Challenger Pro League 'Pickx XI van de Week': speeldag 1

Sport | Ook dit seizoen pakken we wekelijks uit met een Challenger Pro League 'Elftal van de Week'. Een selectie van trainers, analisten, journalisten en 1B-volgers stelt na elke speeldag een elftal van de beste spelers van het weekend samen en probeert op die manier ook de voetballers van de vaak 'vergeten' CPL-competitie te eren voor hun prestaties.

Excelsior Virton vs RWDM

Seizoen 2022-2023 van de gloednieuwe Challenger Pro League werd geopend door de vice-kampioen en de rode lantaarn van vorig seizoen. Souleymane Anne stak als eerste de neus aan het venster met een dribbel en geplaatst schot. RWDM-goalie Defourny redde de meubelen al in minuut 8. Wanneer Ruyssen zich verslikte in een hoge bal kon Aguemon het leer klaarleggen voor Anne, die nipt voorlangs besloot. RWDM antwoordde met een knal in het zijnet van Vorogovskiy en een kopbal van Ruyssen die gered werd door de thuisdoelman. Defourny moest weer de handen uit de mouwen steken met een knappe save nodig op een pegel van Ilunga. Zo gingen we rusten met een brilscore. De tweede helft was een stuk minder van kwaliteit. Kort voor het einde kwam Defourny te laat op een steekpass naar Anne. De Belgisch-Franse doelman raakte geen bal maar wel de Ivoriaanse aanvaller. De bal werd vanop de stip koeltjes binnen geschoten door diezelfde Anne. Maar de driepunter was nog niet binnen, want in minuut 93 was het de miljoenenaankoop Biron die overhoeks een verre voorzet tegen de netten kopte. 1-1 werd ook de einduitslag.

FCV Dender vs Lommel

Coach Regi Van Acker heeft de zware taak om promovendus Dender een rustig seizoen te bezorgen in de Challenger Pro League. Lommelspeler Belghali zette al na 11 minuten de toon door slordig verdedigen af te straffen met een lob over doelman Gies. Enkele minuten later kwam het gevaar opnieuw vanop de Lommelse rechterflank, waarna Roque de bal overhoeks tegen de touwen mikte: 0-2 na een kwartier! De thuisploeg reageerde wel snel met twee ervaren rotten: Lallemand speelde Rajsel aan die heerlijk in de linkerbovenhoek afwerkte. Ei zo na werd het 2-2, maar doelman De Busser redde nog op de lijn. Net voor rust vergat Lallemand een blunder van Henkens af te straffen. Hij schoof het leer alleen voor De Busser voorlangs. Na de rust kregen beide teams snel een goede mogelijkheid. Hens zag zijn afstandsschot geweerd door De Busser, de poging van Santos werd gepareerd door Gies. Diezelfde Gies stond opnieuw pal op een doorbraak van Talvitie. In minuut 65 werd het lot van Dender echter bezegeld: Cools weerde een knal van Talvitie met de hand. Het resultaat: rood voor Cools en een strafschopgoal van Santos. In de toegevoegde tijd dikte Lommel nog aan tot 1-4 met een prachtige solo en streep in de kruising van Chadli.

Beerschot vs Beveren

Een leeg Kiel verwelkomde Beveren. Degradant Beerschot kwam al na een kwartier op voorsprong dankzij een lobje van verdediger Matthys die overhoeks binnenviel. De bezoekers reageerden met een schot van Maderner, maar verder was de eerste helft een mager beestje. Kort na de rust moest doelman Brondeel redding brengen op Baetens inzet van dichtbij, waarna de rebound van Seydoux over de lat waaide. Enkele minuten later stond Brondeel opnieuw in een flipperkast, maar scoren lukte niet voor de Ratten. Op het uur werd Van den Bergh uitgesloten en moest goalie Vanhamel zich nog ontpoppen tot matchwinnaar toen hij een knal van Ribeiro uit zijn kooi ranselde. 1-0 winst voor Beerschot, dat meteen mee aan kop komt.

Club NXT vs SL16 FC

Op Schiervelde stonden twee belofteteams tegenover elkaar. Arne Engels maakte al snel 1-0 op vrijschop en enkele minuten later strafte Talbi slordig verdedigen af. Zijn lobje over de goalie was wel erg knap! In minuut 11 onderscheidde Kuavita zich met een wonderlijke knal in de kruising, waardoor het meteen 2-1 stond. Een pittig wedstrijdbegin! De bezoekers lieten niet betijen. Tweemaal werd de aanval op rechts opgezet, tweemaal verdween de bal links voorlangs. Captain Hautekiet haakte Diallo zonder het goed en wel te beseffen, maar de bal ging desalniettemin op de stip. Calut maakte er 2-2 van in minuut 28. In de tweede helft dreigde Ghalidi met een schuiver, maar Shinton ging goed goed plat. Voor Club NXT dwong Homma Poitoux nog tot een goede save, en Mertens zag zijn poging op de lijn afgeweerd door Duplus. Eindstand: 2-2.

Jong Genk vs Lierse K.

Lierse Kempenzonen had zich haar seizoensopener anders voorgesteld. Geel-zwart was wel de gevaarlijkste ploeg in het openingskwartier, met o.a. een afgekeurd doelpunt van Van Acker en een gepareerde knal van Schouterden. Maar nog voor het halfuur kwam de thuisploeg op voorsprong met een penalty van Geusens. Toch kwamen de Pallieters nog langszij nadat Rocha aan de tweede paal een hoge bal binnenkopte. Na rust maakte de jonge Godts er snel 2-1 van met een overhoekse volley. Bijna kon Rocha opnieuw gelijkmaken, maar zijn poging werd nog van de lijn geweerd. Ook de goal van Pupe werd afgekeurd voor een vermeende fout op doelman Penders. De vrije trap van Rebels strandde op de deklat en de twee rebounds die erop volgden vonden evenmin de weg naar de touwen. Op de counter kon Diawara - na een slordige aanvalsfase - nog aandikken tot 3-1 en 4-1 in de toegevoegde tijd. Een eerste stunt voor Jong Genk!

RSCA Futures vs Deinze

De paars-witte beloften sloten de speeldag af tegen Deinze. De oranjehemden kregen de eerste goede kans maar Koné nipte de cross van De Belder nipt naast. Aan de overzijde was het Stassin die zijn poging op Ortola mikte, na aangeven van Colassin. De Deinze-doelman moest zich in de tweede periode opnieuw onderscheiden op een vrije trap van Colassin. Aan de overzijde lanceerde De Belder een goede voorzet die door Dansoko op het dak van het doel gemikt werd. Stassin vond nog de paal op zijn weg naar glorie, terwijl op de counter van Landschoot de bal centimeters over de lat richtte. De grootste kans was nog voor de bezoekers, maar het schot van Koné eindigde op de deklat. De partij eindigde op een teleurstellende 0-0, een domper voor het ambitieuze Deinze.