top